VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Proč váš mazlíček tloustne? Na vině mohou být paraziti i Cushingův syndrom

13.7.2017   

Váš domácí mazlíček má nadváhu a vy jste mu zodpovědně upravili jídelníček a zvýšili pohybovou aktivitu, přesto se jeho hmotnost nesnižuje. Nejenže nehubne, ale dokonce to vypadá, že přibírá. Když strava a pohyb problém neřeší, co tedy pomůže?

Březost

Březost patří mezi nejzjevnější příčiny přibírání na váze a velkého břicha. Možná je to samozřejmé, přesto někteří majitelé zvířat ani netuší, že jejich kočka nebo fena jsou březí, dokud nenajdou v jejich pelíšku vrh mladých. Nenasazujte tedy své feně přísnou dietu a velké dávky pohybu jen proto, že přibírá bez zjevného důvodu. Je možné, že je jen „v očekávání“.

Zadržování tekutin

Běžným vedlejším projevem srdečního onemocnění je ascites, což je lékařský termín pro zadržování tekutiny v dutině břišní. Navenek se ascites projevuje zvětšeným břichem, které nesouvisí s přejídáním nebo nedostatkem pohybu. Zadržování tekutin může být zapříčiněné i jinými zdravotními stavy, včetně nádorových onemocnění a nemocí vnitřních orgánů. U mladých zvířat za nadměrným hromaděním tekutiny v břiše někdy může abnormální krevní tok v srdci způsobený vrozenou vadou. Další příčina zadržování tekutin může být spojená s portosystémovým zkratem, také známým jako zkrat jater, kdy oběhový systém přestane filtrovat krev přes játra. U koček za zadržování tekutin v dutině břišní často může infekční peritonitida (lidově známé jako kočičí AIDS).

Léky na předpis

Některé léky na předpis také mohou vést ke zvyšování hmotnosti, zejména při dlouhodobém užívání. Pokud váš mazlíček bere jakékoli léky a současně má problémy s váhou, které se nedaří odstranit jednoduše změnou jídelníčku a zvýšením pohybu, pak byste se měli obrátit na veterináře, abyste zjistili, zda na vině nejsou léky a zda změna léků nebo snížení dávky problém nevyřeší.

Parazité

Vnitřní parazité, hlavně takoví, kteří hnízdí v břišní stěně a střevech (ale i jiní), často způsobují hromadění tekutiny na postiženém místě, takže břicho vypadá zvětšené. To se častěji stává u mladších zvířat, která ještě nemají dost silný imunitní systém na to, aby odolal parazitární infekci, a situace je tím horší, čím větší zamoření parazity je.

Při běžném vyšetřením veterinář odebere zvířeti krev, vzorky tekutiny a stolice, ze kterých zjistí přítomnost parazitů v organismu. Jakmile veterinář určí, jakým parazitem byl váš mazlíček napadený, předepíše příslušná antiparazitika.

Snížená funkce štítné žlázy

Štítná žláza produkuje hormon tyroxin, který řídí energetický výdej těla. Má tedy vliv na to, jak rychle metabolismus zpracovává energii. Tělo přijímá energii v podobě potravy a za běžných podmínek tělo tuto energii spotřebuje při svém běžném fungování. Nedostatečná produkce hormonu štítné žlázy ale může zpomalit metabolismus, takže se energie v těle ukládá a dochází k nárůstu hmotnosti. Tomuto stavu se odborně říká hypotyreóza, kde předpona hypo- znamená „nedostatek“. Asi vám bude divné, že i když váš mazlíček jí velmi málo, přesto neustále přibírá. Děje se tak proto, že dokonce i to malé množství energie, které přijme, se v těle uloží, místo toho, aby se zpracovalo při trávení.

Hypotyreózu často doprovází další příznaky, jako je únava, zhrubnutí srsti, pomalý tep a suchá, svědivá pokožka. Veterinář může pomocí jednoduchého krevního testu zjistit, jestli se v případě vašeho mazlíčka skutečně jedná o poruchu štítné žlázy. Pokud se diagnóza potvrdí, veterinář předepíše léčbu.

Cushingův syndrom (hyperadrenokorticismus)

Cushingův syndrom se často objevuje u starších zvířat, zejména starších psů. Jde o nemoc, která vzniká dlouhodobou nadprodukcí glukokortikoidů, což jsou hormony důležité pro regulaci bílkovin, sacharidů a metabolismu. Tyto hormony jsou spojené s nadledvinami (nacházejí se poblíž ledvin) a podvěskem mozkovým a vytvářejí se při abnormalitách v nadledvinách nebo podvěsku mozkovém.

Když Cushingova choroba zasáhne podvěsek mozkový, bývá tomu nejčastěji v důsledku nádoru, kvůli kterému podvěsek mozkový vylučuje nadměrné množství adrenokortikotropního hormonu. Jedná se o nejběžnější formu Cushingovy choroby. Pokud Cushingova choroba zasáhne nadledviny, je to z důvodu nadprodukce steroidního hormonu zvaného kortizol. Cushingova choroba se běžně projevuje svalovou slabostí, ochabováním svalů, nadměrnou žízní, zvýšenou chutí k jídlu, infekcemi močové soustavy, rychlým přibíráním hmotnosti a ztrátou srsti.

Jedním z nejviditelnějších vnějších příznaků Cushingovy choroby je zvětšené břicho, které je způsobené ochabnutím břišních svalů a přesouváním tuku do břišní oblasti. Pokud máte podezření, že vaše zvíře trpí Cushingovým syndromem, vezměte je k veterináři, který provede kompletní biochemické vyšetření krve a moči.

Nadmutí

Někteří psi spořádají jídlo velmi rychle, ať už je to kvůli jejich původu, současným životním podmínkám, zdravotnímu stavu nebo osobnostnímu založení. Když pes jídlo hltá, vypadá to, že polyká, aniž by potravu ochutnal nebo kousal. To se ve skutečnosti i děje. Když pes hltá, současně spolyká velké množství vzduchu.

Výsledkem je žaludek naplněný nerozkousanou potravou a vzduchem, což vede k torzi čili přetočení žaludku a volvulu žaludku, které jsou obecně známé jako nadmutí. Vedle zjevně nadmutého břicha takto postižený pes často projevuje symptomy jako dýchací potíže, rychlý pulz, bolest břicha při doteku, slintání a kolaps. Je o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitý zásah veterináře. Nadmutí se nejčastěji týká velkých plemen psů s hlubokým hrudním košem, jako jsou německá doga, německý ovčák a standardní pudl.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

13.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?