VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

6 otázek, na které si odpovězte před tím, než si pořídíte papouška

27.8.2016   

Uvažujete o tom, že si místo psa či kočky pořídíte papouška? Chov ptáka se může zdát méně náročný, je to ale téměř naopak. Odborníci se shodují: před pořízením papouška zvažte své možnosti.

Který druh papouška je pro mě nejlepší?

„Pro začátek je důležité říct si, proč si papouška pořizujete,“ říká Nancy Petersonová, z organizace The Humane Society of the United States sídlící ve Washingtonu, D.C. „Kanárci a pěnkavy jsou zpěvaví, barevní a aktivní ptáci. Zatímco korela je fajn pro ty, kdo hledají společníka. Pokud chcete mluvku, pořiďte si andulku,“ dodává.

Veterinářka Kristin L. Nelsonová z Arizony nedoporučuje pořídit papouška dětem mladším šesti let. Děti i ptáci si mohou ublížit. „Dětem ve věku sedm až dvanáct let navrhuji pořídit andulku, korelu nebo hrdličku. Papoušci jsou nejlepší pro teenagery a dospělé,“ říká.

Mohu se papouška finančně dovolit?

Kromě koupě samotného zvířete musíte ještě koupit klec, kvalitní krmivo, doplňky, hračky a platit za veterinární péči. Tyto náklady se mohou pohybovat v tisících až deseti tisících korun ročně v závislosti na druhu a zdraví zvířete. 

„Kvalitní a vyvážená strava může být poměrně drahá, zvlášť pokud chcete, aby váš mazlíček dostával hodně vitamínů a organické stravy,“ doplňuje Jennifer Millerová z Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat v Yarmouth Port.

Jsem připraven přijmout tak velkou zodpovědnost?

Správná výchova a péče je velký závazek, zvlášť u větších ptačích druhů. Klec musíte pravidelně čistit, jídlo a vodu doplňovat a vyměňovat každý den,“ říká Alison Mintonová, majitelka kakadu. Ptáci vyžadují zvláštní péči a oddanost majitele, který chápe jisté omezení. Pokud jedete na dovolenou, není problém si s sebou vzít psa či kočku, dokonce i některé hlodavce snadno převezete, s papouškem je to složitější.

Papoušci jsou od přírody velmi aktivní a chtějí létat. V zajetí se toto chování může trochu změnit, ale instinktivně ptáci vyžadují neustálou pozornost, duševní stimulaci a vaši společnost. Měli byste proto poskytnout svému papouškovi dostatek prostoru a možnost prolétnout se po bytě či domě. Je to nezbytné pro jeho správný duševní i fyzický vývoj.

A co víc, některé druhy žijí padesát a více let, menší druhy se dožívají přibližně deseti let.

Zodpovědný majitel vždy zajistí svému mazlíčkovi péči a domluví se s někým, kdo se o něj postará po dobu jeho nepřítomnosti. Opatrovnictví můžete zahrnout i do závěti. Vždy byste měli mít záložní plán pro všechny případy.

Bydlím já sám ve vhodných podmínkách?

Zhodnoťte své životní podmínky. Pokud žijete v chatě nebo menším rodinném domku, bude lepší vybrat si menší druh, protože menší klec je skladnější, snadno ji umístíte, kam potřebujete. Ideální je, mít klec v tiché, slunné místnosti, s výhledem ven a dostatečným větráním. Zvažte také, kolik hluku jste ochotní snést. Papoušci občas vydávají zvuky všeho druhu – většinou ráno a večer. Předtím, než si ptáka pořídíte, položte si otázku, zda jste vy, vaše rodina a sousedé na toto připravení? Pokud víte, že by hlučnější zvíře mohlo být problém, pořiďte si pěnkavu, andulku, korelu nebo hrdličku.

Dokážu papouškovi zajistit zdravé a bezpečné prostředí?

Je důležité rozpoznat, kdy má váš mazlíček problém, kdy je nemocný a najít veterináře, který se specializuje na veterinu exotického ptactva. Pro jeho nevyšší dobro a bezpečnost musí být chráněný před větrem, kočkami, psy, vandaly, sluncem a nemocemi, které mohou přenášet volně žijící ptáci. Zvažte proto, jestli se pták snese s jinými mazlíčky v domácnosti? Musíte také eliminovat kouř z vaření, cigaretový kouř, lak na vlasy, pesticidy, čisticí prostředky či jiné aerosoly.

Kde ptáčka koupím?

Možnosti jsou v podstatě dvě. Buď půjdete do zverimexu, nebo si vyhledáte chovatele druhu, o který máte zájem. Před koupí se důkladně informujte o druhu, který si chcete pořídit, každý má svá specifika. Ať už si vyberete zverimex, nebo chovatele, vybírejte si silné, aktivní a vitální jedince.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 21)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Křeček zlatý: několik zlatých informací

Křečci jsou malí, přitažliví a velmi adaptabilní domácí mazlíčci. Nevyžadují mnoho prostoru a jsou i finančně nenároční. Jsou to samotáři a individualisti, noční živlové, se kterými musíte zacházet jemně a láskou.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Hobby

Máme doma štěně: 6 (zlo)zvyků, které by vás neměly překvapit

Přinesli jste si domů kuličku štěstí a najednou se vám honí hlavou milion otázek. Proč tolik spí? Proč při hlazení chňape po prstech? Co znamenají pravidelné závody po obýváku? A vyroste z toho někdy? Ačkoli vás chování vašeho štěňátka může vyvádět z míry, většina novopečených štěněčích rodičů zažívá to samé. Následující seznam vám možná některé záhady pomůže odkrýt.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?