VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Když kočku trápí průjem, může to mít hned několik příčin

12.9.2017   

Odborník

Průjem, stejně jako zvracení, může být důležitým symptomem nejen gastrointestinálního, ale i systémového onemocnění. Při průjmu dochází k velkým ztrátám vody, následné dehydrataci a dysbalanci elektrolytů, proto je na místě urychleně vyhledat pomoc veterinárního lékaře.

Co je to průjem a jak vzniká?

Průjem je abnormální zvýšení frekvence, objemu nebo ztráta formy stolice v důsledku zvýšeného podílu vody ve stolici. Při každém typu průjmu jde o hromadění vody ve střevě z různého důvodu. Za normálních podmínek střevo slouží ke vstřebávání živin, produkci střevní šťávy a promíchání zažitiny. Zatím co v tenkém střevě dochází ke vstřebávání živin, vody a tím ke zhušťování tráveniny, v tlustém střevě dochází k finálnímu formování, zhušťování (další resorbce vody) a skladování stolice.  

Denně je do střeva vylučováno a opět zpátky vstřebáváno velké množství vody.  Voda se vstřebává pasivně, a to hlavně v tenkém střevě. Množství vody ve střevě je dáno osmotickými poměry. Po jejich narušení dojde k průjmu.

Původ a typy průjmu

Z anatomického hlediska může být původ průjmu:  

  1. V tenkém střevě
    Vzniká v případech, kdy objem tekutiny vstupující do tlustého střeva překračuje kapacitu dalšího vstřebávání vody a tím narušení formování finální stolice. Charakterizuje jej větší objem měkkého, světlého a zapáchajícího trusu, zvýšená frekvence defekace, ale ne více než dvoj až trojnásobek denního normálu. Může se objevit tuk, černá natrávená krev, kousky tkání nebo plynatost. Může jej provázet ztráta hmotnosti, zvracení, letargie, snížení chuti k jídlu nebo paradoxní polyfagie.
  2. V tlustém střevě Typické je časté nucení ke stolici (více než trojnásobek normálu), ale celkový objem trusu zůstává stejný. Kočky vylučují malé množství stolice, často mimo toaletu, která obsahuje hlen a někdy i čerstvou nenatrávenou krev. Není provázen ztrátou hmotnosti nebo tukem ve stolici.  

Z patofyziologického hlediska rozeznáváme průjem:

  1. Sekreční
    Je charakteristický zvýšeným prostupem vody do střeva z důvodu mírného poškození nejvrchnější části střevní sliznice (enterocytů), např. enterotoxiny bakterií, kdy se naruší transport iontů (Na, Cl), zvyšuje se jejich koncentrace ve střevě a zároveň se zvyšuje obsah vody v lumen.
  2. Osmotický
    Jeho příčinou jsou dietetické chyby, nebo poruchy tvorby trávících enzymů a žluči při zánětu jater a zánětu pankreatu. Ve střevě se hromadí osmoticky aktivní látky (např. laktóza), které narušují transport iontů a přitahují vodu do lumen střeva.
  3. Exudativní
    Vzniká působením bakteriálních, virových a parazitárních patogenů, při nespecifických střevních zánětech, nádorovém bujení nebo poruchách lymfatické cirkulace. Dochází k strukturálnímu narušení střevní sliznice (eroze, ulcerace, zánět), úniku tekutiny do lumen střeva v důsledku poruchy propustnosti sliznice a úniku zánětlivých bílkovin (exudátu).
  4. Z poruch motility
    Může vznikat ze změn diety, po chirurgickém zásahu do střev, při diabetu, hypertyreóze, působením stresu nebo užíváním prokinetik. Mechanismus je založen na zrychlení posunu střevního obsahu a změn peristaltiky střev podrážděním nervových pletení.

