VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Špatná motorika a křeče u kočky

Otázka 26.3.2022     Kočka

Dobrý den, naší 15ti leté nekastrované Britské kočce se od úterý objevují krátkodobé křeče (2x-3x denně, trvající pár minut), kdy nekontroluje motoriku, stahují se jí končetiny k tělu, přepadává zadkem ke straně nebo se celým tělem tlačí dozadu. Před půl rokem a před rokem a půl měla podobnou jednorázovou ztrátu motoriky (bez stahování končetin). Ale déle trvající, kdy po návštěvě veterináře, který ji aplikoval B12, se vždy do dalšího dne zlepšila. Ve čtvrtek jsme byli u veterináře, udělal ji rentgen (v pořádku) a v pátek odebral krev. Výsledky krve (v příloze): WBC 3,33, RBC 8,92, HGB 112, HCT 0,314, PLT 94, diff: Neu% 0,706, Lym% 0,011, Mon% 0,277, Eos% 0,004, Bas% 0,002, UREA 14,9, ostatní výsledky (štítná žláza, glukóza,..) v normě. Chtěl bych se zeptat, na co tyto hodnoty ukazují a mohou souviset z těmi křečemi? Dále se máme rozhodnout, zda provést UZ břicha a dělohy a eventuelně nasadit kortikoidy. Na neurologickém vyšetření jsme zatím nebyli. Kočka není zvyklá na podobná vyšetření a nechceme ji stresovat, tudíž chceme podstoupit jen ta nejnutnější vyšetření. Jak máme postupovat a co byste nám doporučili? Bohužel nejde přiložit video křečí. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Veterinář odpovídá MVDr. Karolína Štoselová PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, každý veterinář má svou metodu. Nevidím důvod k nasazení kortikoidů - jaká je suspektní diagnóza? Vyšetřovalo se srdce? Může se jednat o onemocnění HCM srdíčka u koček a s tím spojené tromby. Pokud má veterinář ještě krev - serum, může poslat na tzv proBNP - tato bílkovina se vylučuje při onemocnění srdíčka. Vyhledala bych si v okolí veterináře, kardiologa, který zvládne kočku - s ním můžete prodiskutovat jak ji dovést, aniž by se stresovala. Jsou podpůrné prostředky, aby to kočička zvládla. Zkuste se obrátit na Dr. Fiedlera - je to největší kapacita na kočičí kardio u nás a myslím, že jezdí i do Hradce. http://www.vetcardio.cz/cs/ Hodně štěstí

Další zajímavý obsah

Škrábe vaše kočka po nábytku? Zde je 9 tipů, jak ji to odnaučit

Vaše sladká kočička dokáže být pěkná šelma. Škrábání je jedním ze základních kočičích instinktů. Ve volné přírodě si tak mimo jiné označují svá teritoria a odstraňují odumřelé buňky z drápů. Proti škrábání je potřeba včas zasáhnout. Pokud se vám nepodaří odnaučit ji to na sto procent, jistě tento zlozvyk dokážete výrazně zmírnit trpělivým a láskyplným přístupem.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Pomoc! Moje kočka je asi obézní

Kočičí obezita dosáhla v posledních letech podle některých veterinářů téměř epidemických rozměrů. Obezita je obecně přijímána jako nejběžnější nutriční problém psů a koček. Podle zkušeností odborníků, až jedna třetina bytových koček trpí nadváhou, mnohé z nich jsou však již obézní, v některých případech aniž by o tom jejich majitelé veděli.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?