VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Křeče a záchvat kachny indického běžce

Otázka 12.10.2022     Ptactvo

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu co se týče chovu a nemoci indických běžců. Chovám 7ks indických běžců. Dneska jsem přišla domů a všichni běžci byli v pořádku, poté se vykoupali v rybníčku a jakmile jsem po čtvrthodině vyšla ven, jedna z kachen byla velmi plachá, neutíkala, nechala se pohladit, což nikdy nedělají. Tak jsem jí odnesla do kachníku, aby ji ostatní kachny neobtěžovaly. Ani ne po pěti minutách začala kachna dostávat záchvaty, jakoby křeče. Nechtěla napít. Střídaly se stavy malátnosti (kdy se klátila na nohou a hlavou malátně bimbala) spolu se stavy záchvatu, kdy prudce mávala křídly a křečí se ji celé tělo proplo do luku. Vždy se pohybovala po zahradě s ostatními kachnami, tudíž kdyby se nečím otrávila, asi by se otrávily všechny kachny. Na zahradě nic nového nemáme, co by jí třeba mohlo otrávit. Jen soused stříhal tůje, ale ty ozobávaly kachny i přes rok a nikdy nebyl problém. A pak mne napadá, v rybníčku na přepadu vody je perlinka (stavební síťovina), aby při vyšší hladině neutíkaly rybky. Perlinka byla ztrouchnivělá po několika letech, co tam je a nějaká vlákna na ní chybí, ale nemyslím si, že konkrétně z dneška. O zahradu jinak velmi dbáme, nikde žádné plasty nemáme, aby byla zahrada maximálně přírodní a svědčila tak právě i zvířatům. Po 15 minutách střídání se malátnosti a zachvátů bohužel kachna umřela. Zobák měla prázdný a čistý, na těle žádná zranění. Mám k dispozici i video z jejích posledních minut, pokud by to pomohlo k identifikaci problému. Mohla se kachna otrávit požitím tůjí nebo že by pozřela tu plastovou perlinku a způsobilo jí to křeče? Třeba jí ten plast bránil ve vyprázdnění? Mockrát děkuji za případnou radu, jestli jsem někde nepochybila anebo to mohl být prostě jen náhlý bezdůvodný stav. Kachně byly cca 4 měsíce. Samozřejmě bych ráda zabránila, aby se to nestalo i ostatním, proto pátrám po možné příčině. Ještě jednou mockrát děkuji. Ivana Javůrková

Veterinář odpovídá MVDr. Zuzana Bernatíková PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý večer, příčin úhynu kachny může být více. Od otrav počínaje (ty se velmi často přeceňují), přes interní onemocnění (selhání ledvin, jater), virové onemocnění až po vrozenou malformaci. Pokud by se vám to v hejnu opakovalo, doporučuji pitvu uhynulého kusu. Nemyslím si, že by perlinka toto způsobila. Hezký zbytek večera.

Reakce od tazatele

Dobrý den, velmi Vám děkuji za Váš čas a za zodpovězení dotazu. Ivana

Další zajímavý obsah

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?