VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější příčiny kašle u psa a kočky: jak poznáte, že má mazlíček problém

14.6.2017   

Odborník

Máte zkušenosti s kašlem u svého psa nebo kočky? Příčin může být hned několik a je rozhodně užitečné vědět, na co se zaměřit, tak abyste nemoc odhalili včas.

Původ a možné příčiny kašle

Kašel je ochranný reflex sloužící k vyčištění a uvolnění dýchacích cest. Může být stimulován přítomností nadbytečného množství sekretu v dýchacích cestách, cizím materiálem, zúžením nebo úplným kolapsem (uzavřením) dýchacích cest, vdechnutím dráždivých látek a alergenů, nebo může být spojen s onemocněním perikardu (osrdečníku), pleury (pohrudnice) a bránice.

Podráždění dýchacích cest

  • zánět hrtanu a hltanu
  • zánět mandlí
  • zánět průdušnice a průdušek
  • cizí tělesa
  • útvary v dýchacích cestách
  • bronchiektázie
  • bronchiální astma
  • alergické onemocnění

Plicní edém

  • kardiogenní
  • nekardiogenní

Pneumonie

  • bakteriální
  • virová
  • aspirační
  • mykotická
  • protozoální

Nádorová onemocnění

  • primární
  • metastatická

Parazitární onemocnění

  • srdeční červivost
  • plicní červivost
  • larvální migrace

Další

  • onemocnění osrdečníku
  • onemocnění pohrudnice
  • onemocnění bránice

Druhy kašle

Podle charakteru můžeme kašel rozdělit na produktivní (mokrý) a neproduktivní (suchý).

Produktivní kašel bývá nejčastěji způsoben zánětem průdušek a plic, plicním edémem nebo bronchiektázií (abnormálním rozšířením průdušek). Bývá charakteristický mokrými, bublavými zvuky a vykašláním hlenovitého sekretu nebo zpěněné tekutiny, které se zvíře okamžitě snaží spolknout. Může se objevit i tzv. hemoptýza, což je vykašlávání krve nebo krvavě zbarvené tekutiny. P

Pro neproduktivní kašel jsou typické hlasité a suché projevy podobné husímu kejhání bez vykašlání jakékoliv tekutiny nebo sputa. Jeho příčinou bývá kolaps průdušnice, podráždění průdušnice a průdušek, komprese průdušek (např. z důvodu zvětšených mízních uzlin nebo zvětšeného srdce) a alergická plicní onemocnění.

Na co se zaměřit a co bude veterináře zajímat?

V první řadě musíme kašel odlišit od dalších projevů, jako je dávení, kýchání a reverzní kýchání (tzv. „kýchání dozadu“, časté zejména u psů), které nám jej mohou připomínat. Zvláště u koček může být někdy obtížné tyto příznaky rozlišit a pokud jsou pozorovány méně zkušenými chovateli, může snadno dojít k jejich záměně. Proto je mnohdy nejlepší, když majitel příznaky natočí a ukáže svému veterinárnímu lékaři. Při návštěvě veterináře se snažte problém co nejlépe a co nejpodrobněji popsat. Kromě základních anamnestických údajů se předem připravte na dotazy těsně se týkající problému vašeho mazlíčka. Mezi typické dotazy směřující ke správné diagnostice kašle patří:

  • Kdy se kašel objevil poprvé?
  • Objevily se někdy v minulosti stejné nebo podobné problémy?
  • Je kašel produktivní, nebo neproduktivní?
  • Kolikrát denně zvíře kašle?
  • Byl už kašel něčím léčen? Jestli ano, tak čím? Pomohla léčba?
  • Má kašel nějakou spojitost s příjmem vody nebo potravy?
  • Zhoršují se problémy při fyzické aktivitě nebo psychickém vzrušení?
  • Je kašel intenzivnější/častější ve dne nebo v noci?
  • Souvisí tyto problémy se změnami polohy zvířete?

Pro veterinárního lékaře jsou tyto údaje velmi důležité ke stanovení správných postupů vyšetření a diagnózy a je proto důležité je nepodcenit!

S jakým onemocněním spojeným s kašlem se v praxi setkáváme nejčastěji?

Tracheální kolaps

Při tracheálním kolapsu dochází k pravidelnému zužování nebo úplnému uzavírání průdušnice buď při nádechu, nebo při výdechu. Vyskytuje se především u miniaturních plemen jako je čivava, jorkšírský teriér nebo miniaturní pudl. Projevuje se opakovanými dechovými potížemi a neproduktivním kašlem, který se zhoršuje při vzrušení, při zátěži nebo při krmení. Kašel někdy doprovází i dávení.

