VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kastrace feny: názor veterináře

25.10.2016   

Odborník

Kastrace je velmi diskutované chovatelské téma už několik let. V článku se dočtete o nejčastějších důvodech kastrace, postupu při operačním zákroku, rekonvalescenci feny i možných komplikacích.

Dva hlavní důvody kastrace feny: chovatelský a zdravotní

Chovatelské hledisko – to je celkem jednoduché, fena nebude hárat, nebude se moci rozmnožit a chovateli ubydou starosti s březostí a nechtěnými štěňaty.
Zdravotní – existuje řada nemocí souvisejících s pohlavním cyklem či pohlavními orgány. Častým onemocněním bývá pyometra (hnisavý zánět dělohy, budeme se jím zabývat v dalším článku), nádory pohlavních orgánů, cysty na vaječnících, nádory na mléčné žláze, falešná březost a v neposlední řadě i cukrovka, která s kastrací zdánlivě nesouvisí.

Kdy fenu kastrovat?

Nejlepším věkem pro kastraci je období před prvním háráním. Je vědecky podloženo, že se tím významně snižuje riziko nádorů na mléčné žláze. U většiny fen je toto období mezi 8.12. měsícem věku. Pokud už hárání proběhne a vy se rozhodnete fenu vykastrovat, provádí se pak v období pohlavního klidu, to znamená měsíc před předpokládaným háráním a nejdříve měsíc po právě skončeném cyklu.

Jak vypadá chirurgická kastrace feny?

Zákrok se provádí v celkové anestezii. Před uspáním musí být zvíře vyšetřeno (rozsah závisí na věku a zdravotním stavu). Anestezie se používá dle typu pracoviště a finančních možností majitele. Nejšetrnější anestezie je inhalační, kdy zvíře anestetikum přímo vdechuje, zároveň je monitorováno během celého zákroku. Před samotnou kastrací se feně aplikují antibiotika a léky proti bolesti.

Operační pole se vyholí, vydesinfikuje a zarouškuje. Přístup do dutiny břišní se standardně vede z linea alba (vazivový pruh, který prochází středem břicha a do kterého se upínají břišní svaly). Následuje vyhledání vaječníků, jejich uvolnění, podvaz a odstřihnutí. Poté se vybavuje děloha a po důkladném podvázání se rovněž odstraňuje. Dutina břišní se uzavírá v několika vrstvách.

Fenka se po operaci nechává v klidu a teple probudit, majitel si ji odvádí do domácí péče až při plném vědomí. Je potřeba udržovat klidový režim alespoň pět dnů po zákroku. Zvíře by nemělo mít zvýšenou fyzickou aktivitu a nemělo by si ránu olizovat. Stehy se odstraňují 10.–12. den po zákroku.

Mohou se vyskytnout komplikace?

Feny snáší kastraci všeobecně dobře, samozřejmě se mohou vyskytnout komplikace, jako je například nesnášenlivost anestetik a léků, reakce na šicí materiál, krvácení do dutiny břišní, nehojící se operační rány a jiné. V případě, že máte pochybnosti o tom, zda je s vaším zvířetem po operaci vše v pořádku, kontaktujte ihned veterinárního lékaře!

  1. Nejdiskutovanější komplikací, která se ovšem může projevit až za několik let, je močová inkontinence (pomočování). Přesné příčiny nejsou známy, ale pravděpodobně souvisí se snížením hladiny estrogenů, které ovlivňují svěrač močového měchýře. Pokud se daný problém vyskytne, lze jej velmi dobře ovlivnit pomocí léků.
  2. Dalším nepříjemným následkem kastrace může být obezita. Fenky jsou klidnější a hlavně pohodlnější. Jako prevence obezity stačí rozumná krmná dávka, případně krmivo určené pro kastrovaná zvířata, a dostatečný pohyb.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 51)

Témata

Autor článku

25.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Očkování psů a koček: vakcinace není jen injekce

„Dobrý den, jdeme na roční,“ zahlásí majitel ve dveřích a veterinář ho vzápětí zahrne lavinou otázek. „Má nějaký problém? Zvracení? Průjem?“ „Ale my jdeme jenom na injekci,“ protestuje majitel. Také si myslíte, že očkování je jen injekce?

6 věcí, které stresují vaši kočku. Jak ji před úzkostmi ochránit?

Zvuky nebo pachy, které jsou pro nás příjemné nebo o kterých vůbec nepřemýšlíme, mohou kočičímu členovi naší rodiny způsobovat velké nepohodlí. Kočky mají výborně vyvinutý čich a sluch, což se jim hodí ve volné přírodě, v uzavřeném prostoru v domácnosti to může být někdy problém.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?