VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Přípravek IR

Otázka 19.4.2022     Pes

Dobrý den, už jsem s Vámi komunikovala ohledně svého psa s citlivým zažíváním, které se projevovalo rekurentním průjmem s hlenem. Jediná patologie od našeho veterináře TLI 44. Krev, trus bez patologie. Dg. intolerance drůbeže vylucovací metodou. Krevní testy na alergeny nebyly doporučený. Nyní je pes na dietě vet expert králík a brambory s přídavkem malého množství vařeného králičího masa a jako pamlsky doma sušené králičí játra popřípadě králičí sušené ucho bez konzervantů. To ale max. 1 kus týdně. Bohužel byl pes na hlídání a nedopatřením se stalo že sežral kus klobasy cca 5 cm. Klobasa byla určena na vyhození, trosku oslizla. Pes ten den dostal od známých lžičku enterozoo, pro jistotu. Jednu odpoledne, druhou večer. Nyní 3 dny po snědení má pes měkčí stolici. Formovaná, s obvyklou frekvenci vyprazdňování. Jak mu pomoct při takových situacích? Pevné doufám ze jich moc nebude, pes je pod dozorem, ale muže se stát cokoliv. Veterinář nám dal domu jen novalgin kdyby měl slinivkový záchvat (nahrbený postoj, bolestivost, zvracení atd.) to neměl byl veselý tak ho nedostal. Jedna chovatelka má psa s dg. chronická pankreatitida a dává přípravek IR a nemůže si jo vynachválit stejně jako její veterinář. Chtěla bych se zeptat i na užívání u mého psa s citlivým zažíváním a se zvýšenou hodnotou TLI a jak psovi pomoci když se stane nehoda. Moc dekuji za Vaši odpoved!

Veterinář odpovídá MVDr. Petra Orlovská PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, přípravek IR jako doplněk stravy pro podporu imunity a organismu určitě podávat můžete. Při situacích, kdy pes něco nedopatřením sežere doporučuji podat celé balení EnteroZoo gelu, nebo případně i živočišného uhlí v dávce 1 tableta na 5kg živé váhy, klidně opakovaně po 4 hodinách. Dále by mělo pomoci na ten daný den nasadit dietu - vařené maso s rýží ( pokud dobře snáží jinou drůbež využijte krůtu, nebo případně i libové telecí). S pozdravem MVDr. Orlovská

Reakce od tazatele

Moc Vám děkuji za odpověď. Přípravek určitě objednám a vyzkoušíme ho. Mám na Vás ještě dotaz. Můj pes má teď stolici normální, s frekvencí 3 krát denně. První ranní je úplně ukázková. Když ale jdeme delší procházku např. 3 km, kde je na volno, běhá, tak během ní si dojde dvakrát a druhá stolice je sice formovaná, hnědé barvy, bez hlenu a krve, ale měkká. Když jdeme ráno na krátký okruh, popřípadě na vodítku, tak jde pouze jednou. Odpolední stolice je zase normální, trvdší. Pes ochotně přijímá krmivo, o kterém jsem Vám psala v předchozím dotazu. Je veselý, hravý,.. Mám tento ,,problém´´řešit anebo je to dáno pohybem? Pes je krmen dvakrát denně, vždy kolem sedmé ráno a kolem šesté večer. Procházku po krmení má s rozestupem 1,5 hodiny. Nikde ne po nakrmení. Mohlo by to upravit i IRko? Děkuji a přeji hezký den.

Reakce od veterináře

Dobrý den, ano stolice je dána pohybem, jakmile se rozpohybují střeva při zátěži, tak je normální, že trus není tak pevný jako při formování během spánku a ranním venčení. S pozdravem MVDr. Orlovská

Další zajímavý obsah

Zoonóza: onemocnění přenášené ze zvířete na člověka. Existuje jich více jak 200 druhů!

Zoonózy představují významnou část hlášených infekčních onemocnění v České republice. Přenáší je celá řada zvířat, u domácích mazlíčků se s nimi nejvíce setkáte u psů a koček. Typickou zoonózou jsou například nemoci, které přenáší klíště obecné. Dávejte si proto pozor a čtěte, které z nich vám nejvíc hrozí a jak se můžete chránit.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Podzimní plískanice se mohou podepsat na zdraví vašeho psa. Poradíme vám, jak ho ochránit.

Dny se pomalu krátí, pryč jsou teplé dlouhé letní večery. Ve vlhku a při nižších teplotách se velmi dobře daří virům a virózám. Na podzim také opadávají plody ze stromů, a to může skýtat nebezpečí pro psy. Ať už chodíte do polí a luk, nebo jen do nejbližšího parku, nezapomeňte, že i váš pes potřebuje v tomto období zvýšenou péči.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?