VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Jak vyhubit parazity?

Otázka 29.6.2023     Pes

Dobrý den, zkouším se na Vás obrátit s prosbou o radu. Mám psa, kterého jsem se ujala po smrti jeho majitelky. Psovi je 10 let. Je to dlouhosrstá kolie. Mám ho asi půl roku. Cca před 3 měsíci začal kašlat. Kašel neustupoval ani po opakované léčbě ATB - po využívání ATB zlepšení, pak zase zhoršení a takto několikrát dokola. Pes kýchal, drbal si čumáček, z nosní dírky mu vytékala taková čirá tekutina a slzela mu očička, hodně se drbal a okusoval si tlapky. Několikrát měl zvýšenou teplotu, neměl moc chuť k jídlu, nechtěl moc pít. Sono břicha v pořádku, na RTG nález na plicích - nějaké jedno ložisko, ale byla by nutná biopsie. Z rozboru krve zjištěna anémie a chronický zánět ledvin - doporučena ledvinová dieta. Po zahájení této diety se změnila stolice psa a v jeho stolici jsem si všimla podivných vajíček nebo larev. Před tím jsem si toho nevšimla, nyní byla stolice taková měkčí, nedržela pohromadě a jak jsem exkrement sbírala, tak se hovínko tak jako rozkulilo a tam jsem si všimla těch věcí. Vzala jsem tedy vzorek na veterinu. Pan veterinář nám dal Caniverm, po týdnu další Caniverm a po dalším týdnu Nexgard spectra. Prý musíme být s odčervením kolie opatrní kvůli nějakému genu? Je prosím Vás odčervovací postup dostatečný? Zřejmě je úplně zamořen nějakými parazity. Dnes je 6. den po podání Nexgard spectra a v jeho exkrementu jsem dnes našla nadělení (viz.příloha). Je nastavený odčervovací proces dostatečný? Za měsíc má dostat další Nexgard spectra. Nemohou jeho zdravotní potíže souviset s invazí parazitů? Původní majitelka chovala ještě s pejskem 2 kočky, my se chodíme procházet do lesa a kolem cvičiště. Pejsek strašně rád všude čichá, dokonce v nestřeženém okamžiku i něco oblízne apod. Ano jsem si vědomá, že už má svůj věk a může být vážně nemocný, ale pokud tomu tak je, tak paraziti mu mohou výrazně přitížit že? Kašel se nyní o dost zlepšil, má chuť k jídlu, pije dostatečně, čůrá dostatečně, nezvrací, nemá průjem, rád chodí na procházky. Občas kýchne, výtok z nosu a očí už nemá. Má dost lupy a drbe se - blechy ale určitě nemá. Krmíme Calibrou a Royal cannin - granule, konzervy a kapsičky, občas uvaříme rýži nebo pohanku s trochou kuřecího masa a mrkví.

Veterinář odpovídá MVDr. Karolína Štoselová PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, bohužel fotka není tak kvalitní, ale nepřijde mi to jako červíci, ale jako rýže. Škrkavky jsou delší nitky, tasemničí článek je můževypadat jako rýře, ale je je to obdelník, rýhovaný. Zeptám se, kolik měl zvýšenou teplotu? Srdíčko má v pořádku? Doporučila bych ještě odčervit za 2-3 týdný přípravkem panacur (tabletky). Na podporu imunity je dobré dobré kozí kolostrum lyofilizované (já mám vyzkoušený od fitmy Betula). Jinak podporuji ještě podporovat ledviny.

Reakce od tazatele

Moc děkuji za odpověď a za doporučení. Teplota mu během největších obtíží byla měřena 3 x během 2 týdnů - 39,5, 39,3, 39,6. Poslechově srdce v pořádku (poslechnut opakovaně několikrát v průběhu 2 měsíců).

Reakce od veterináře

Mrkněte, zda to opravdu není rýže a raději ještě odčervete panacurem. Nevím, co vyšlo z vyšetření trusu u pana doktora (koprologie), ale tento přípravek vezme i parazity v plicích, takže se nemusíte bát. Přeji ještě hodně zdraví.

Reakce od tazatele

Děkuji moc.

Další zajímavý obsah

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Očkování chrání život psa, kočky i králíka. Co byste tedy měli vědět?

Jestliže si pořídíte štěňátko, dospělého psa, koťátko, kočku nebo králíka, měli byste je nechat naočkovat. Chráníte tak nejen zdraví vašeho čtyřnohého přítele, ale také zdraví zvířat a lidí kolem vás. Očkováním pomáháte vašemu mazlíčkovi předcházet nemocem, které jsou nejen nepříjemné, ale jejich léčba je časově náročná a finančně nákladná, některá onemocnění, jako například vzteklina, jsou navíc smrtelná.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?