VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Cukrovka

Otázka 27.4.2022     Pes

Dobrý den, na jaře loňského roku našemu jedenáctiletému pejskovi zjistili vysokou cukrovku. Jde o německého krátkosrstého ohaře, který byl celí život aktivní a využíván v lese k dosledu zvěře. Cukrovka byla nejspíše vyvolána o rok dřívějšímu selhávání jater, kdy byl pejsek pro změnu na jaterní dietě, která mu pomohla, a pejsek se ze zdravotních problémů dostal a i dle testů se mu vše vrátilo do normy. Po zjištění cukrovky jsme začali s dietními granulemi pro diabetiky a píchali mu dvakrát denně kan inzulín. Problém je, že většina diabetických granulí počítá s tím, že je pes obézní, ale bohužel to není náš případ. Takže náš pejsek začal hubnout. Ještě na podzim si držel stejnou váhu, ale s příchodem zimy nám začal ještě více hubnout. Dostával diabetické granule dvakrát denně. Dávka přesahovala i doporučený denní příjem, ale pejsek nám pořád hubnul a ze svých 38 kg vyhubl v lednu na 28 kg. Bylo to strašné, pejsek žral jak utržený ze řetězu, skoro trojnásobek denní dávky a stejně hubnul. Ani veterinářka nám neporadila co dělat. Pak jsem se někde dočetla, že pes na inzulínu, ne vždy musí mít i dietní granule a při konzultaci s veterinářkou nám bylo doporučeno, tedy změnit granule na granule s vysokým obsahem proteinu pokud možno však bez cukru. No tak jsme dle doporučení nutričního poradce přešli na Carnilove Reindeer. S tím, že opět dostává dvojnásobek denní dávky + na přilepšenou a hlavně aby nabral tak mu dáváme tvaroh nebo sirové vejce a kuřecí skelety. Pejsek nám po změně granulí a přechodu z kaninzulínu na lidský inzulín (humulin N) přibral nějakých 6 kilo, takže teď váží cca 34 kg. Nicméně u něj převládá strašná žravost. Cukr se mu při měření glukometrem stále pohybuje kolem 17, vím, že by to mělo být nižší, ale za ten rok se nám ho nepodařilo lépe stabilizovat. Inzulín pícháme s krmením 2x denně po 16 jednotkách. Mohli byste mi prosím poradit, čím by se dal krmit, aby ho to zasytilo, ale nezvedalo mu to cukr? Naše paní veterinářka nám zakázala skoro všechno, brambory, rýži i mrkev. Stále doporučuje granule, a nebo jen maso, což je nepředstavitelné vzhledem k tomu, že máme ještě jednoho mladšího ohaře a nemůžeme si dovolit krmit jen masem. Takže je to spíše na naší iniciativě, že už přes rok jde o metodu pokus omyl. Je to velmi náročné jak po finanční stránce tak i po psychické, protože je to náš člen rodiny a není mi příjemné ho vidět, jak hubne, nebo naopak, že se nemůže dožrat, a když mu 12 Kg pytel granulí nestačí ani na 14 dní, tak je něco podle mého názoru špatně. Stále hodně pije a čůrá a má i pravidelný pohyb. Nechali jsme mu udělat i kontrolní testy na játra a ledviny a ty měl všechny v normě, některé i lepší než před rokem. Prosím o radu. Jinde na poradnách právě doporučovali i ty brambory a rýži, ale nám to paní doktorka zakázala tak teď nevím čemu věřit. Už jsem opravdu zoufalá, chci mu dopřát důstojné stáří, aby nestrádal, ale to se nám zatím nedaří. Předem děkuji za odpověď. Hrubá

Veterinář odpovídá MVDr. Karolína Štoselová PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, paní Hrubá, ráda bych vám jednoduše odpověděla, ale tenhle případ je komplikovanější a není to 1 odpověď. Když je dobře vyvážená dávku cukru v těle, tak i velmi hubený pes (chodící kostra) postupně přibývá na váze i na diabetes granulí. Pokud má 12 kg na 14 dní, je něco špatně. Jaký má trus? Jak vypadá? Dělalo se i jiné vyšetření na slinivku? Dělal se třebau něho "gastro profil"? Píchá se mu vitamín B12 do svalu? Jak jste na to s vlákninou?

