VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak pečovat o štěňata, která přišla o mámu nebo je máma odmítá

31.7.2017   

Odborník

Život nepřináší jen samé radosti. I zkušenému chovateli se může stát, že fena po porodu zemře v důsledku komplikací, nemá dostatek mléka či štěňata z nějakého důvodu odmítá. Odchov štěňat bez matky není snadný a budete potřebovat velkou dávku trpělivosti, dá se to ale zvládnout.

Náhradní maminka a kojná

Nejvhodnější náhradou za vlastní matku je jiná fena, která převezme funkci kojné. Je to sice ideální řešení, není ale jednoduché sehnat takovou fenu, která by byla ve vhodném stadiu laktace a ještě měla mléko navíc pro cizí štěňata.

Štěňata bez matky mají životně důležité nároky ve dvou hlavních oblastech – ve výživě a v zajištění podmínek okolního prostředí

Močení a vyprazdňování štěňat

Nově narozená štěňata nejsou schopna regulovat tělesnou teplotu. Ideální proto je umístit štěňata do inkubátoru. Tento nadstandard má doma málokdo, proto je vhodným náhradním řešením vyhřívaná dečka s účinnou izolací a ohrádkou. Nouzově můžete použít i PET láhve naplněné teplou vodou. Hlavně dbejte na to, aby box s mláďaty byl v závětří, v bezpečí a byl vytvořen tak, aby z něj štěňata nemohla vypadnout. Kontrolovat byste měli i vlhkost vzduchu, aby nedošlo k poškození nosní sliznice. Ideální hodnota vzdušné vlhkosti je 40–65 % podle ročního období.

Po nakrmení je nezbytné napodobit činnost jazyka matky v oblasti konečníku a genitálu, která vyvolá reflex močení a kálení. Masáž uvedené oblasti se provádí za použití navlhčeného ubrousku, stejného efektu dosáhnete i masírováním bříška ukazovákem. Tato masáž by se měla stát rutinním úkonem po každém krmení a po vyprázdnění je potřeba každé štěně pečlivě očistit. Když jsou štěňatům tři týdny, jsou schopna vyprazdňovat se samostatně bez stimulace. Začnou vylézat z pelíšku, aby si ulevila, ale pokud nejsou úplně odstavena (v 7 až 8 týdnech), nečiní tak na vyhrazených místech. S postupujícím vývojem štěňat se stále více prodlužují aktivní období mezi spánkem a krmením. Po dovršení 2,5 až 3 týdnů začínají štěňata postupně prozkoumávat svoje okolí a potřebují více místa kolem sebe. Stále o ně musíte pečovat tak, aby neprochladla, byla v čistotě. Musíte je chránit před nástrahami okolí.

Krmíme zásadně mlékem určeným pro štěňata, ne kravským mlékem

Štěňata rostou velmi rychle a v průběhu několika dní zdvojnásobí svoji porodní hmotnost. S ohledem na tuto skutečnost vyžadují poměrně značné množství mateřského mléka nebo krmiva, které je může nahradit. Krmná náhražka by měla být koncentrovaným zdrojem energie a živin a svým složením by se měla co nejvíce blížit mléku feny. Kravské mléko není vhodné jako náhražka pro odchov štěňat. Hladina bílkovin, tuku a vápníku je mnohem nižší a kalorická hodnota je přibližně poloviční oproti hodnotě mléka feny. Naproti tomu hladina laktózy je v kravském mléku vyšší, než mohou štěňata tolerovat. Na trhu je nespočetné množství náhražek mléka pro štěňata. Základem je obvykle kravské mléko, které je upravené tak, aby se co nejvíc podobalo mléku feny. Ať již použijeme jakýkoliv náhradní produkt, umělé dokrmování štěňat je časově hodně náročné.

Štěňátka můžete krmit pomocí injekční stříkačky nebo speciální láhve s dudlíkem. Krmení ze sušeného mléka je potřeba připravovat na každé krmení čerstvé o teplotě 38 °C. Mléko musí být podáváno pomalu a nesmí být štěněti vpravováno násilím. Štěňata držíme svisle s nataženou hlavou dopředu nahoru, abychom vyloučili sání vzduchu. Jestliže krmíte z menší láhve, měli byste zvětšit otvor v dudlíku, aby se zlepšil průtok mléka a štěně nenasávalo vzduch. Dávka na 1 krmení by neměla překročit 10–15 ml, ale záleží na návodu výrobce, štěňata stačí krmit 5–6krát denně, hubená a slabší 7–8krát denně.

Jakmile štěňata začnou zkoumat své okolí, můžete jim náhražku mléka podávat v mělkých miskách. S věkem postupně snižujte frekvenci krmení. Od třetího týdne věku můžete začít s přikrmováním kvalitními granulemi určenými pro štěňata této věkové kategorie nebo jemně nakrájeným netučným vařeným masem. Krmení můžete zpočátku i kombinovat s náhražkou mléka, později ho podávejte už samostatně.

Vypiplat štěňátka není jednoduché, je potřeba hodně trpělivosti a energie, zvířecí parťák vám to ale v následujících letech určitě několikanásobně vrátí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

31.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění tlapky

Poranění tlapek může být celá řada. Od malých třísek nebo travních osin, odřenin, které poraní pokožku, až po pokousání jiným zvířetem, napíchnutí se na cizí předmět nebo pořezání polštářků. Téměř vždy se jedná o infikovaná zranění.

Hobby

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

Zapáchající kočka má pravděpodobně zdravotní problém. Co ji trápí?

Když se řekne zvířecí zápach, kočka asi nebude první zvíře, které si vybavíte. Čistotnost je ostatně jedna z nejvíce ceněných kočičích vlastností. Pokud si tedy u své kočky všimnete nepříjemného zápachu, neměli byste to brát na lehkou váhu. Ve většině případů je zápach u kočky znamením, že je něco špatně.

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?