VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Chronická pankreatitida

Otázka 23.7.2023     Pes

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o názor. Nášemu psovi 5 let byla před 3 lety zjištěna chronická pankreatitida a SIBO. Funguje po dohodě s veterinářkou na nizkotucné stravě - tuk 9% (bohužel žádná low fat dieta mu neseděla z důvodu alergie), dáváme dlouhodobě probiotika a Humican. Poslední krev na podzim 2022 byla relativně dobrá, Pli normální aktivita, lipaza v normě, amyláza trochu zvýšená 20,30 (měla být do 12,66). Bylo mi řečeno, že je to ve vztahu k chronickému zánětu a netřeba to řešit a zase přijít za půl roku na kontrolu, když nebudou potíže. Bohužel předevčírem se u pejska objevil průjem s hleny a krví, což mě vyděsilo, Smekta nepomáhala, byl unavený, ale nezvracel, nejedl, ale pil. Dávala jsem to do souvislosti s tím, že se bohužel den předtím napil ze zahradního jezírka, ale ve vztahu k té naší slinivce jsme jeli na pohotovost (naše doktorka má bohužel teď dovolenou). Na pohotovosti mu dali injekčně antibiotika a léky na bolest, následně máme brát antibiotika Clavudale. Dělali mu krev a vyděsily mě výsledky s vysokou Lipázou 8,97 (rozmezí do 2.67) ,CRP 11 (měla být do 7), močovina 8,55 (měla být do 8.3) a cholesterol 10,34 (měl být do 7,8),jinak v pořádku, ale Pli se nedělala. Pes byl den bez jídla, pak jsme dávali pomalu low fat konzervu(se kterou nemá problém ve vztahu k alergii), jí, pije, ale je unavený,jinak průjem teď nemá, ani nevrací. Chci se zeptat, jestli neměl mít infuze? A jestli si, až se vrátí naše doktorka z dovolené, nemáme vyžádat vyšetření stolice a moči a znovu krev? Nemůže mít něco ještě s ledvinami kvůli té močovině v krvi? Moc děkuji za Váš názor. B.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Pokud pes dostatečně pil a kožní řasa se rychle vrací po spuštění, nemusí být dehydratovan,tudíž nebyla třeba infuze. Pokud průjem nemá, pak není nutné vyšetřit stolici. Mocovina je jen mírně zvysena, může být v důsledku příjmu krmení. Není nutné vyšetřovat moc. Lipaza může být zvysena v důsledku průjmu .Není specifická pro slinivku. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za odpověď, uklidnil jste mě. B.

Další zajímavý obsah

Jak zastavit průjem a zvracení u psa

Průjem i zvracení jsou velmi častým problémem u psů. Zejména proto, že někteří doslova sežerou, na co přijdou. Někteří mohou ale průjmem trpět v důsledku važných zdravotních problémů a vyžadují pozornost hlavně tehdy, pokud se potíže dostavují pravidelně nebo alespoň velmi často.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?