VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

chronický zánět slinivky

Otázka 22.3.2022     Pes

Dobrý den, od ledna řeším se svým zlatým retrívrem, 3 roky, nekastrovaný, aktivně lovecky vedený, problémy týkající se průjmu žluté barvy s hlenem. Začalo to v lednu, kdy nám byl nasazen Synulox, bez vyšetření. Po týdnu od jeho dobrání se problémy vrátily. Poté provedena biochemie, hematologie, sono a rtg pro vyloučení cizího tělasa a koprologie. Vše bez nálezu, jen mírně zvýšená AST (1,5). I přesto podán entizol a panacur, dieta vařené kuřecí maso, rýže, mrkev. Poté pozvolný přechod na Brit vet gastrointestinal, s přídavkem trochu vařeného kuřecího masa. Stav se zlepšil i po dobrání léčiv, ale odpolední stolice nažloutlé barvy, měkká. Bylo doporučeno přidat jiné maso. Bez přídavku masa pes suché granule moc nechce. Byl vybrán králík, vařený k dietě brit vet. Měsíc byl pes úplně v pořádku. Po měsíci jsem psovi přidala ostropestřecový olej v nejnižší dávce a bohužel došel králík, tak byly psovi ke granulím přidány vařená husí křídla bez kůže, jen svalovina. 3 dny po této změně se průjem vrátil, opět žluté barvy s hlenem a jedno zvracení. Opět udělaná koprologie a chemie trusu, výsledek chemie vše v pořádku (pes byl při týden sbíraání trusu na vařené dietě rýže králík mrkev) a clostridiová dysmikrobie na 3 křížky. Za týden kdy byl pes na dietě a na probioticích aptobalance se stav trochu zlepšil, trus formovaný, ale hlen zůstal. Odběr krve na B12, folát a TLI, z důvodu podezření na sibo a slinivku. TLI 44, jinak vše v pořádku. Během týdne než přišly výsledky byl pes převeden na dietu vetexpert dermatosis rabbit and potato, přídavek vařeného králičího masa a probiotika doggy care. Pes je bez průjmu a i přibral. Dostává i sušené králičí maso jako pamlsek. Můj dotaz zní, mohla zánět slinivky vyvolat alergie na drůbeží maso? Anebo je primární problém slinivka a my můžeme třeba ke granulím přidat i vařené krůtí nebo kuřecí maso? A je v pořádku, že obsah tuku v granulích vetexpert je 15% a nízkotučné diety ho mají nižší? Pes je na granulích 14 dní a je vidět zlepšení nejen že přibral ale i v jeho apetitu. Mě osobně se nelíbí složení nízkotučných diet z důvodu přítomnosti obilovin a drůbežího masa. Dieta od brit vet mu také seděla, je přímo i na zánět slinivky, je bez drůbeže a obilovin a obsah tuku je 16%. Prosím o vysvětlení jak to s tím tukem je a jaký by měl být obsah v pamlscích. Teď má pouze sušené králičí maso v malém množství (obsah tuku 20%). Většina pamlsků s nízkým obsahem tuku obsahuje konzervanty, proto se mi do nich také nechce. Moc Vám děkuji za rady!

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Může to být alergie na drůbeží maso, laborat.hodnoty na slinivku jsou v normě. Pokud je podezření na insuf.slinivky je lepší dávat diety s obsahem tuku nižší / 7%// Hills I/D. Pokud je to alergie , pak mohou být hodnoty tuku i 15%-20% / Hills I/D Canine/. Pamlsky bych vůbec nedával. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Kloubní výživa pro psy, 2. díl: stavba kloubu

V minulém díle jsme si řekli kdy a jak užívat kloubní výživu. Teď se ale potřebujeme zorientovat v nepřeberném množství produktů, které nám trh nabízí. Jak na to? Nejlepší je porozumět stavbě kloubu a funkci jeho jednotlivých součástí. Na základě těchto znalostí se nám bude lépe rozhodovat o látkách, které má správná kloubní výživa obsahovat, aby fungovala tak, jak potřebujeme.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?