VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

močení kočky u vchdových dveří

Otázka 12.8.2022     Kočka

Dobrý den, Jmenuji se Vladimír Turek a obracím se na Vás s prosbou o radu a pomoc. Pokusím se náš svízel popsat co nejstručněji zároveň nevynechat důležité detaily. Bydlím s přítelkyní v byt 2+1, máme dvě kočky, od přítelkyně má 13 let (micka), a mé kotě má 1 rok (zrzka). K přítelkyni jsem se nastěhoval v prosinci minulého roku. Co se týká její kočky - přítelkyně s ní měla problém -močila před záchod, na velkou chodila normálně dovnitř, ale močila před - přítelkyně z toho byla vysílená, nevěděla co má dělat, vyměnila záchod, stelivo , ale pořád to dělala , pak sem se nastěhoval já - od začátku mě micka brala jako nového člena rodiny s rezervou, byla plachá , ale tolerovala mě, nechala se hladit atd. Se mnou se do bytu nastěhovala i má neceloroční zrzka – postupovali jsme se seznámením opatrně, nejdříve jim vyměňovali věci, nechali jsme, ať se na sebe dívají pár chvilek během dne a pak je nechávali odděleně. Ze začátku na sebe prskali ale chtěli se jedna k druhé přiblížit ze zvědavosti. Po cca 10 dnech jsme je pustili k sobě a zvládali to dobře, každá si držela svůj prostor, ale nevyhýbali se sobě. I problém s močením micky před záchod zmizel (v rámci částečné přestavby bytu jsme vyměnili místo kde byl kočičí záchod – nyní je více v ústraní, není tak na očích, více v temnu. A taky jsme byli oba častěji doma s ní). Momentální stav je tento: Zrzka si chce hrát s Mickou , ale Micka je už starší kousek a tak většina pokusů o hraní končí vrčením, nebo prskáním- a zrzka si zase hledí svého. Před půlrokem Micce diagnostikovali nádor na játře, který zčal prosůstat i jinými orgány. Vzhledem k jejímu věku byl zvolen konzervativní postup. Dáváme ji léky 2x děnně-něco tabletkově, něco ve stříkačkách do pusy. Vypadá , že ji nic extra nebolí - jí normálně, občas si pohraje se zrzkou, někdy s námi, více spí, na toaletu chodí normálně. Nicméně, začala nám čůrat ke vchodovým dveřím. chodí po bytě, mňouká , pak ji slyšíme jak škrábe na vchodové dveře a pak se tam vyčůrá. Jediná chvíle kdy to nedělelala, byla ta, když jsme se vrátili ze 14. Denní dovolené. Nevíte prosím čím to může být ? Je vždycky šťastná když jedeme na kontrolu na veterinu – sleduje vše kolem a s paní doktorkou nemá problém, nemá z ní strach. Očividně ji ani nic nebolí. Se zrzkou se už sžila a není vidět, že by ji nějak extra vadila, jsou k sobě hodné - nechávají si sobě nazvájem jídlo - olizují se. Spolu máme taky dobrý vztah. Jediné co nás napadlo je, že chce prostě jít ven z bytu. Občas čeká u dveří a snaží se vyběhnout. Nevíme jak jí to odnaučit. Trest nemá cenu, Záchod vybíráme každý den. Nebo ji snad vadí léky? Ale když je ze začátku dostávala, nechodila ke dveřím čůrat. Je možné, že začala na mě žárlit? Nebo žárlí na zrzku? Děkuji moc za radu a ochotu a přeji krásný den ! ????)

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Pokud má starší kočka nádor na játrech, může to ovlivnit časem její chování a její zvyky.Nador může časem metastazovat do dalších orgánů. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Zoonóza: onemocnění přenášené ze zvířete na člověka. Existuje jich více jak 200 druhů!

Zoonózy představují významnou část hlášených infekčních onemocnění v České republice. Přenáší je celá řada zvířat, u domácích mazlíčků se s nimi nejvíce setkáte u psů a koček. Typickou zoonózou jsou například nemoci, které přenáší klíště obecné. Dávejte si proto pozor a čtěte, které z nich vám nejvíc hrozí a jak se můžete chránit.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Pes a kočka s průkazem původu: nutnost, nebo předražený papír?

Chov plemen psů a koček podléhá mnoha trendům. Některým lidem na trendech nezáleží a chtějí jen udělat dobrý skutek a pořídí si nalezence z útulku. Jiní mají jasnou představu o plemeni a tady už nastává otázka, kde a za jakých podmínek si svého mazlíčka pořídit. Je nutno brát v potaz, že kočka i pes je velký závazek a bude nám dělat radost po mnoho let. Tak tedy s průkazem původu, nebo bez?

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?