VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

začerveni

Otázka 17.9.2022     Pes

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně výskytu srdečních červů u psa,jaký je přenos,nebo výskyt,příznaky. Jdou poznat při vyšetření trusu? Děkuji za odpověd

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Dirofilariáza je rozšířena po celé světě a je infekční pro celou řadu druhů / pes.kočka.liška,kůň atd../ Jeho rozšíření je ovlivněno populací rezervoárových zvířat / obvykle psi/, v nichž dokončuje svůj vývojový cyklus. Dále jsou to komáři, v nichž se vyvíjejí časná larvální stadia.Mikrofilárie se při sání krve dostanou do komárů.Klinické příznaky závisí na stadiu životního cyklu parazita, na závažnosti infekce a odpovědi hostitele na infekci. Zvířata mohou kašlat 2-3 měsíce před tím , než začnou produkovat mikrofilárie a v jejich krvi začnou cirkulovat antigeny. U aktivního psa se může projevit zátěžová intolerance, způsobena sníženým srdečním výdejem. Mnoho psů nevykazuje žádné symptomy. K diagn.testům patří hematolog.vyšetření, Knottův test.,RTG hrudníku.,průkazy antigenů a protilátek Elisa metodou.,vyšetření trusu / není přesné/. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den,děkuji velmi za odpověd,je tedy pravděpodopnost nakaženi v našich podmínkách,pokud se psem necestuji? Léky jako Drontal,Dehinel působí preventivně?Děkuji ,zdravím J.

Reakce od veterináře

Dobrý den. V našich zeměpisných šířkách je pravděpodobnost nakažení dirofilariozou nízká. Preventivně působí Strongold spot.S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Kloubní výživa pro psy, 2. díl: stavba kloubu

V minulém díle jsme si řekli kdy a jak užívat kloubní výživu. Teď se ale potřebujeme zorientovat v nepřeberném množství produktů, které nám trh nabízí. Jak na to? Nejlepší je porozumět stavbě kloubu a funkci jeho jednotlivých součástí. Na základě těchto znalostí se nám bude lépe rozhodovat o látkách, které má správná kloubní výživa obsahovat, aby fungovala tak, jak potřebujeme.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Podzimní plískanice se mohou podepsat na zdraví vašeho psa. Poradíme vám, jak ho ochránit.

Dny se pomalu krátí, pryč jsou teplé dlouhé letní večery. Ve vlhku a při nižších teplotách se velmi dobře daří virům a virózám. Na podzim také opadávají plody ze stromů, a to může skýtat nebezpečí pro psy. Ať už chodíte do polí a luk, nebo jen do nejbližšího parku, nezapomeňte, že i váš pes potřebuje v tomto období zvýšenou péči.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?