VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Pankreatitida a enzymy

Otázka 25.7.2022     Pes

Dobrý den, obracím se na Vás pro radu u mého psa (3,5 roku), u kterého byla před rokem diagnostikována chronická pankreatitida a SIBO (bakteriální přerůstání v tenkém střevě). Bohužel pejsek špatně toleruje kuřecí maso a možná je alergický ještě na něco (alergické testy jsme nedělali), a tudíž gastrointestinal low fat veterinární diety přímo na pankreatitidu špatně snášel (obrovské drbání, záněty v uších, výtoky z očí,…), ale snažili jsme se vydržet do doby, než se upravily hodnoty lipázy. Bohužel i přes veterinární dietu měl stále vysoké cPli. Po dohodě s veterinářkou jsme tedy přešli na normální nízkotučné koňské granule s obsahem tuku 8,5%, neboť nesnese více než 10%. Po těchto granulích se dostalo i cPli do normálu. Jinak kromě granulí a probiotik pejskovi nedávám nic jiného. Z výsledků koprologie má celý rok dysbiózu ve střevech – málo dobrých bakterií, a to i přes probiotika – bereme pravidelně rok a střídáme různé značky. Antibiotika dle laboratoře nebyla nutná. Bohužel nyní z poslední koprologie navíc vyšlo, že má vymizelou aktivitu proteáz a průkaz svalových vláken ve stolici – diagnóza maldigesce, chybí enzym k trávení bílkovin. TLI z krve má v pořádku. Je pravda, že pejsek trochu zhubnul a má objemnou stolici. Veterinářka nám zatím řekla, že uděláme ještě jednu koprologii a kdyžtak by nám musela nasadit enzymy. Chci se zeptat, nejsou enzymy kontraproduktivní, když má zánět slinivky? Bohužel ty veterinární diety pejsek nezvládá z důvodu alergie. Diety s hydrolyzovaným proteinem bohužel nemají méně než 10% tuku, takže ty taky nemůže…Dělá mi to starost. Vím, že nejsou dobré vyhlídky do budoucna s těmito onemocněními, prý nám ev. hrozí i cukrovka…, ale můžete mi poradit třeba nějaké doplňky stravy, co bych mohla podávat, aby zánět nepostupoval tak rychle….a jestli je tedy u zánětu slinivky opravdu vhodné používat enzymy? Moc děkuji. B.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. V případě dysbiozy se mi osvědčila kombinace přípravků od f.energy-Regavet,Cytovet a Probiovetv cyklech 3x3tydny podávat a vždy po 3 týdnech provést 1 týden pauzu. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Pane doktore, moc děkuji, určitě to zkusíme. A prosím ještě o Váš názor, zda je vhodné používat enzymy při chronickém zánětu slinivky, pokud pes nemá enzymy k trávení bílkovin dle koprologie, ale TLI je v normě.

Reakce od veterináře

Dobrý den. Ještě bych počkal s těmi enzymy alespon 1mesic,a před tím bych provedl opakovaně vyšetření trusu na enzymy.S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Mockrát děkuji, pane doktore.

Další zajímavý obsah

Odborník

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček, 1. část

Zuby zvířat mají obecně více funkcí než zuby lidské. Především masožravci je používají k chytání, držení, nošení, kousání, drcení a dalšímu mechanickému zpracování potravy. Kromě žvýkacích funkcí jsou zuby rovněž používány k obraně, útoku i při rozmnožovacím chování. Zuby dočasné jsou později vyměněny za zuby trvalé, přetrvávající po celý život.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Pes nenasyta: 6 tipů, jak zvládnout psího Otesánka

Ačkoli dostávají pravidelně najíst, někteří psi jsou zkrátka neustále hladoví. Během dne vás pronásledují roztouženým pohledem a i když jste v kuchyni opravdu nešikovní, zdá se, že odpadlíků z linky není nikdy dost. Netvrdíme, že byste měli svého miláčka nechat hladovět, ale vyvážená a pravidelná strava v odpovídajícím množství je základem psího zdraví.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?