VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Epilepsie kočky

Otázka 20.2.2023     Kočka

Dobrý den, naše kočka (jinak zcela bez zdravotních problémů, velmi klidné a přítulné povahy, a většinu času je s ní někdo doma) již pět let (od svých cca šesti měsíců) trpí epilepsií (pravděpodobně), její průběh je ale velmi zvláštní - pro názornost jsem nahrál video na https://youtu.be/dp0Lhc0_09k . Záchvat celkově trvá téměř dvě hodiny (!), přitom je vždy stále při vědomí. Nejprve znervózní, pak začne několik minut chodit zvláštně prohnutá s vytáhlým krkem nahoru a mírně do strany, následuje asi 10-20 minut hlavní fáze z videa, kdy očividně trpí silnými křečmi, při kterých se zpravidla i pokálí, poté se přes hodinu plazí po břiše (přitahuje se jen předními nohami a zadní za sebou jen tahá) a většinou hledá nějaký úkryt (v prostoru se orientuje, trefí např. do svého oblíbeného kočičího stanu), ze kterého zpravidla po chvíli vyleze a hledá nějaký jiný (snaha udržet ji déle na jednom místě je většionou marná), přičemž má stále občasné záškuby, často nahlas mňouká, rychle ji buší srdce, má rozšířené zorničky a rychle dýchá s otevřenou tlamičkou jako pes a stejně tak i sliní. Dále asi 1-2 hodiny odpočívá, a poté přijde, jako by se nic nestalo, lísá se, vrní, a asi ji ani nic nebolí, protože bez problémů hned vyskočí např. až do horního patra škrabadla. Záchvaty má v průměru cca 1-2x měsíčně, nikdy ne krátce (pár dnů) po sobě. Z počátku, než jsme zjistili příčinu, to vždy bylo po hře (provázek nebo laserové ukazovátko záchvat zpustí doslova za pár vteřin), nyní to je často po našem návratu, když je jednu noc sama doma, často ale i zcela bez zjevné příčiny, nebo i bez naší přítomnosti. A i když jsme stále doma, tak četnost záchvatu je přibližně stejná, jen přicházejí zcela nahodile. Náš zvěrolékař nám předepsal Phenaemaletten a poté Levetiracetam, po poctivé aplikaci obojího přesně dle pokynů se ale četnost záchvatů naopak prudce zvýšila (až na 2x denně), tak jsme obojí vysadili. Neměl byste prosím pro nás nějaké jiné doporučení? Předem moc děkuji za odpověď.

Veterinář odpovídá A-Z VET: VETERINÁRNÍ KLINIKA KLÁNOVICE PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, doporučuji vyšetření specialistou - neurologem. Jedni z nejlepších jsou na klinice Jaggy Praha (jaggypraha.cz). S pozdravem, MVDr. Tomáš Vlach www.AZVET.cz

Reakce od tazatele

...děkuji za odpověď, neurology kontaktujeme. JS

Další zajímavý obsah

Hobby

7 znaků lásky a oddaností vaší kočky

My všichni, kdo máme kočku, chceme věřit tomu, že nás miluje stejně, jako my milujeme ji. Upřímně si ale musíme přiznat, že se tento pocit občas rovná malému zázraku, protože jsou to kočky, kdo si vybírá čas a způsob pomazlení. Přestože nejsou tak přítulné jako psi, existuje minimálně 7 znamení, jak vám kočička dává najevo svoji náklonnost.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?