VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Cushingův syndrom: hormonální porucha, která postihuje nejčastěji malá plemena psů

5.7.2017   

Odborník

Cushingův syndrom, taktéž nazývaný Hyperadrenokorticismus, patří v současnosti spolu s diabetes mellitus mezi nejčastěji se vyskytující endokrinologická onemocnění psů. Způsobuje ho nadbytek glukokortikoidů, jako Cushingův syndrom pak označujeme soubor příznaků, které onemocnění doprovázejí.

Kdy a u jakých plemen se onemocnění vyskytuje

Toto onemocnění se může vyskytnout u všech plemen, nejčastěji jím ale trpí menší plemena jako je pudl, jezevčík, teriéři a čivava. U fen se onemocnění vyskytuje častěji. Nejčastěji se objevuje ve věku kolem 8 let.

Jak vzniká Cushingův syndrom

Glukokortikoidy jsou steroidní hormony, které se vytvářejí v kůře nadledvin a jejich tvorba je ovlivňována adrenokortikotropním hormonem (ACTH) syntetizovaným v hypofýze. Glukokortikoidy mají velkou roli v metabolismu všech živin. Nejvýznamnější funkce:

  • zvyšují tvorbu glukózy a glykogenu
  • zvyšují mobilizaci volných mastných kyselin
  • snižují tvorbu kolagenu, proteinů a kyseliny hyaluronové
  • snižují tvorbu kostní tkáně
  • zvyšují vylučování vápníku a fosforu
  • snižují produkci protilátek a T-lymfocytů
  • zvyšují odpor periferních cév

Typy Cushingova syndromu

Podle původu můžeme toto onemocnění rozdělit na několik typů:

  • Primární = adrenální. Je vyvolán zhoubným nebo nezhoubným nádorem kůry nadledvin.
  • Sekundární = hypofyzární. Je vyvolán zmnožením buněk nebo nádorem hypofýzy. Zhoubné nádory se objevují velmi zřídka.
  • Iatrogenní hyperadrenokorticismus bývá způsoben aplikací glukokortikoidů při jiných onemocněních, která jejich aplikaci vyžadují.

Příznaky onemocnění

Příznaky vycházejí z fyziologických funkcí glukokortikoidů, které jsou při jejich nadbytku znásobeny a způsobují obtíže. Mezi typické příznaky patří:

  • časté močení spojené s častým pitím
  • dermatologické problémy – ztenčená kůže, vypadávání srsti, další kožní onemocnění jako záněty kůže nebo demodikóza (parazitární kožní onemocnění)
  • atrofie (zmenšení) svalů
  • ukládání tuků v oblasti břišní dutiny
  • ztížené dýchání
  • letargie (netečnost)
  • narušení pohlavního cyklu u fen

Co udělá veterinář

Jelikož klinické příznaky nejsou ke stanovení diagnózy hyperadrenokorticismu dostatečné, musí veterinář provést ještě několik dalších vyšetření, mezi které patří vyšetření krve, vyšetření moči a tzv. provokační testy, díky kterým veterinář určí hladiny glukokortikoidů v krvi. Dalšími vhodnými diagnostickými postupy je provedení rentgenologického vyšetření a ultrazvuk bříška. Pro potvrzení je možné také provést CT vyšetření (počítačová tomografie).

Léčba onemocnění

Způsob léčby se liší podle typu onemocnění. Váš veterinární lékař vám vysvětlí, která léčba je pro vaše pejska nejvhodnější a jak bude dále postupovat, ve stručnosti lze ale říci, že u iatrogenního Cushingova syndromu je nutné postupné a pomalé vysazování glukokortikoidů a jejich nahrazení jinými přípravky. U adrenálního Cushingova syndromu je možné vyjmutí postižené nadledviny, nebo je možné zvolit medikamentózní terapii. U hypofyzárního hyperadrenokorticismu se jako nejlepší metoda terapie považuje tzv. hypofyzektomie, což je chirurgické vyjmutí hypofýzy. Tato metoda je však velmi nákladná a složitá a jen málo pracovišť je na tento zákrok vybano, proto je většina případů ošetřena medikamentózně.

Jestliže váš pes jeví podezřelé známky chování a začíná se fyzicky měnit, rozhodně navštivte svého veterináře, váš mazlíček nemusí nutně trpět jen Cushingovým syndromem, některé příznaky jsou společné i s jinými nemocemi.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 40)

Témata

Autor článku

5.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Želva jako domácí mazlíček: mám si ji pořídit?

Pořízení domácího zvířete je vždy složitým rozhodnutím a měli byste tak učinit pouze tehdy, jestliže jste si vědomi nejen všech radostí, ale především povinností. Musíte zvážit, jaký druh želvy je pro vás nejvhodnější, kde ji seženete a vaše finanční a časové možnosti.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?