Příčiny průjmu

  • Dietetické chyby – přežrání, zkažené krmivo, změna krmiva, vysoký podíl tuků a bílkovin, zkrmování mléka
  • Bakterie – Salmonella, Campylobacter, Clostridium, E. Coli aj. 
  • Viry – panleukopenie, koronaviróza, FIP, FeLV, které ale způsobí narušení celkového stavu
  • Parazité – škrkavky, tasemnice, giardie aj.
  • Plísně – způsobí většinou chronický průjem
  • Léčiva – která naruší normální střevní mikroflóru, např. antibiotika, kortikoidy
  • Toxické látky – insekticidy, pesticidy, těžké kovy
  • Ucpání střeva – většinou se projeví zvracením, ale v počátcích může být přítomen i průjem
  • Onemocnění jater – porucha produkce a vylučování žluče
  • Zánět pankreatu – porucha produkce a vylučování pankreatických enzymů
  • Nádory 

Vyšetření pacienta s průjmem  

Řidší stolice se může v kočičí toaletě jednou za čas objevit, zejména po změnách krmení nebo tekutější kapsičce a nemusí hned znamenat katastrofu. Je potřeba kočku a její trus sledovat. Jakmile bude kočka kálet mimo toaletu, bude trus řídký, vodnatý, zapáchající více než obvykle, obsahující tuk, hlen nebo krev je na místě vyhledat svého veterinárního lékaře. Před samotným vyšetřením se Vás veterinář mimo jiné zeptá hlavně jak je kočka stará, jak dlouho ji problém trápí (akutní/chronický průjem), jestli jste nezměnili stravovací návyky, jestli má kočka přístup ven a jak průjem vypadá (původem z tenkého/tlustého střeva). Odpovědi na tyto základní otázky veterináře navedou k dalšímu detailnějšímu vyšetření. Základní klinické vyšetření průjmujícího pacienta zahrnuje hlavně měření teploty, stupně hydratace, body condition score, barvy sliznic, CRT a palpace štítné žlázy. Zvýšená teplota může poukazovat na poškození střeva, zánětlivý proces nebo neoplazii. Kombinace ztráty hmotnosti, chronického průjmu a polyfagie může navádět na vážná onemocnění – hypertyreózu, nedostatečnost exokrinního pankreatu, nespecifický zánět střeva nebo ojediněle i lymfom.

Dále je indikováno vyšetření trusu z důvodu možného zamoření střeva parazity. K vyšetření trusu vždy přineste nejlépe směsný vzorek, který vždy odeberete např. při každém druhém vyprazdňování o velikosti půl čajové lžičky do připravené nádoby (ideální je např. sklenka od přesnídávky) a uchovejte vzorek s několika kapkami vody v lednici. Neměla by se opomenout ani laboratorní vyšetření zejména krevní obraz, biochemie, profil štítné žlázy, funkční testy gastrointestinálního traktu a testy na FIV a FeLV. Ultrasonografické vyšetření odhalí abnormality ve vrstvení střevní sliznice, přítomnost plynu nebo novotvarů.   Průjem u mladých koček je nejčastěji způsoben dietetickými chybami (zkrmování mléka), parazity (hlavně u venkovních koček a neodčervených koťat) a bakteriemi. U dospělých koček kromě výše zmíněného musíme myslet na nespecifický zánět střeva a nádorová onemocnění.

Léčba průjmu

Průjem je příznak vyvolán řadou onemocnění. Nezbytná je důkladná diagnostika (viz. výše) a následná specifická terapie. V mezičase je ale důležité zahájit symptomatickou léčbu, která má za úkol kočce ulevit od akutních příznaků a předejít dalším ztrátám vody a prohloubení dehydratace.

Symptomatickou léčbu zahrnuje podání střevních protektiv, adsorbencií (černé uhlí), infuzní terapie, hladovka maximálně ale 12–24 hod a následné krmení lehce stravitelnou stravou.

Pro vás jako majitele průjmující kočky je důležité:

  • podávat pouze léčiva od veterináře, který kočku vyšetřoval
  • zajistit dostatek čerstvé pitné vody
  • dočasně změnit krmivo na lehce stravitelné
  • pozorujte celkový stav kočky - aktivita, chuť k jídlu a nástup jiných potíží, např. zvracení

Při jakýchkoli pochybnostech se obraťte na svého veterinárního lékaře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 57)

Témata

Autor článku

12.9.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?