VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zapáchající kočka má pravděpodobně zdravotní problém. Co ji trápí?

25.9.2017   

Když se řekne zvířecí zápach, kočka asi nebude první zvíře, které si vybavíte. Čistotnost je ostatně jedna z nejvíce ceněných kočičích vlastností. Pokud si tedy u své kočky všimnete nepříjemného zápachu, neměli byste to brát na lehkou váhu. Ve většině případů je zápach u kočky znamením, že je něco špatně.

Zápach dechu

Zdravé kočce není cítit z tlamičky, ale pokud se tak děje, na vině může být řada problémů. Nejčastějším je onemocnění zubů. Usazování plaku a zubního kamene, zánět dásní, obnažování krčku zubů a uvolňování jejich kořenů, to vše skýtá ideální podmínky pro páchnoucí dech. Ve skulinách vzniklých obnažováním krčků se usazuje potrava, která se zde rozkládá a zapříčiňuje bakteriální infekce, kterým se v tomto nezdravém prostředí dobře daří a způsobují nepříjemný pach. Zápach také může vznikat v důsledku zachycení cizího tělesa v dutině ústní, poškození tkáně nebo růstu nádoru. Nejčastějším typem nádoru v dutině ústní u koček je skvamocelulární karcinom.

Někdy je na vině zapáchajícího dechu také systémové onemocnění. Pach podobný močovině nebo čpavku vycházející z úst je nejčastěji zapříčiněný onemocněním ledvin, především jejich selháním.

Sladký zápach připomínající ovoce bývá důsledkem cukrovky, při zhoršení potíží je pak pach podobný laku na nehty (dech po acetonu). Za zápachem z úst podobným pachu výkalů může být vážná nemoc jater nebo neprůchodnost trávicího traktu.  

Zápach kůže  

Dalším poměrně běžným zdrojem nepříjemného zápachu u koček je jejich kůže. Infekce kůže často navazují na jiný zdravotní problém, například poranění, alergie, napadení parazity, rakovinu, poruchy imunity a v zásadě každý stav, který naruší normální ochranné mechanismy kůže.

Bakteriální infekce obvykle doprovází hnilobný zápach, ale záleží na druhu bakterie. Některé infekce mohou vyvolávat i sladký zápach. Kvasinkové infekce se většinou vyznačují typickým plíseň připomínajícím zápachem.

Pokud se kočce vytvoří absces, což je často důsledek kousnutí jinou kočkou, může prasknout a hnis vytékající z rány může značně zapáchat. I pár kapek hnisu zkušený lidský nos zaregistruje.

Kočky o svou srst pravidelně pečují, proto za běžných okolností nejsou nijak cítit. Pokud je ale kočka nemocná nebo trpí omezenou pohyblivostí z důvodu artritidy, obezity nebo celkového onemocnění, nedokáže se o svou srst dostatečně postarat. Výsledkem je mastná, naježená, matná a neudržovaná srst, která nepříjemně páchne.  

Zápach z uší

Infekce ucha u koček se obvykle také projevuje zápachem. Kvasinky tvoří přirozenou mikroflóru zevního zvukovodu. K jejich přemnožení dochází tehdy, když kočka trpí alergií nebo jiným onemocněním, které narušuje prostředí ucha tak, že se v něm daří růstu kvasinek. Kvasinkové infekce jsou cítit zatuchlinou. Bakteriální infekce nemusí mít žádnou zjevnou příčinu, ale mohou být spojené s alergiemi, polypy, nádory, cizími tělesy a podobně. Mají obvykle nasládlý někdy i hnilobný zápach, ale záleží na tom, o jaký druh bakterie se jedná. Když je kočka napadená ušním svrabem, obvykle má v uších tmavé částečky, které připomínají kávovou sedlinu a mohou být nositeli zánětu, a tím i zápachu. 

Zápach z vylučovacího ústrojí

Zdravé kočky o hygienu dbají tak úzkostně, že z nich neucítíte moč nebo výkaly, pokud je zrovna nepřistihnete při použití toalety. To se může změnit, když se kočka nedokáže sama očistit, obvykle kvůli artritidě, obezitě nebo systémovému onemocnění.

Obzvláště u dlouhosrstých plemen může při průjmu dojít k usazování zbytků stolice v srsti okolo řitního otvoru. Pokud kočka neobvykle silně zapáchá močí, na vině může být infekce močového ústrojí nebo onemocnění ledvin. Zápach po moči nemusí být vždy signálem onemocnění. Nekastrovaní kocouři přirozeně značkují své teritorium. Především v bytě to ucítíte velmi intenzivně. U kastrovaných a citlivých jedinců pomočování a značkování může také znamenat sociální problém. Děje se to především, když zvíře nemá dostatečné množství záchodů, došlo ke stěhování nebo přišel do domácnosti nový člen rodiny. Kočky jsou vybavené dvěma análními žlázami, jednou na každé straně řitního otvoru, a ty vylučují látku páchnoucí pižmem nebo po rybách. Za běžných okolností chovatelé koček o těchto žlázách ani nevědí, ale pokud se kočka vyleká nebo rozruší, může dojít k vypuštění obsahu análních žláz. Vzniklý zápach může být opravdu velmi intenzivní, ale pokud se to stane jen občas, pravděpodobně se nejedná o zdravotní problém. Přetrvávající zápach análních žláz může být způsobený infekcí, nádorem nebo jiným onemocněním, které ovlivňuje funkci těchto žláz.  

Řešení nepříjemného zápachu u koček

Kočka někdy páchne z naprosto běžných a zjevných důvodů, třeba když zrovna snědla konzervu krmení, které nám nevoní, nebo když se právě vrátila zvenku, kde zkoumala odpadky. Pokud ale nedokážete původ zápachu určit a nepotvrdíte, že jde o neškodnou příčinu, měli byste navštívit veterináře. Veterinář se bude zajímat o úplnou anamnézu zvířete a provede vyšetření (včetně prohlídky dutiny ústní, kůže, uší a vylučovacích otvorů) a na základě toho určí, kde leží zdroj zápachu, jak zjistit jeho příčinu a jak postupovat při léčbě.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 44)

Témata

Autor článku

25.9.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

7 znamení, že je váš pes alergik

Stejně jako pro lidi, také pro psy bývá příchod jara spojen s příchodem sezónní alergie. Ta může v kombinaci s jinými alergiemi pejskovi docela zavařit. Stromy, trávy, pyly, roztoči a složení jídla jsou nejčastějšími spouštěči. První alergické projevy se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Jak tedy poznáte, že váš pejsek možná trpí alergií?

Odborník

Onemocnění psů a koček přenášená klíšťaty v Česku a zahraničí

První věc, kterou byste vždy měli sdělit svému veterináři je, zda byl pes v zahraničí a kde. Z pohledu infekce onemocněním přenášeném klíšťaty, je to velmi zásadní informace. Pokud pes do zahraničí necestoval, ale cestoval na jižní Moravu, sdělte to, prosím, také. Moravu pochopitelně nepovažujeme za zahraničí, bohužel ale, někteří, donedávna „exotičtí“ parazité, ji pomalu také pojímají za vlastní a to z důvodu vyšších průměrných teplot.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?