VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Pes kašle, nasazeny 2 x ATB

Otázka 11.5.2023     Pes

Dobrý den, zkouším Vaši poradnu. Mám pejska dlouhosrsté Kolie bez PP, stáří 10 let. Nemám jej dlouho, mám ho po své mamince, která bohužel nedávno zemřela. Domnívám se, že u ní pes nekašlal, nikdy jsem ho neslyšela a ani mamka nic takového neříkala. Když jsme psa přestěhovali k nám (je zvyklý být doma), bydlí na chodbě, kde je ještě morče a andulka, všimla jsem si, že občas kašle. On se rád zubama probírá v chlupem, domnívala jsem se, že mu v krku uvázl nějaký jeho dlouhý chlup a proto kašle. Kašel se však stupňoval, tak jsem kontaktovala veterináře a popsala mu příznaky. Poradil mi zkusit nejprve jitrocelový sirup pro psy. Ten jsem zakoupila, ale pes kašlal čím dál víc. Vypravili jsme se tedy k vetovi. Ten ho prohlédl a řekl, že půjde o psincový kašel a nasadil antibiotika Doxybene na 10 dnů. Kašel se zlepšil, ale nepřešel úplně. Po 3 dnech se kašel opět vrátil a kašlal ještě víc. Takže znova k vetovi - odběr krve, poslech, měření teploty - 39,5. Když mu pan veterinář zatlačil na krk, tak pes začala kašlat. Nasazeno znovu Doxybene na 10 dnů a k tomu kodein. Z krve byly zjištěny ještě počínající problémy s ledvinami a doporučena ledvinová dieta. Během této druhé léčby antibiotiky pes vůbec nevypadal dobře - byl malátný, smutný a stále hodně kašlal (záchvaty kašle, které občas byly zakončeny dávením a pak začal polykat a oblizovat se). Často kýchal a asi ho svěděl čumáček, protože si ho drbal packou, měl taková uslzená očička. Mírné zlepšení jsem začala pozorovat až po týdnu užívání ATB, velké zlepšení 10. den užívání ATB. Nyní ATB dobrána, vypadá podstatně lépe, ale stále trochu pokašlává. Vypozorovala jsem, že hlavně brzy ráno a vždycky když se nějak rozruší - třeba, když mě vítá, když přijdu z práce nebo ráno, když přijdu z ložnice. Jinak je to velice hodný a klidný pes, rád chodí na procházky ale nijak se na nich nehoní - rozvážně kráčí a všechno očichává. Během procházky jsem si nevšimla, že by měl třeba nějaké problémy s dechem, na procházku se vždy velmi těší. Doporučená ledvinová dieta Renal - konzervy a granule mu moc nechutnají. Zatím mu to míchám - dietní stravu lehce "pocintám" normální konzervou, aby něco snědl. Nebo mám být tvrdá a dát mu jen tu dietu? Byl zvyklý, že jsem mu vařila těstoviny nebo rýži a zamíchala do toho "normální" psí konzervu. Nemůže mít třeba nějakou alergii na něco, co se u nás doma vyskytuje, když u mamky nekašlal? Nemůže mít nějaké parazity? Nebo problém se srdcem? Ještě napíši, že z očkovacího průkazu pan veterinář zjistil, že je očkovaný jen proti vzteklině. S jinými psy se nestýká, ale na procházky chodíme do míst, kam chodí hodně lidí se psy a ten náš strašně rád všude čichá. Ach jo, nějak se mi ty problémy sešly.......

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Možná by bylo lepší navštívit specializovanou veterinární kliniku a znovu ho důkladně vyšetřit. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den pane doktore, prosím Vás a může se psům taky dělat a vyhodnocovat nějaký výtěr z krku (jako u lidí)? Já se osobně domnívám, že má nějaký bacil, který částečně "pochcípe" po nasazených ATB (doxybene), ale pár dní po dobrání ATB se kašel zase objeví.

Reakce od veterináře

Dobrý den. Můžete si nechat provést vyter z krku na kultivaci pomocí Amies kultury a poslat na bakteriolog. vyšetření na původce. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den ještě jednou, moc se omlouvám, že Vás zase obtěžuji. Problémy bohužel neustaly. Navštívili jsme jiné pracoviště, kde byly provedeny podrobné krevní rozbory, které potvrdily problém s ledvinami a navíc byla zjištěna chudokrevnost. Byl proveden RTG, kde paní veterinářka diagnostikovala nádor plic (na toto pracoviště nás odkázal pan veterinář, který RTG nemá). UTZ břicha v pořádku, ten žádný problém neukázal. Pejsek ale jí, pije, rád chodí na procházky, ale kašle. Kašel je hlenový, dáví se, něco vykašle a spolkne to. Hodně se drbe a okusuje a má velké množství lupů. Cca před 10 dny jsem si všimla v jeho exkrementu takových jako zrníček rýže (nehýbalo se to). Bylo jich tam spousta. Dostali jsme Caniverm na odčervení a po týdnu další Caniverm. Teď tam nacházím taková jako zrníčka. Pejska ještě nechci "nechat jít"? Nemůže jít "jen" o nějaký zánět, který se usadil v plicích a způsobil ho nějaký parazit? Ať je to, co je to - mohu mu nějak ulevit od toho kašle? Nějaké kapky nebo sirup? Děkuju a ještě jednou se omlouvám. Jsme z takového malého městečka, nemáme moc možností, kde bychom své mazlíčky vyšetřovali a léčili.

Reakce od veterináře

Dobrý den. Pokud byl diagnostikovat nádor na plicích, tak už nemáme moc možností jak mu pomoci. Můžete zkusit alternativní léčbu s přípravky Anovet a Imunovet od f.energyvet.

Reakce od tazatele

Moc děkuji. Vyzkoušíme.

Další zajímavý obsah

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?