VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Okusování, škrábání

Otázka 18.10.2022     Pes

Dobrý večer, prosím o radu. Máme 7-miměsíčního JRT. Již ve 3 měsících se bohužel nakazil kokcidií a užíval Procox. Nějakou dobu trvalo, než se mu upravilo trávení. Bohužel od malička venku snědl, co našel. Od různých červů, slimáků, až po jakýkoli trus. Naštěstí se to hodně zlepšilo, ale nějaký králičí bobek si ještě v trávě na louce někdy najde.Měl časté průjmy. První 2 měsíce života jedl granule Royal Canin, při těchto potížích jsme zkusili změnit na BritCare Puppy lososové. V té době )cca ve 4 měsícíh) se začal opruzovat na tříslech a v podpaží. Dělá to hlavně po probuzení, ráno, a také první dva dny po koupeli. Dostala jsem na veterině speciální šampon pro problémovou kůži. Myslelal jsem, že je to z nových granulí, protož jsme začali dával BritCare jehněčí s rýží, ale ty mu taky moc neseděly. Kůže se nelepšila a znovu začaly průjmy. Otázkou je, jestli kožní problémy v létě nebyly od trav, protože jsme trávili hodně času venku a na procházkách po loukách a lese. Nakonec jsme skončili na Yoggies granulích, už cca 2 měsíce. Průjmy skončily, kůže se relativně uklidnila. Bohužel ale začal okusovat přední část záhybů podpaží a drbe se jako by na klíční kosti. Také mu více prosvítá kůže na nohou, nejsou tak zasrstěné. V příloze posílám foto, jaký je nynější stav. Pejsek je jinak veselý, hravý, živý, zřavý. Sourozenci i rodiče jsou v pořádku, bez potíží. Žere jen granule, nebo pamlsky (kvalitní, kupované ve zverimexu). Sem tam dostne malo tyčinku z buvolí kůže nebo králičí ucho, tak jednou do týdne malinký psí piškot. Venku si někdy najde jablko, také jednu dobu musel být hlídaný, protože chodil a sbíral švestky (naštěstí pesky nechával). Celkem často se pase a žere trávu. Sem tam, hlavně večer prdí. S veterinářkou jsem to konzultovala těsně po změně granulí na Yoggie, ale říkala, že uvidíme, co bude dál. Jaké jsou prosím možnosti? Nemůže to býtnějaký parazit? Nebo to spíše nasvědčuje alergii na trávy nebo potraviny? Příp. když půjdeme na veterinu, žádat od lékařky nějaké vyšetření? Kolik stojí vyšetření na alergeny? Moc děkuji za odpověď. Jana

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Nechte si u veterináře odebrat krev a kožní seskrab na alerg.vysetreni u f.Laboklin.S pozdravem MVDr Jančík. Stojí asi kolem 3000Kc.

Reakce od tazatele

Dobrý den pane doktore, byla jsem u veterinářky na kontrole s pejskem (ten má nyní 7 měsíců a 6kg). Po zvážení všech variant, které paní doktorka uvedla jsme se dohodly, že krmivo, které zatím má necháme. Kožní testy se prý provádí jen na 2 pracovištích, a to jen v Čechách a krevní testy prý nejsou spolehlivé. Zkusí ho zaléčit Apoquelem 3,6mg, kdy prvních 14 dní bud ebrát 2 tbl, potom 1 tbl. Pak nasadíme veterinární granule na 2 měsíce a uvidíme, jak bude pejsek vypadat. Je fakt, že už po první večerní tabletě se téměř neokusoval a ráno už vůbec ne, což dříve neexistovalo. Vždy se po probuzení min 1/4h neustále ošíval, okusovat a drbal. Je dobře, že ho přestalo trápit svědění, ale až doma jsem si četla informace ohledně tohoto léku a trochu jsem se zneklidnila. Podle toho, co se tam píše, tak přípravek vlastně oslabí imunitu i v těch dobrých imunitních zábranách, které pejska chrání, takže je náchylný chytit různé nemoci nebo se mu můžo po těle tvořit boule, příp i nádory. Paní doktorka mi o tom neřekla. Dokonce doporučují i kontroly krve a biochemii séra při dlouhodobém užívání. Nyní si říkám, jestli jsme raděj neměli udělat ty testy.Dají se případně ještě udělat krevní testy? KOlik asi stojí? Není jiný přípravek, který by ho zbavil svědění a pomohl mu? Tak teď opravdu nevím, jak se k tomu postavit a co dělat, aby to bylo to nejlepší pro pejska. Děkuji. Jana

Reakce od veterináře

Dobrý den. Doporučuji navštívit jiné specializované veterinární pracoviště. Veterinární klinika Jaggy Brno.S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Pes a kočka s průkazem původu: nutnost, nebo předražený papír?

Chov plemen psů a koček podléhá mnoha trendům. Některým lidem na trendech nezáleží a chtějí jen udělat dobrý skutek a pořídí si nalezence z útulku. Jiní mají jasnou představu o plemeni a tady už nastává otázka, kde a za jakých podmínek si svého mazlíčka pořídit. Je nutno brát v potaz, že kočka i pes je velký závazek a bude nám dělat radost po mnoho let. Tak tedy s průkazem původu, nebo bez?

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Hobby

Jak kempovat se psem? Pomůže psí balíček první pomoci i slušné vychování

Vůně ohně a grilovaného masa, západy slunce a cvrkot hmyzu. Dobrodružství, které zažijete jen při kempování. Rozhodli jste se vzít do party také svého čtyřnohého přítele? Skvělý nápad! Změna prostředí mu určitě prospěje, kdybyste ale pochybovali, jestli je to pro něj to pravé, čtěte, na co se připravit. A také co si zabalit, abyste všechno hravě zvládli.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?