VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Kocour kali mimo zachod

Otázka 22.3.2022     Kočka

Dobrý den potrebuji radu ohledně našeho 2 leteho kocoura který žije pouze doma.kocoura mame zhruba 1/2 roku,ale od prvopočátku je strasne plachý.bez problemu chodil na WC,ale v posledních cca 14 dnech několikrát denně kali mimo toaletu.toaletu ma čistou.mame i kocku asi roční a s tou neni problem.ta jde mimo toaletu,kdyz je zadelana, ale jinak krasne chodi .kocour v posledni době ma I stolici řidší spise kasovitou.kapsicky ani paštiky nežere,maximálně stavu z toho,ale jinak nic.ma jen granule které ma od začátku vo je u nás,chutnají mu.vsimla jsem si,ze i pravdepodobne kocour hodně pije vodu,večer vzdy doliju misku,aby ji mel plnou a rano ma v misce na dne vody. Je nějaká rada jak odnaučit kocoura který se boji,aby kalel mimo toaletu?mam 2 male deti a tím,že mi kocour chodi delat potrebu i za skrin,postel apod.tak je to už docela peklo.bohuzel i zvazuji,ze ho dam pryč,protože několikrát denně uklízet po něm jeho potřeby mimo toaletu začíná být neúnosné.kocour je ockovan i odčerven.dekuji za případnou radu

Veterinář odpovídá MVDr. Karolína Štoselová PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, s kocourem je potřeba pracovat a není to důvod ho dávat pryč. Něco vám tím říká, zvlášť pokud to dělá posledních 14 dní několikrát denně - kočka nechodí tolikrát běžně na záchod a trus má být tuhý. Kolik máte doma záchodků? Nebyl v poslední době nějaký stres? Nová sedačka / návštěva / ...? Kolikrát denně chodí na pevnou stolici? Jak trus vypadá? Malé hromádky, několikrát denně / velké hromádky 1-2xdenně? Kravinec nebo tužší / řidší? Je přítomen hlen? Je přítomna krev? Máte něco doma na stres? Doporučila bych ho odčervit panacurem (u veterináře), na chvíli dát granule RC fibre responsive (přimíchavat do žrádla) a podávat probiotika - např. purina fortiflora, případně přidat antibiotika. Doporučuji mu pořídit i do zásuvky feliway (dětem to neublíží) na stres.

Reakce od tazatele

Dobrý den,záchodu pro kočky mame dva.nic stresujiciho v posledni době nebylo,nemame nic noveho a návštěva u nás dlouho žádná nebyla.v posledních dnech prave pevnou stolici nema,je to spise kasovita stolice.je pravda ze asi před týdnem mel jednou v kasovite stolici hledanou krev,ale to stalo jen jednou.docetla jsem se ze kdyz je to jen jednou a nebyla změna stravy tak se to může stát.kocoura jsem hlídala,ale víckrát se to nestalo.stolici konkrétně dnes mel 4x a byla kasovita bez hlenu bez krve. Je pravda ze od doby co ho máme tak se boji,je cely dny zalezly pod sedačkou.stehuju mu porad kockolit,aby ho mel poblíž,na noc kockolit vracím tam kde jsou zvyklý na něj chodit.do zásuvky jsme už proti stresu něco měli,nevím bohuzel jak se to jmenuje a z mého pohledu to nepomohlo.koupili jsme mu právě I susene antistresove plátky které mu přidávám do granulí,ale nesni to. Sni granule a plátky v misce zůstanou.nic jiného než granule neji,maximálně kočce kterou ještě máme vylize z misky stavu z taštičky,ale masa se da se říct nedotkne.zkusime odcervit a uvidíme.dekuji

Reakce od veterináře

Divejte, ono to není jednoduchý a je potřeba tomu dát nějaký řád. Ještě připomínám, že tohle odčervení je něco jiného. Za mě je to stres a s tím potřebujete pracovat. Každý potřebuje na stres něco jiného, je to jako u lidí. Pokud chcete ještě můžete zkusit na ten stres - postklasickou homeopatii - homeopatii pro zvířata (rodinna-homeopatka.com, pracuje i s psychikou a její příčinou, případně kontaktovat přímo kočičího psychologa :)

Další zajímavý obsah

Na psí a kočičí nervy pomáhá klidný přístup, psycholog nebo přírodní veterinární přípravky

Existují psi a kočky pohodáři a ti, kteří se lekají kdejakého šustnutí, stresují je cesty dopravními prostředky, na výletech zvrací, a že byste je nechali doma o samotě, si můžete nechat tak akorát zdát. Veškerý diskomfort, který vaše zvířátko prožívá a na který špatně reaguje, je pro něj stres. A koneckonců je to stres i pro vás jako pro majitele.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Odborník

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Odborník

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?