VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

10.4.2017   

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

Onemocnění ledvin se nejčastěji vykytuje u zlatých retrívrů, labradorů, šeltií a bernských salašnických psů. Výzkumy ukazují, že mladí psi jsou k onemocnění náchylnější než staří. V Evropě se klíšťata vyskytují téměř ve všech zemích, méně ovšem na severu a jihu, naopak na východě s ve středu s klíšťaty musíte počítat.

Příznaky a projevy nemoci

Nejčastějším příznakem Lymeské nemoci je kulhání nebo problémy s chůzí, způsobené zánětem kloubů. Kulhání se může projevovat tři až čtyři dny, pak na nějakou dobu přestat a třeba za týden se zase objevit. Může se jednat o stejnou nohu, nebo jinou. Jeden nebo více kloubů mohou být oteklé, teplé a bolestivé.

Některé psy mohou postihnout také problémy s ledvinami, které mohou vést ke glomerulonefritidě (zánětlivé onemocnění glomerulů, tělísek zodpovědných za filtraci krve). To může způsobovat selhání ledvin, které se projevuje zvracením, průjmy, sníženou chutí k jídlu, rapidním úbytkem váhy, častějším močením a žíznivostí, a nezvyklému hromadění tekutiny.

Další symptomy spojované s Lymeskou boreliózou jsou:

  • Ztuhlá chůze s prohnutými zády
  • Přecitlivělost na dotek
  • Potíže s dýcháním
  • Horečka, nechutenství a deprese
  • Oteklé povrchové lymfatické uzliny v blízkosti místa kousnutí klíštětem
  • Problémy se srdcem (jen vzácně)
  • Problémy s nervovým systémem (jen vzácně)

Příčiny onemocnění

Borrelia burgdorferi, bakterie zodpovědná za Lymeskou boreliózu se na psa přenese při kousnutí klíštětem. Klíště (přenašeč psa) nakazí asi po 2–3 dnech po přisátí.

Diagnóza

Poskytněte veterináři zdravotní historii vašeho psa, výčet všech symptomů a jejich možných příčin. Lékař tak snáz odhalí, které orgány by mohly být postiženy. Veterinář může chtít provést krevní testy, kompletní krevní obraz, rozbor moči a stolice, rentgen a jiné specializované testy. Také může testovat tekutinu nahromaděnou v kloubech.

Artróza má velké množství příčin a lékař musí rozlišit problémy způsobené boreliózou od těch způsobených například zraněním, degenerativním onemocněním nebo osteochondrózou (degenerativní onemocnění postihující štěňata rychle rostoucích velkých plemen). Také je třeba vyloučit poruchy imunity. Rentgen kloubů by pak měl odhalit jakékoliv anomálie.

Léčba lymeské boreliózy

Pokud je vašemu psovi diagnostikována Lymeská borelióza, budete ho ve většině případů léčit doma (hospitalizace je nutná jen u velmi vážných případů – například při selhání ledvin). Doxycyklin je nejčastěji nasazovaným antibiotikem, požadovaný efekt však mohou splňovat i jiné druhy. Doba léčby se průměrně pohybuje kolem čtyř týdnů, u vážnějších případů i déle. Veterinář může také předepsat protizánětlivé léky nebo léky proti bolesti, pokud to stav psa vyžaduje.

Naneštěstí antibiotika boreliózu někdy zcela nevymýtí. Příznaky mohou na nějakou dobu ustoupit a v budoucnu se zase projevit. Navíc se v budoucnu mohou vyvinout problémy s ledvinami.

Jak s nemocí žít

Pokud se při antibiotické léčbě otoky kloubů a ostatní příznaky během tří až pěti dnů rapidně nezlepší, veterinář vám pravděpodobně předepíše jiný způsob léčby.

Prevence

Nejlepší řešením je nenechat psa pobíhat v prostředí, kde se klíšťata nebo borelióza hojně vyskytují. Psa denně kontrolujte a klíšťata hned odstraňujte (nikdy ne holou rukou). Můžete se také zeptat veterináře na vhodné spreje, obojky, nebo přípravky, které se kapou na jedno konkrétní místo. Vždy si před použitím přečtěte příbalovou informaci a poraďte se s veterinářem. Dostupná jsou i očkování, zeptejte se svého veterináře, jestli je očkování pro vašeho psa vhodné a bezpečné.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 32)

Témata

Autor článku

10.4.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?