VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

agresivní kočka - útok na dceru

Otázka 27.4.2023     Kočka

Dobrý den, máme čtyřletou britskou kočičku, která s námi žije v bytě. Není kastrovaná a dosud byla zdravá, milá, přiměřeně mazlivá a vůbec se neprojevovala agresivně, ani když si děti přiváděly návštěvy. Před dvěma týdny si dcera přivedla kamarádku na přespání a kočka na ni začala syčet a vrčet, asi po dvou hodinách se uklidnila. Před dvěma dny najednou dceru kousla, dcera se lekla a vykřikla, kočka jí za velkého křiku ošklivě pokousala nohy a ruce. Od té doby na dceru syčí a vrčí a jakmile má příležitost, tak na ní útočí. Do té doby byly největší kamarádky. Snažím se je oddělit - buď je kočka zavřená v ložnici nebo je v pokoji zavřená dcera. Na mě a na syna kočka neútočí, i když je vidět, že je v napětí, chodí po bytě a stále vše očichává (to nikdy nedělala), ale jakmile vidí dceru, okamžitě útočí. Vyděsila mě proměna kočky z milého člena domácnosti v agresivního nepřítele během jediné chvilky. Nevím si rady a bojím se, že kdybych ji v takovém stavu vezla k veterináři, tak ji nedokážu zvládnout. Když vrčí a syčí, také se jí bojím. Nic z rad, které jsem našla na internetu nepomáhá. Kočka je zavřená v ložnici, když jdu k ní, přijde pro pohlazení, stačí, když dcera projde za dveřmi a zasyčí jejím směrem. Bud moc vděčná za jakoukoli radu.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Budete ji muset dlouhodobě izolovat. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Děkuji za odpověď. Moc mě nepotěšila, ale ani po dalších dvou dnech se stav nelepší a kočku opravdu držíme v izolaci, nic jiného nejde dělat. Je šance, že ten stav časem může odeznít?

Reakce od veterináře

Dobrý den. Izolace může trvat týdny, pak můžete zkoušet reakci kočky na dceru v úctyhodné vzdálenosti. Pokud bude negativní, izolace kočky bude pokračovat . Stav může časem odeznit .Pokud neodezni budete muset navštívit veterináře-specialistu na poruchy chování. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Děkuji. Vyzkoušeli jsme reakci kočky na dceru, když byla v přepravce, bylo to děsivé. Už jsme navštívili veterináře, jestli není kočka nemocná, ale je zdravá (nechala se bez problémů prohlédnout), takže nezbývá než trpělivost. :-( Ach jo.

Další zajímavý obsah

Bezpečné prázdniny: jak v pohodě cestovat se psem či kočkou

Pokud máte domácí mazlíčky, pak víte, že ať už se vydáváte na cestu za prací nebo odpočinkem, čelíte rozhodnutí, jestli ho vezmete s sebou, nebo ho svěříte do péče rodině, přátelům či zvířecímu hotelu. U většiny majitelů vyhrává možnost mít ho u sebe, a tak jsme pro vás připravili následující tipy, které vám pomohou se na cestu s vaším zvířecím miláčkem připravit.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Odborník

Antiparazitika pro kočku či psa. Jak si správně vybrat?

Dnes máme široký výběr antiparazitárních preparátů působících proti blechám a klíšťatům. Tito parazité dokáží psa i kočku pořádně potrápit. Kromě toho, že sají krev, mohou být zdrojem přenosných onemocnění a přenašečem vnitřních parazitů, mohou na ně vznikat velmi nepříjemné alergické reakce. Každá forma má své klady i zápory.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?