VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Případy z veteriny: Chronické selhání ledvin kocoura Šmudly

30.5.2018   

Případy z veteriny

Šmudla je devítiletý nekastrovaný britský kocour žijící v bytě. V poslední době si majitelka všimla, že kocourek trochu hubne, přestože žere stále stejně, a tak ho přinesla na vyšetření, abychom zjistili, co se s ním děje.

Co se stalo a jak jsme postupovali

Kocourka jsme klinicky vyšetřili, ale kromě povislé kůže na břiše jsme žádné abnormality nenašli. I ledviny byly pohmatem hladké a normální velikosti. Doporučili jsme proto vyšetření krve, které by nám umožnilo odhalit abnormality na metabolické úrovni. Krev jsme schopni vyšetřit do 15 minut u nás na pracovišti, ale pokud se nejedná o akutní problém, využíváme laboratoř v Německu, kde do druhého dne stanoví z krve 25 biochemických parametrů, včetně vyšetření štítné žlázy a SDMA (raného markeru postižení ledvin) – jedná se o takzvaný geriatrický profil. Vyšetření krve potvrdilo naše obavy z chronického selhání ledvin, konkrétně 2. stádium ze 4.
Výtah z laboratorního nálezu: močovina 16,2 mmol/l (referenční rozmezí laboratoře 5,7-13,5), kreatinin 228 umol/l (ref. rozm. lab. do 168, podle nových doporučení ale pouze do 140), fosfor 1,5 mmol/l (ref. 0.8–2,2), SDMA 18 ug/dl (ref. do 14)  

Vyšetření krve zvířete nám umožňuje odhalit abnormality na metabolické úrovni.  

Co znamená u koček chronické selhání ledvin            

Proč je chronické selhání ledvin takový strašák? Navenek dlouho není nic vidět – mezi první příznaky patří zvýšená žíznivost, horší stav srsti, hubnutí, nechutenství až občasné zvracení. Klasické ledvinné parametry jako močovina a kreatinin se začnou zvyšovat nad referenční mez až ve chvíli, kdy už nefunguje 75 % ledvin. Velkým přínosem je proto nový marker SDMA, který se u koček zvyšuje už při postižení 40 % ledvin.

Proto doporučujeme u všech koček starších 10 let jednou za rok absolvovat preventivní vyšetření krve.

Základem úspěšné terapie je v tomto případě speciální nízkobílkovinná dieta, obvykle se jedná o veterinární dietu na předpis. Dle stadia onemocnění se dále aplikují látky vychytávající fosfor, léky na snížení tlaku nebo podkožní kapačky. Mnoho léků pro kočky už je dnes v tekuté formě a také diety jsou vysoce chutné. Pro individuální úpravu terapie jsou důležité pravidelné kontroly krve, moči, sonografické vyšetření a měření tlaku krve. Při včasné diagnóze v raných stádiích a dobré spolupráci majitele je prognóza onemocnění i několik let. Při pozdní diagnóze se obvykle jedná o pár týdnů.  

Jak do dopadlo

Díky pečlivosti majitelky, která si všimla i menší změny zdravotního stavu, bylo onemocnění odhaleno relativně včas na to, abychom kocourkovi mohli významně prodloužit a zkvalitnit život.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

30.5.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pojídá vaše štěně výkaly? 5 způsobů, jak mu v tom zabráníte

Do určitého věku je u štěněte pojídání výkalů tak nějak normální, většinou to má odkoukané od mámy z pelíšku. Toto však nemusí být jediný důvod. Štěně se může nudit, může mít nedostatečnou výživu nebo třeba hlad. Pokud potíže přetrvávají, je potřeba je řešit, jinak se může pojídání výkalů stát celoživotním zvykem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?