VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Štěně se zažívacími problémy

Otázka 12.2.2024     Pes

Dobrý den, chtěla bych znát názor odborníka, i když si uvědomuji, že bez pitvy se přesné odpovědi nelze dobrat. Naše sedmiměsíční štěně bylo z chovatelské stanice s hlídaným chovem, s PP, doposud zdravé jako řípa, plně očkované plus asi před třemi týdny očkované i první dávkou na tetanus a boreliózu. V podvečer prvního dne snědlo ještě večeři, bylo ale takové unavenější. Pozdě večer část stravy vyzvracelo i s trochou vody, bez stop čehokoli nezvyklého, např. krve (i když to soudím samozřejmě jen jako laik). V noci se objevil také mírný průjem. Druhý den jsme odpoledne jeli na veterinu, velká únava pokračovala, štěně hodně pilo, nejedlo. Vyšetření krve, moči a stolice neukázalo žádný větší problém, ve stolici byly patrné drobné částečky nejspíš kosti. Moč měla normální Ph a ostatní hodnoty. Těmi jsme štěně nekrmily, muselo ji případně slupnout v nestřeženém okamžiku na vycházce, kdo ví (máme i kočky, které občas na dvorek přinesou kde co, byli jsme v hlídání čistoty dvora ale poměrně pozorní). Sono a další vyšetření také neprokázalo neprůchodnost trávicího traktu, žaludek obsahoval trošku tekutiny (štěně asi hodinu před vyšetřením pilo), močový měchýř byl hodně naplněný, na stole udělalo strachy loužičku, a ve střevech byly patrné bobečky. Teplotu štěně také nemělo, při hmatovém vyšetření jen bojácně čekalo, co bude, nekňučelo. Dostalo injekci na bolest, antibiotika a spasmolytikaa s tím, že další den přijdeme na kontrolu. Měli jsme po cca půl hodinách dávat také po troškách perorálně Smektu, což jsme udělali a štěně vše polklo, naposledy trochu s problémy, bránilo se. Celkově od návratu z veteriny štěně doma asi pět hodin pospávalo, hodně unavené, ale bez kňučení a většího neklidu. Pak se ale dvakrát po asi čtvrt hodině stalo, že štěně začalo kňourat, až "bučet", šlapalo nohama, jako by se chtělo zvednout, ale nemělo na to sílu, hlava mu občasně klinkala a padala na stranu, když jsme ho vzali do náruče kvůli dávkování Smekty. Následně pár minut leželo, zvedlo hlavičku a vyzvracelo se, vystřelila mu z tlamičky jako z fontánky tmavě hnědá až černavá tekutina, trochu připomínala tekutý kávový lógr, nijak výrazně nezapáchala. Tak rychlé zhoršení a smrt jsme nečekali... A tak bych ráda znala váš názor, popř. zkušenost, co se mohlo štěněti stát. Štěně nám to nevrátí, to vím, ale ráda bych to trochu lépe pochopila, zda jsme mohli udělat něco více, zda, když vyšetření dopadlo vlastně tak, jako by šlo o nepříliš vážný problém s trávením, který se brzo spraví, jsme něco nepodcenili. Na kliniku je to od nás bohužel tak daleko, že ani po prvním nástupu "šlapání" bychom to už nestihli. Ráda bych tomu také porozumněla lépe proto, kdyby se nám to mělo stát znovu u případného nového pejska, který ale není aktuálně na pořadu dne - ztráta tohoto prozatím moc bolí, o to více, jak to šlo rychle a jeho odchod byl tak nečekaný. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Měl jsem podobný případ,ale se šťastnějším koncem. Byla to neprimerena reakce na očkování proti tetanu. Stěně na několik dní ochrnulo, a mělo podobné zažívací problémy. Pak se ho ale podařilo zachránit. Samozřejmě to nemusel a být stejná příčina jako ve vašem případě. Pitva by mohla naznačit více .Někdy odpověď nezjistime.Citim s vámi. MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den, pane doktore, mockrát vám děkuji za odpověď, vážím si jí. Teď je otázka, zda příště očkovat, či raději po této zkušenosti ne. S tím už se ale budeme doma muset popasovat sami, až a zda na to v budoucnu dojde. Člověk chce toho malého přítele co nejvíc ochránit, ale taková komplikace by mě opravdu nenapadla, byla-li příčinou úmrtí právě ona. Nikdy dřív jsem takovou situaci nezažila, tohle byl můj čtvrtý pejsek v životě, pravda, na tetanus očkovaný poprvé.

Další zajímavý obsah

Odborník

9 přírodních léčebných kúr pro vašeho psa

Když je vašemu psovi zle, jako první byste měli volat veterináře. Zdánlivě zanedbatelné příznaky jsou někdy projevem vážnějšího zdravotního problému, na který domácí léčba nezabere, nebo dokonce napáchá víc škody než užitku. Pokud ale psa trápí jen maličkost, třeba suchá kůže nebo mírně podrážděný žaludek, domácí léčivé prostředky mohou pomoci.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?