VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 2. část

26.4.2017   

Stárnoucí pejsek vyžaduje více péče a trpělivosti, už mu to neběhá jako kdysi a opravdu vás v psím důchodu potřebuje mít na blízku. Co od něj můžete čekat a co pro něj můžete udělat?

Fobie z hluku

Někteří starší psi začnou být přecitlivělí na hluk. Asi bychom předpokládali opak, vzhledem k tomu, že spousta starších zvířat ztrácí sluch. Faktory přispívající k fobii z hluku jsou kognitivní dysfunkce, ztráta pohyblivosti, kdy pes není schopen vzdálit se od zdroje hluku, a snížená schopnost staršího psa zvládat stres. Důležité je zjistit, kterých zvuků se váš pes bojí. Může jít o zvuky, které slyší i člověk, například bouřka, ale mějte na paměti, že pes slyší frekvence, které lidské ucho nezachytí; váš pes se tedy může bát zvuku, který neslyšíte. Proto sledujte chování psa v souvislosti s událostmi v okolí (například pískání vlaku, které může být na velmi vysoké frekvenci). Při léčení fobie se používají léky, znecitlivění a navykání psa na daný zvuk. Pokud víte, jakého zvuku se váš pes bojí, zkuste mu například nahrávku tohoto zvuku zprvu potichu přehrávat a psa odměňte, pokud neprojeví strach. Postupně (během dnů nebo týdnů) zvyšujte hlasitost přehrávaného zvuku a psa za žádoucí chování odměňujte.

Zvýšená hlučnost

Starší pes může vlivem stresu nadměrně štěkat, kňučet nebo výt. Toto chování typicky nastává při úzkosti z odloučení, kdy se pes zvukově projevuje proto, aby na sebe upoutal pozornost (pokud k vám pes nemůže přijít proto, že má omezenou pohyblivost, může vás takto žádat, abyste za ním přišli). Další příčinou tohoto chování může být kognitivní dysfunkce. Důvod zvýšených hlasových projevů psa je, pokud možno, třeba zjistit a pokud je to vhodné, nasadit léky. Když se pes hlasitě projevuje proto, aby přitáhnul pozornost, neměli byste si jej všímat. Můžete také psa zkusit toto chování odnaučit tak, že jeho směrem (ne na něj) hodíte třeba plechovku s mincemi nebo kamínky, aby se pes vylekal a přestal se zvukově projevovat. Pes by si vás s plechovkou neměl spojovat, jinak může své projevy ještě zvýšit jen proto, aby získal vaši pozornost. Pokud se pes dožaduje pozornosti, zamyslete se, kolik času a v jaké formě mu věnujete. Možná byste si na něj měli udělat trochu víc prostoru (ale o tom rozhodujete vy, ne váš pes).

Noční neklid – změny spánku

Někteří starší psi jsou v noci neklidní, zůstávají vzhůru, chodí po domě nebo se zvukově projevují. K takovému chování přispívá bolest, potřeba častějšího vylučování, ztráta zraku nebo sluchu, změny v chuti k jídlu nebo neurologické poruchy. Pokud je příčinou tohoto chování nemoc, měla by se léčit. Opět může pomoci psa usměrnit např. hozením předmětu jeho směrem, případně může být nutné psa na noc zavírat v místnosti vzdálené od ložnice.

Kognitivní dysfunkce

Až u 62 % psů starších deseti let se můžou projevit některé z následujících příznaků kognitivní dysfunkce.

  • Zmatenost či dezorientace. Pes se může ztratit na vlastním dvorku nebo zůstat uvězněný v rozích či za nábytkem.
  • Noční bdění a popocházení nebo změny spánku.
  • Ztráta návyku vyprazdňovat se pouze při venkovním venčení. Původně bezproblémový pes na svůj návyk zapomíná a vykonává potřebu i tam, kde by to normálně neudělal.
  • Snížená úroveň aktivity.
  • Snížená pozornost nebo hledění do prázdna.
  • Nepoznávání přátel nebo členů rodiny. Léčba je vhodná tehdy, když se vyloučí jiné příčiny tohoto chování (například snížená aktivita kvůli rozvíjející se artritidě nebo nepozornost způsobená ztrátou zraku či sluchu).  

Přizpůsobení se novým domácím mazlíčkům

Protože starší psi nezvládají dobře stres, pořízení si nového štěněte není dobrý nápad v době, kdy váš pes ukazuje známky pokročilejšího věku. Lepší je štěně si pořídit tehdy, když se starší pes stále může bez problémů pohybovat (a vzdálit se od štěněte), netrpí výraznými bolestmi, nemá kognitivní dysfunkci a má dobrý sluch a zrak.

Závěrem

Řada změn chování u starších psů je způsobena různými onemocněními. Pokud se váš stárnoucí pes začne chovat jinak než dřív, nechte jej prohlédnout veterinářem. Váš pes nyní snadněji podléhá stresu, proto se pokuste stres omezit tím, že jakékoli nezbytné změny v běžném režimu budete zavádět postupně a budete se snažit psa nevystavovat stresujícím faktorům. S pomocí trpělivosti, porozumění a léčby doporučené veterinářem mohou být pozdní léta vašeho psa hodnotná pro něj i pro vás.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 140)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Může se suchozemská želva přehřát?

Přehřátí v létě je jedním z nejčastějších důvodů, proč suchozemská želva umírá. Želva je totiž plaz, který neumí regulovat tělesnou teplotu. V zimě je pro ně typická hibernace neboli zimní spánek, v létě někdy i několik týdnů estivují, využívají letní spánek.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?