VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Koronavirus a domácí mazlíček - můžete se vzájemně nakazit?

17.3.2020   

Novinky

Vědci z čínského Hongkongu sledovali psa nakaženého novým koronavirem a snaží se objasnit, jestli se domácí mazlíček může nakazit od člověka a naopak.

Koncem února skupina čínských vědců začala zkoumat možnosti přenosu nového koronaviru s označením SARS-CoV-2 z člověka na psa a naopak. Testy provedené u psa opakovaně prokázaly přítomnost viru ve velmi malém množství, z čehož došli k závěru, že pes byl pravděpodobně skutečně nakažen člověkem. Vir se však v jeho těle nemnoží a jeho množství je tak malé, že nestačí, aby u psa propukla nemoc COVID-19, kterou způsobuje.

Vzhledem k tomu, že se stále spekuluje o netopýrech, jako druhu od kterého vir pochází, je však potřeba si podle vědců minimálně dávat pozor, protože i když je vir již adaptovaný na lidský organismus, výsledky z ojedinělého pozorvání mohou být velmi neprůkazné a statisticky neobstát. Přenos ze zvířete na člověka je prý však v této fázi velmi nepravděpodobný, protože minimální množství viru prokázané u psa nestačí ani na jeho propuknutí v nemoc, natož na přenos do jiného organismu.

Výsledky detailního výzkumu ukázaly, že „v současné době nejsou důkazy o tom, že by se domácí zvířata mohla stát zdrojem infekce nemoci COVID-19, nebo že by mohla sama onemocnět,“ uvedli autoři výzkumu.

Aktuálně se provádí testy i u dalšího psa žijícího u infikovaných lidí, u něho se však zatím přenos viru neprokázal.

Němečtí experti však v souhlasu s čínskými vědci poukazují na nutnost zvýšené opatrnosti a doporučují se nějakou dobu se svými mazlíčky méně intenzivně mazlit a v případě prokázané nákazy páníčka uvalit i na jeho mazlíčka karanténu. Zároveň by si ale lidé neměli dělat příliš velké starosti a rozhodně by se měli o svá zvířata dál pečlivě starat a hlavně je neopouštět.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 74)

Témata

Autor článku

17.3.2020

Zdroje

Obsah: ČT24, Fotografie: Adobe STOCK

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Křeček zlatý: několik zlatých informací

Křečci jsou malí, přitažliví a velmi adaptabilní domácí mazlíčci. Nevyžadují mnoho prostoru a jsou i finančně nenároční. Jsou to samotáři a individualisti, noční živlové, se kterými musíte zacházet jemně a láskou.

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?