Akutní a chronická bronchitida

Akutní zánět průdušek se projevuje suchým kašlem s náhlým nástupem, provázený někdy dávením. Postihuje především mladší psy a kočky. Chronický zánět průdušek je charakteristický dlouhým trváním (alespoň 2 měsíce), postihuje spíše starší psy a projevuje se suchým nebo produktivní kašlem. U koček je vzácný. Bronchitida bývá většinou spojena i s infekcí dalších částí dýchacího systému.

Felinní alergická bronchitida

Dalším označením pro toto onemocnění je bronchiální astma, nebo kočičí COPD (chronické obstruktivní plicní onemocnění). Jde o chronické zánětlivé onemocnění dolních dýchacích cest koček doprovázené záchvaty bronchokonstrikce (zúžení průdušek). Bývá vyvoláno zvýšenou reakcí na vdechnutí alergenů i dráždivých látek nealergenní povahy. Projevuje se kašlem a ztíženým dýcháním. U psů je velmi vzácné.

Plicní edém

Při plicním edému dochází k nahromadění tekutiny v plicích v důsledku jiného primárního onemocnění. Můžeme jej rozdělit na kardiogenní a nekardiogenní.

Kardiogenní plicní edém se objevuje v pokročilých fázích srdečních onemocnění v důsledku selhání srdce. U psů se projevuje ztíženým dýcháním, mokrým, spíše tichým kašlem s výhozem zpěněné tekutiny, zrychleným dýcháním, intolerancí zátěže a cyanózou (zmodrání sliznic). Příznaky se zhoršují při ulehnutí. Narozdíl od psů se kašel při plicním edému u koček téměř nevyskytuje, charakteristické příznaky jsou ztížené a zrychlené dýchání s otevřenou tlamou, které se objevují až v terminálních stádiích onemocnění.

Nekardiogenní plicní edém bývá způsoben sníženým obsahem bílkovin v krvi v důsledku onemocnění jater, ledvin nebo střev, může se objevit při zánětech plic, při náhlém poklesu tlaku v plicích (obstrukce horních cest dýchacích, rychlé odstranění tekutiny z hrudního prostoru,..), po inhalaci toxických plynů a kouře, nebo působením toxinů různého druhu, např. hadí jed. Příznaky jsou podobné jako u kardiogenního edému. 

Pneumonie

Zánět plic může být bakteriálního, virového, mykotického nebo protozoálního (způsobené jednobuněčnými organismy) původu, nebo může být způsoben vdechnutím cizorodého materiálu (aspirační pneumonie), následující například po zvracení. Kromě kašle různého charakteru a načasování můžeme pozorovat zrychlené a ztížené dýchání, dávení a mnoho dalších nespecifických příznaků (anorexie, intolerance zátěže, ztráta hmotnosti,..).

Nádory plic

Primární nádory plic jsou u psů i koček velmi vzácné. Mnohem častěji se setkáváme s metastázemi tumorů z ostatních orgánů do plic, nejčastěji z mléčné žlázy. U psů i koček bývají nádory plic v převážné většině maligní, prognóza je bohužel špatná. Nejčastějšími příznaky jsou kašel, ztížené dýchání, apatie, ztráta hmotnosti a horečka.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 22)

Témata

Autor článku

14.6.2017

Zdroje

WARE, Wendy A. Cardiovascular disease in small animal medicine. 4th impr. London: Manson Publishing/The Veterinary Press, 2013. ISBN 978-1-84076-153-5.

SVOBODA, Miroslav. Nemoci psa a kočky. 2. vyd. Brno: Noviko, 2008-. ISBN 978-80-86542-18-8.

NELSON, Richard W. a C. Guillermo COUTO. Small animal internal medicine. 5th ed. St. Louis, Missouri: Elsevier, c2014. ISBN 978-0-323-08682-0.

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Antiparazitika pro kočku či psa. Jak si správně vybrat?

Dnes máme široký výběr antiparazitárních preparátů působících proti blechám a klíšťatům. Tito parazité dokáží psa i kočku pořádně potrápit. Kromě toho, že sají krev, mohou být zdrojem přenosných onemocnění a přenašečem vnitřních parazitů, mohou na ně vznikat velmi nepříjemné alergické reakce. Každá forma má své klady i zápory.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?