VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Měkká stolice s hlenem

Otázka 6.2.2023     Pes

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš nároz ohledně mého psa (4,5 let). Před 14 dny bohužel sežral tyčinku s obsahem kuřecího masa (má alergii na drůběž spojenou pouze s git příznaky,ne dermatologickými). Den poté se u něj projevil průjem s obsahem hlenu. Nasadila jsem enterozoo a vařenou dietu a do týdne bylo vše v pořádku. Bohužel poté ale na procházce pozřel vývrh z vysoké zvěře,nevím v jakém množství. Byli jsme daleko od domova, proto nedostal za včasu enterozoo a druhý den měl opět průjem a jednou zvracel. Ve zvratcích byla srst ze zvěře. Nasadila jsem opět vařenou dietu a vše se srovnávalo, tak jsem mu již třetí den k vařené stravě přidala jeho dietní granule (vetexpert rabbit and potato).Další den ráno stolice perfektní, odpoledne měkká s hlenem. Jeli jsme k vetrináři i se vzorkem trusu. Ten byl vyšetřen na parazity a giardie (elisa test) a vše negativní.Také byla odebrána krev. Vše v pořádku, jen AST zvýšená. Máme pokračovat v dietě, s přídavkem vlákniny (pro fibre), probiotik a dáváme essentiale forte jako hepatoprotektivum, 2 tbl denně. V příloze posílám vyšetření krve. Je to reakce střeva na podráždění alergenem (kuře) a poté i bakteriemi z vývrhu? Anebo se jedná o giardie a jeden vzorek není průkazný ani elisa testem? Mohlo by toto vše podráždit játra a ty reagovat zvýšením AST? Dělalo se ještě sono a játra jsou normální velikosti, normálního parenchymu, taktéž žlučovody a žlučník bez nálezu. Za dva týdny máme jít na kontrolní odběry krve, především zaměřeny na játra. Pes je klinicky zdravý, hravý, má chuť k jídlu, stolice v normální frekvenci, ráno formovaná, odpoledne měkčí s hlenem. Pes je nyní na vařené dietě rýže, králík, mrkev, vláknina, přípravek IR, probitika doggy care, essentiale forte 2 krát denně. Moc děkuji za Váš názor a Vaši odpověď.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Spíše to vypadá na tu 1.možnost- reakce střeva na podráždění alergenem / kuře/.,potencovanou případnými bakteriemi z vývrhu od divoké zvěře. Pokud by to mělo poškodit játra, musely by reagovat i další izoenzymy jater ALT i GMT. Nepatrné zvýšení AST, může být ve spojení i s případnou hemolýzou krve. Ostatně , ukáže se to po opakovaných odběrech za 14 dní. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Hobby

Přinesli jsme si domů pejska. Proč mu máme co nejdřív najít veterináře?

Nový chundelatý člen domácnosti je radost sama o sobě. Zároveň je péče o něj ale spojena s velkou zodpovědností. Jistě jste se důkladně připravili, nakoupili jste základní věci, tedy misku, jídlo, obojek, pelíšek a hračky. Přihlásili jste ho ale už k veterináři? Vašeho mazlíka byste rozhodně měli nechat vyšetřit co nejdříve, možné zdravotní problémy totiž mohou ovlivnit celou domácnost.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?