VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Náhlé podivné chování fenky

Otázka 27.11.2023     Pes

Dobrý den, máme doma skoro 8letou fenku maďarského ohaře a před pár dny se začala velmi podivně chovat. Začalo to jednou večer, kdy se chovala jako když slyší třeba ohňostroj, tzn. že se schovávala pod stůl, klepala se a zrychleně dýchala (žádný ohňostroj ani žádný jiný zvuk ale tou dobou nebyl). To se opakovalo ještě asi 2 další večery a další den už se takto divně chovala celý den, ale ještě se to zhoršilo. Strašně se klepala, velice zrychleně dýchala, hodně slintala a jakoby se pořád něčeho bála. Byli jsme s ní na veterině, kde podstoupila i sono, aby se vyloučila nějaká fyzická zdravotní obtíž. Normálně žere, pije, nemá průjem. Dostala prášky na zklidnění (Zylkene). Ty ale stejně nezabírají. Nic se u nás doma nezměnilo, žádný stresující či traumatizující zážitek se jí nestal. Venku se chová normálně, ale jak se vracíme domů, tak stáhne ocas a doma se zase klepe. Taky kouká hodně často do stropu načež se pak přikrčí a třese. Také se chodí schovávat do koupelny a moc nechce být v obýváku, kde jinak normálně tráví většinu dne. Máme doma sice malé dítě, ale už mu je rok a přijde mi divné, že by se najednou kvůli němu začala takhle zvláštně chovat. Sice na něj žárlí, ale spíš tak, že když si hrajeme s ním tak přijde k nám a chce si hrát taky. Snažíme se jí zapojovat do hraní a pozornosti má od nás stále dost. Ani syn jí nic neudělal, mám je oba pořád na očích. Také se budeme stěhovat a zabalili a odvezli jsme z bytu už pár věcí, ale taky si nemyslím, že by jí to takhle rozrušilo. Začalo to prostě z ničeho nic. Řekla bych, že nejhorší je to ale vždycky navečer a večer. Přijde mi, že se něčeho doma začala bát, ale netuším co by to mohlo vyvolat. Odvezli jsme ji teď na zkoušku k babičce, abychom zjistili, zda se takto bude chovat i tam nebo ne. Chtěla jsem se proto zeptat, zda nevíte, co by mohlo takovéhle chování vyvolat? Předem moc děkuji za odpověď a případné tipy!

Veterinář odpovídá MVDr. Zuzana Richterová PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, rozhodně to zní jako strachová reakce. Ne vždy jsme schopni vyhodnotit co může psovi stres způsobovat, nicméně z toho, co píšete, to může být téměř vše - rostoucí malé dítě, stěhování. Nevím, jestli je fena kastrovaná, podobně se může projevovat i falešná březost. Dejte feně čas a klid a podpořte ji přírodními medikamenty na zklidnění, k Zylkene bych přidala ještě CBD. Při nelepšení doporučuji konzultaci se psím "psychologem".

Reakce od tazatele

Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď. Falešná březost mě také napadla, ale fenka je kastrovaná. Mohla bych se ještě zeptat, jaké CBD byste mi v tomto případě doporučila? Koukala jsem, že je to buď olej nebo nějaké kapky, ale nevím, co by bylo lepší. Předem moc děkuji.

Reakce od veterináře

Držela bych se nějakého veterinárního preparátu kvůli dávkování. Např. Alavis dělá kapky a tablety. Držím palce.

Reakce od tazatele

Moc Vám děkuji!

Další zajímavý obsah

Parazité a domácí zvířata. Nerovný a často nelehký boj

V živočišné říši žije 4–5 % parazitů a to ze 1,7 milionů dosud popsaných druhů živočichů. Přesný počet cizopasníků nebudeme vědět, dokud nebudou popsáni všichni hostitelé. Počet ovšem není podstatný. Mnohem důležitější je informace, že množství parazitů převyšuje počet volně žijících druhů zvířat. Většina hostitelů má více cizopasníků, u člověka je jich popisováno nejméně 149 druhů. Dokonce i někteří parazité jsou současně hostiteli dalších parazitů.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?