VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Psincový kašel

Otázka 30.5.2023     Pes

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení mých dotazů ohledně psincového kašle. - jak přesně se šíří psincový kašel? -jak dlouho dokáže být vir ve vzduchu nebo na předmětech, které olízl nemocný pejsek (tráva, hračky, ..) Pes přece musí chodit ven, i když co nejvíc mimo dobu ostatních. - kdy už je pes infekční a jak dlouho? Je možná skrytá infekčnost, než se nemoc projeví? - může se pes nakazit zpět ihned po vyléčení, pokud jsou v jeho okolí psi s právě probíhajícím onemocněním a nelze je separovat a hrajou si spolu? Příp. jak dlouho po prodělání nemoci je vůči nemoci pejsek imunní? - kdy je nutné vyhledat lékaře? - kdy se podávají antibiotika? - jak se pozná virový a bakteriální psincový kašel? Moc děkuji za zodpovězení mých dotazů. S pozdravem Jana

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Psincovy kašel lze zařadit mezi respirační virozy.Siri se především aerogenni cestou a jeho intenzita je zvláště v prostorách, kde je více psů dohromady / útulky apod/. Jak dlouho dokáže být vir ve vzduchu, či na předmětech je diskutabilní a závisí na naloží víru.Pes může být infekční několik dní až tydnua opět to závisí na imunitnim systému jedince a na naloží víru.Imunitu nejlépe získá pes vakcinaci a revakcinaci v v ročních intervalech.Pes se může i opakovaně po prodelanem onemocnění nakazit.Lekare je nutně vyhledat co nejdříve. ATB se podávají v případě, kdy se stav nelepší po aplikaci antitusik/Kodein/.K diagnostice vyloučení virové,či bakteriální infekce stačí provést CRP test.S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Hobby

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?