VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Kousnutí psem.

Otázka 15.1.2024     Pes

Dobrý den, prosím Vás, chtěl bych se poradit ohledně jistého problému. Je možné, aby pes, který pokousal člověka před 4 měsíci, mohl tehdy nakazit člověka vzteklinou, ale dosud je stále naživu? Pokousání nebylo velké, jen drobná rána na lýtku, protože jsem měl na sobě oděv, ale nohu mi dost stiskl ten pes. Dosud cítím ještě někdy tlak a brnění v oblasti pokousání, tak si začínám namýšlet, jestli mě nemohl tehdy nakazit ten pes vzteklinou. Jelikož nešlo o závažné pokousání, neřešil jsem to s majitelem psa, proto ani pes nebyl pozorován veterinářem, avšak teprve časem jsem si uvědomil riziko nákazy. Před pár dny jsem viděl toho psa na dvoře, a vypadal být v pořádku. Prosím Vás, tím pádem, že je pes od pokousání již 4 měsíce naživu, není třeba se obávat žádné nákazy vzteklinou? Je možné, aby pes jen přenášel vzteklinu, ale on sam na ni nezemřel? Děkuji za odpověď.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Pes,který by onemocněl vzteklinou,by měl charakteristické klinické příznaky onemocnění a nežil by 4 měsíce. Stačilo by, kontaktovat majitele a zjistit zda-li byl pes ockovan proti vzteklině. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Děkuji, v průkazu má, že byl očkován před dvěma lety. Název je Biocan L4R.

Další zajímavý obsah

Hobby

Přinesli jsme si domů pejska. Proč mu máme co nejdřív najít veterináře?

Nový chundelatý člen domácnosti je radost sama o sobě. Zároveň je péče o něj ale spojena s velkou zodpovědností. Jistě jste se důkladně připravili, nakoupili jste základní věci, tedy misku, jídlo, obojek, pelíšek a hračky. Přihlásili jste ho ale už k veterináři? Vašeho mazlíka byste rozhodně měli nechat vyšetřit co nejdříve, možné zdravotní problémy totiž mohou ovlivnit celou domácnost.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Hobby

Vyčmuchej si velikonoční koledu! Zábava nejen pro pejska

Přestože jsou letos Velikonoce poznamenané celospolečenskou situací COVID-19, vzdát se chutného hodování a času stráveném s vašim pejskem rozhodně nemusíte. Právě naopak. Ti z vás, kdo máte zahradu, jste ve výhodě, ale ani vy, páníčkové z bytu, nezůstanete zkrátka. Venku je krásně i s rouškou, a proto s pejskem vyzkoušejte nose work neboli zábavné hledání vajíček a laskomin. A za odměnu si všichni společně dejte výtečný masový nákyp!

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Na psí a kočičí nervy pomáhá klidný přístup, psycholog nebo přírodní veterinární přípravky

Existují psi a kočky pohodáři a ti, kteří se lekají kdejakého šustnutí, stresují je cesty dopravními prostředky, na výletech zvrací, a že byste je nechali doma o samotě, si můžete nechat tak akorát zdát. Veškerý diskomfort, který vaše zvířátko prožívá a na který špatně reaguje, je pro něj stres. A koneckonců je to stres i pro vás jako pro majitele.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?