VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

6 otázek, na které si odpovězte před tím, než si pořídíte papouška

27.8.2016   

Uvažujete o tom, že si místo psa či kočky pořídíte papouška? Chov ptáka se může zdát méně náročný, je to ale téměř naopak. Odborníci se shodují: před pořízením papouška zvažte své možnosti.

Který druh papouška je pro mě nejlepší?

„Pro začátek je důležité říct si, proč si papouška pořizujete,“ říká Nancy Petersonová, z organizace The Humane Society of the United States sídlící ve Washingtonu, D.C. „Kanárci a pěnkavy jsou zpěvaví, barevní a aktivní ptáci. Zatímco korela je fajn pro ty, kdo hledají společníka. Pokud chcete mluvku, pořiďte si andulku,“ dodává.

Veterinářka Kristin L. Nelsonová z Arizony nedoporučuje pořídit papouška dětem mladším šesti let. Děti i ptáci si mohou ublížit. „Dětem ve věku sedm až dvanáct let navrhuji pořídit andulku, korelu nebo hrdličku. Papoušci jsou nejlepší pro teenagery a dospělé,“ říká.

Mohu se papouška finančně dovolit?

Kromě koupě samotného zvířete musíte ještě koupit klec, kvalitní krmivo, doplňky, hračky a platit za veterinární péči. Tyto náklady se mohou pohybovat v tisících až deseti tisících korun ročně v závislosti na druhu a zdraví zvířete. 

„Kvalitní a vyvážená strava může být poměrně drahá, zvlášť pokud chcete, aby váš mazlíček dostával hodně vitamínů a organické stravy,“ doplňuje Jennifer Millerová z Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat v Yarmouth Port.

Jsem připraven přijmout tak velkou zodpovědnost?

Správná výchova a péče je velký závazek, zvlášť u větších ptačích druhů. Klec musíte pravidelně čistit, jídlo a vodu doplňovat a vyměňovat každý den,“ říká Alison Mintonová, majitelka kakadu. Ptáci vyžadují zvláštní péči a oddanost majitele, který chápe jisté omezení. Pokud jedete na dovolenou, není problém si s sebou vzít psa či kočku, dokonce i některé hlodavce snadno převezete, s papouškem je to složitější.

Papoušci jsou od přírody velmi aktivní a chtějí létat. V zajetí se toto chování může trochu změnit, ale instinktivně ptáci vyžadují neustálou pozornost, duševní stimulaci a vaši společnost. Měli byste proto poskytnout svému papouškovi dostatek prostoru a možnost prolétnout se po bytě či domě. Je to nezbytné pro jeho správný duševní i fyzický vývoj.

A co víc, některé druhy žijí padesát a více let, menší druhy se dožívají přibližně deseti let.

Zodpovědný majitel vždy zajistí svému mazlíčkovi péči a domluví se s někým, kdo se o něj postará po dobu jeho nepřítomnosti. Opatrovnictví můžete zahrnout i do závěti. Vždy byste měli mít záložní plán pro všechny případy.

Bydlím já sám ve vhodných podmínkách?

Zhodnoťte své životní podmínky. Pokud žijete v chatě nebo menším rodinném domku, bude lepší vybrat si menší druh, protože menší klec je skladnější, snadno ji umístíte, kam potřebujete. Ideální je, mít klec v tiché, slunné místnosti, s výhledem ven a dostatečným větráním. Zvažte také, kolik hluku jste ochotní snést. Papoušci občas vydávají zvuky všeho druhu – většinou ráno a večer. Předtím, než si ptáka pořídíte, položte si otázku, zda jste vy, vaše rodina a sousedé na toto připravení? Pokud víte, že by hlučnější zvíře mohlo být problém, pořiďte si pěnkavu, andulku, korelu nebo hrdličku.

Dokážu papouškovi zajistit zdravé a bezpečné prostředí?

Je důležité rozpoznat, kdy má váš mazlíček problém, kdy je nemocný a najít veterináře, který se specializuje na veterinu exotického ptactva. Pro jeho nevyšší dobro a bezpečnost musí být chráněný před větrem, kočkami, psy, vandaly, sluncem a nemocemi, které mohou přenášet volně žijící ptáci. Zvažte proto, jestli se pták snese s jinými mazlíčky v domácnosti? Musíte také eliminovat kouř z vaření, cigaretový kouř, lak na vlasy, pesticidy, čisticí prostředky či jiné aerosoly.

Kde ptáčka koupím?

Možnosti jsou v podstatě dvě. Buď půjdete do zverimexu, nebo si vyhledáte chovatele druhu, o který máte zájem. Před koupí se důkladně informujte o druhu, který si chcete pořídit, každý má svá specifika. Ať už si vyberete zverimex, nebo chovatele, vybírejte si silné, aktivní a vitální jedince.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 21)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

Hobby

Cestování s mazlíčkem: 7 tipů, jak se připravit na dobrodružství a užít si ho

Za chvíli začínají letní prázdniny a část světa se začne přemísťovat do teplejších destinací. Ne vždy ale chceme nechat našeho zvířecího parťáka doma, a tak vybíráme takovou dovolenou, aby mohl vyrazit na cesty s námi. Může to však pro něj znamenat stres a někdy i nebezpečí, proto jsme pro vás připravili několik doporučení, jak cestu bezpečně zvládnout.

Odborník

Kočky a psi v zimě: pozor na podchlazení a omrzliny!

Letošní zima nás všechny pořádně překvapila. Zvířata jakoby to tušila a ta, která žijí převážně venku, si pořídila ochrannou tukovou vrstvu. Ovšem jsou tu ještě domácí mazlíčci a právě u nich hrozí při současných velmi nízkých teplotách podchlazení a omrzliny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?