VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Chronický zánět slinivky

Otázka 22.3.2022     Pes

Dobrý den, od ledna řeším se svým zlatým retrívrem, 3 roky, nekastrovaný, aktivně lovecky vedený, problémy týkající se průjmu žluté barvy s hlenem. Začalo to v lednu, kdy nám byl nasazen Synulox, bez vyšetření. Po týdnu od jeho dobrání se problémy vrátily. Poté provedena biochemie, hematologie, sono a rtg pro vyloučení cizího tělasa a koprologie. Vše bez nálezu, jen mírně zvýšená AST (1,5). I přesto podán entizol a panacur, dieta vařené kuřecí maso, rýže, mrkev. Poté pozvolný přechod na Brit vet gastrointestinal, s přídavkem trochu vařeného kuřecího masa. Stav se zlepšil i po dobrání léčiv, ale odpolední stolice nažloutlé barvy, měkká. Bylo doporučeno přidat jiné maso. Bez přídavku masa pes suché granule moc nechce. Byl vybrán králík, vařený k dietě brit vet. Měsíc byl pes úplně v pořádku. Po měsíci jsem psovi přidala ostropestřecový olej v nejnižší dávce a bohužel došel králík, tak byly psovi ke granulím přidány vařená husí křídla bez kůže, jen svalovina. 3 dny po této změně se průjem vrátil, opět žluté barvy s hlenem a jedno zvracení. Opět udělaná koprologie a chemie trusu, výsledek chemie vše v pořádku (pes byl při týden sbíraání trusu na vařené dietě rýže králík mrkev) a clostridiová dysmikrobie na 3 křížky. Za týden kdy byl pes na dietě a na probioticích aptobalance se stav trochu zlepšil, trus formovaný, ale hlen zůstal. Odběr krve na B12, folát a TLI, z důvodu podezření na sibo a slinivku. TLI 44, jinak vše v pořádku. Během týdne než přišly výsledky byl pes převeden na dietu vetexpert dermatosis rabbit and potato, přídavek vařeného králičího masa a probiotika doggy care. Pes je bez průjmu a i přibral. Dostává i sušené králičí maso jako pamlsek. Můj dotaz zní, mohla zánět slinivky vyvolat alergie na drůbeží maso? Anebo je primární problém slinivka a my můžeme třeba ke granulím přidat i vařené krůtí nebo kuřecí maso? A je v pořádku, že obsah tuku v granulích vetexpert je 15% a nízkotučné diety ho mají nižší? Pes je na granulích 14 dní a je vidět zlepšení nejen že přibral ale i v jeho apetitu. Mě osobně se nelíbí složení nízkotučných diet z důvodu přítomnosti obilovin a drůbežího masa. Dieta od brit vet mu také seděla, je přímo i na zánět slinivky, je bez drůbeže a obilovin a obsah tuku je 16%. Prosím o vysvětlení jak to s tím tukem je a jaký by měl být obsah v pamlscích. Teď má pouze sušené králičí maso v malém množství (obsah tuku 20%). Většina pamlsků s nízkým obsahem tuku obsahuje konzervanty, proto se mi do nich také nechce. Moc Vám děkuji za rady!

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Už jsem na tento dotaz odpovídal dnes dopoledne. Takže ve stručnosti zopakuji. Na zánět slinivky dle testů to nevypadá. Spíše by to mohla být alerg.reakce na drůbeží maso. Obsah tuků při insuf.slinivky v dietách se pohybuje kolem 7%-Hills I/D.,u potravn. alergiích je to mezi 15-20%. V pamlscích ,pokud nejsou součástí spec.diet je to různé, ale ty jiné obsahují konzervanty, nebo barviva. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den, strašně moc Vám dekuji. Mohla bych se ještě zeptat zdali by mohl divokou kachnu nebo bažanta? Je lovecky vedený a máme k těmto surovinám přístup. Pokud jsou ale řazeny mezi drůbež a ne zvěřinu, určitě mu je dávat nebudeme. Je dobré psovi dávat tablety proti klíšťatům (symparica, bravecto), když má takto citlivé zažívání? Nebo je lepší vnější ošetření (Vectra 3D)? Moc Vám děkuji za odpověď.

Reakce od veterináře

Dobrý den. Můžete to zkusit a uvidíte. Bravecto je i v pipetách na zevní použití. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Parazité a domácí zvířata. Nerovný a často nelehký boj

V živočišné říši žije 4–5 % parazitů a to ze 1,7 milionů dosud popsaných druhů živočichů. Přesný počet cizopasníků nebudeme vědět, dokud nebudou popsáni všichni hostitelé. Počet ovšem není podstatný. Mnohem důležitější je informace, že množství parazitů převyšuje počet volně žijících druhů zvířat. Většina hostitelů má více cizopasníků, u člověka je jich popisováno nejméně 149 druhů. Dokonce i někteří parazité jsou současně hostiteli dalších parazitů.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?