Reakce od tazatele

Dobrý den, stolici má úplně normální, dokonce mnohem lepší, než před cukrovkou. Má normální tvar i barvu a je pravidelná. Vyšetření na slinivku si momentálně nejsem jistá, zda se dělalo a gastro profil se mu určitě nedělal. Žádný vitamín B12 mu nepícháme. Myslím, že ho jednou dostal na podzim, kdy dostal záchvat a vezli jsme ho na pohotovost, kde dostal kapačku s rychlocukrem, tak tehdy mu paní doktorka dávala i nějaký vitamín. A ta vláknina? Jak to myslíte? Podáváme mu jen granule momentálně Carnilove Reindeer. Kde je více proteinu. Diabetické granule, kde bylo hodně vlákniny, ho sice zasytily mnohem více, ale jak sem psala, tak nám strašně zhubnul a hlavně ztratil svalovou hmotu, takže se přes zimu nebyl schopný zahřát. Museli jsme mu zařídit zateplený obleček. Diabetické granule, které mu vyhovovali byli jen od EUKANUBY, ale ty přestali vyrábět a potom ty další co jsme vyzkoušeli tak už nebyli ony a pořád hubnul tak nám poradili právě zaměřit se spíše na ten protein, ale ty ho zřejmě zase nezasytí. Ze začátku jsme je míchali vždy půl na půl, ale stejně byl pořád hladový a váha šla dolů. Až když jsme začali dávat nadměrné množství jen těch masových granulí tak začal přibírat, ale momentálně nehubne ani nepřibírá a stále mu lezou žebra a trochu i ty kyčle. Stačí delší procházka a přijde mi, že je po ní zase hubenější. Jako s vlákninou obecně nikdy neměl problém. Chtěla jsem právě zkusit jiné granule a zaujali mě Brit Fresh fish with pumpkin adult large 12 kg. Naše veterinářka nám říkala, že je máme zkusit. Složení je takové. Složení: čerstvé hovězí (40 %), sušené hovězí (25%), dýně (10%), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů), oves, pohanka (5%), jablka, celá cukrová řepa, lososový olej, pivovarské kvasnice, lněné semeno, kuřecí játra, kolagen, řasy, mangold (0,2%), petržel, rozmarýn (0,05%), tymián, měsíček lékařský, pampeliška, probiotika (Enterococcus faecium 1x109 CFU), glukosamin 1,700 mg/kg, chondroitin sulfát 1,300 mg/kg, frukto-oligosacharidy 220 mg/kg, ß-glucany 200 mg/kg, mannan-oligosacharidy 180 mg/kg, yucca 150 mg/kg, slávka zelenoústá 100 mg/kg Analytické složky: hrubý protein 27,0 %, obsah tuku 15,0 %, hrubá vláknina 2,8 %, hrubý popel 7,2 %, vlhkost 10,0 %, omega-3 0,90 %, omega-6 1,6 %, EPA (20:5 n3) 0,30 %, DHA (22:6 n3) 0,50 %, vápník 1,5 %, fosfor 1,1 % Nevím, jestli by mu nevadil ten oves s pohankou, byť je tam jen 5%. Poraďte mi prosím nějakou tu stravu a potraviny co bych mu případně mohla vařit, nebo dávat aby mu to neuškodilo. A jestli bychom mohli vyzkoušet tyto granule. Předem děkuji za odpověď. Hrubá.

Reakce od veterináře

Paní Hrubá, říkám, tohle není případ, kdy vám řeknu hned, co máte dělat. Já bych volila jiný postup. Pokud vám doktorka řekla, že je máte zkusit, tak je zkuste. Jestli by mu to mohlo uškodit, to vám neřeknu, ani jestli mu tyhle granule budou sedět. Za mě to není stabilizovaný pacient. Paní doktorka může zkontaktovat doktory, kteří se výživou zabývají a poradit se s nima na základě jeho zdravotního stavu a jeho výsledků.

Reakce od tazatele

Dobrý den, dobře, děkuji za radu. vyzkoušíme a uvidíme. Pěkný den. Hrubá

Reakce od veterináře

Moc jsem vám neporadila, ale bohužel to líp nejde.

Další zajímavý obsah

Jak se zbavit klíštěte u psa: návod na úspěšnou likvidaci parazita

Některé druhy klíšťat přenášejí potenciálně smrtelná onemocnění, která se kousnutím klíštěte přenesou na vašeho psa. V této části roku jsou právě klíšťata nejaktivnější a hledají hostitele, na kterých by se mohla živit. Abyste zabránili přenosu chorob a zajistili svému psovi klidné léto, je důležité vašeho mazlíka pravidelně kontrolovat na přítomnost parazitů

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?