VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Močovina v krvi u psa

Otázka 5.1.2023     Pes

Dobrý den můj pejsek byl na krvi ..hodnoty močoviny má 52,99 chci se zeptat co to znamená a zda je tohle ještě v normě.. moc děkuji popřípadě kdyby se to zvětšilo co to může být.my řešili konkrétní játra a zbytek jsem se nezeptala mockrát děkuji

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Norma pro hodnoty močoviny v krvi u psů je od 1,87 - 8,21 mmol/l. To znamená , že hodnota močoviny u vašeho psa asi 8x vyšší, než maxim.hladina. Co to znamená ? Pokud jste odebírali krev na lačno, pak zvýšení koncentrace močoviny v krvi může být zapříčiněno selháním ledvin.,nebo krvácením do střeva.,nebo šokovým stavem / při onemocnění srdce /, nebo dehydratací apod. K přesnější dg je zapořebí ještě odebrat krev na další ukazatele / kreatinin.,fosfor.,elektrolyty.,hematolog.vyšetření...S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den posílám výsledky možná jsem to špatně napsala..

Reakce od veterináře

Dobrý den. Díky za výsledky. A opravuji předešlé hodnocení,které bylo zapříčiněno uvedenými jinými jednotkami, než které používám.Hodnoty močoviny je ve fyziol.rozmezí. Zvýšené jsou pouze 2 ukazatele- ALP-alk.fosfatáza- možné příčiny: generaliz.onemocnění kostí.,hyperadrenokorticismus.,onemocnění jater+žlučníku+žluč,cest.,pankreatitidy.,tumory.,extrémní zátěž.,aplikace kortikoidů.,srdeční selhání. A 2.ukazatel :Glukoza-hyperglykemie / měla by se potvrdit v moči a stanovením fruktosaminu v rvi/.-možné příčiny : diabetes mellitus.,Cush.syndrom.,ak.pankreatitida.,..Pacient by se měl dodiagnostkovat . S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

V pohodě moc děkuji a ta glukóza je to špatný?? A ALP...předtím bylo 596 nyní se lepší pejsek měl zánět ...na výsledky krve máme přijít opět za měsíc zeptám se u 13 Let pejska můžou se výsledky i zhoršit den ze dne

Reakce od veterináře

Dobrý den. Pokud se zlepšil ukazatel ALP, jak píšete. tak pak je to v pohodě. Glukózu si můžete ověřit opakovaným vyšetřením, nemyslím si, že by to byl nějaký závažný problém. Ale uvidíte po dalším odběru. To máte pravdu, u 13 letého pejska , se může zdravotní stav zhoršit ze dne na den. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?