VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Blasty v krvi kocoura

Otázka 21.9.2023     Kočka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se u koček může vyskytnout leukemie/akutní myeloidní leukemie, při níž by byly nalezeny při vyšetření z odběru krve blasty. Dočetla jsem se o tomto problému u lidí, u koček se většinou v souvislosti s leukemií píše hlavně o FeLv. Blasty v krvi našel pak veterinář u našeho devatenáctiletého kastrovaného kocoura v létě. Stav kocoura se velmi rychle zhoršoval, pan veterinář zkoušel všechno možné, ale nic nepomáhalo dlouhodobě. Nakonec jsme se rozhodli nechat kocoura uspat. Dlouhý příběh, spousta zdánlivě spolu nesouvisejících příznaků a problémů, různé pokusy o léčbu - záškuby v hlavě, různě velké zornice, slepota, vysoký vnitrooční tlak, nereagující zornice, dušnost, únava, selhávání srdce, zácpa, záněty v tlamičce. Jako léčbu dostal infuze (na čištění krve a proti otokům - pro případ mrtvice), kortikoidové injekce, kapičky na snížení vnitroočního tlaku, nakonec antibiotika formou infuze, vitamin B. Kocour měl dlouhodobě zhoršenou funkci ledvin a sníženou imunitu, několik let dostával ledvinovou dietu, z vyšetření krve na konci života ale hodnoty ledvin nebyly tak vysoké, aby měly ledviny selhávat a být příčinou problémů. Jako asi řadě páníčků nám samozřejmě vrtá hlavou, co vlastně kocourovi bylo a jestli jsme to nějak nepokazili. Vím, že se u kočky v devatenácti letech většina komplikovanějších vyšetření už nedá provést, a samozřejmě od vás nečekám vyčerpávající odpověď na to, co kocourovi bylo. Vím, že aniž byste ho kdy viděli a navíc měsíc a půl po jeho smrti, mi neřeknete, co přesně se stalo. Jen bych chtěla vědět, jestli se vůbec u koček nějaká leukemie kromě FeLv vyskytuje, případně na co ještě mohou poukazovat blasty v krvi. Předem děkuji! Barbora Hulcová

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Výskyt tzv.blastu v krvi ,nebolí erytroblastu v krvi se vyskytuje u koček v souvislosti s FeLV-,leukémie koček, především ve spojitosti s tzv.lymfomem.Tento nádor je lokalizován ve střevě u starých koček .Tento leukemicky virus vyvolává myelodysplasticky syndrom který zapricini aplazii-nevyvinuti normální tvorby červených krvinek v kostní dreni a jejich náhradu nezralymi erytroblasty které se zvrhnou v jiné rakovině buňky.S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?