VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Náhlé epi záchvaty u 14 let psa

Otázka 15.3.2023     Pes

Dobrý den, pejsek už byl uspán, ale stále nevím, co se vlastně stalo a chtěla bych to pro sebe uzavřít. Náš 14 letý pejsek border kolie byl celý život zdravý a aktivní. Byl většího vzrůstu, váha 29kg, ale ne obézní, ale silný svalnatý pes. Chodil s námi po horách na celodenní túry, jezdil na dovolené do přírody. Čekala jsem klidné a postupné stárnutí - ale nebylo mu dopřáno. Před třemi týdny nečekaně ve spánku prodělal epileptický záchvat (3 minut hrůzy) , druhý den ve spánku před odchodem na veterinu další záchvat. Odběr krve s dobrými výsledky a dostal Phenaemal , který jsem měla postupně navyšovat od 1/4 2x denně. Nedostali jsme se ani na 1/2 -1/2 tbl a do týdne přišly projevy prodělané mrtvice (opět v noci). Phenaemal vysazen a dostal dva dny po sobě kortikoidy injekčně a Karsivan a vitamín B. Bojovali jsme a do týdne opět chodil a sám jedl. Bohužel se po třech dnech zlepšování přidaly problémy s dýcháním - v leže na boku dýchal velmi zrychleně a plytce, trochu pokašlával . Pokud jsem mu podložila hlavu nebo chodil, dýchal bez problémů. Pak sedmý den nechtěl jít z krátké procházky domů, bylo krásně, s chutí se najedl a v pátek čekal na příjezd dcery na víkend. Vítal ji, měl chuť si hrát a všichni jsme to viděli na dobré cestě. Jenže, když si lehl a zdříml (dýchal zrychleně) přišel záchvat (dala jsem jeden Diazepam rektálně). V noci nemohl spát a stále se budil. Podkládala jsem mu hlavu a hlídala , ale bál se usnout. Ráno v sobotu další epi, po Diazepamu se zklidnil. Chladili jsme a doufali - bohužel do hodiny další záchvat a další Diazepam, a to už jsme nezvládli my a na pohotovosti jsme požádali o ukončení. Zdálo se mi sobecké zesláblého pejska dále trápit. Prosila bych o Váš názor na spojitost problémů s dýcháním v poloze v leže, protože mi nikdo není schopen vysvětlit souvislosti. Nechci se smířit s jednoduchým vysvětlením, že byl už starý a měl pravděpodobně nádor v hlavě. Stále hledám vysvětlení. Mohlo jít po injekčním podání prednisonu o úlevu po zmenšení otoku mozku (a že ani neměl mrtvici), který se po 4 dnech začal opět zhoršovat a v leže vyvolávat silné bolesti, které se projevují zrychleným povrchním dýcháním? Nebo je povrchní dýchání jen projev prodělané mrtvice a týdenního polehávání jinak aktivního pejska? Na veterině jsem s ním byla, ale v tu dobu dýchal normálně. Já už dalšího pejska mít nebudu, ale kdybych se s podobnou situací ještě někdy setkala, tak abych věděla, co je příčinou. Třeba pomohu někomu známému v nelehkém rozhodnutí zda držet při životě psa v takovém stavu a stále doufat v zázrak nebo jen přestanu pátrat a hledat vysvětlení. Velmi Vám děkuji za Vaši trpělivost Monika Novosadová

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. U mých geriatrickych pacientů kolem 15 let se objevují podobné příznaky, jako u vašeho psa. V některých případech jsem nechal provést po smrti patolog.-anatom.vysetreni. dle přání klienta. Poměrně dosti často byly nálezy tromboembolie v cévách. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?