VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak naučit kočku dělat psí kusy: dej pac, sedni, přines!

5.9.2016   

Kočky jsou inteligentní stvoření a budete-li trpěliví, můžete je vycvičit podobně jako psa. Jen je potřeba vybavit se pamlsky a neztrácet naději, pokud kočka hned neudělá, co požadujete. Na rozdíl od psů je kočka nezávislá a rozhodně nebude hned skákat, jak vy pískáte. Jak tedy na to?

Potřesení tlapkou: „Dej pac"

Posaďte se před svoji kočku. Sáhněte na její tlapku nebo ukažte, že máte dobrotu, aby kočka tlapku zvedla. Během toho řekněte povel „dej pac“. Jakmile kočka packu zvedne, stačí maličko, jemně jí potřeste. Udělejte zvuk, například cinkněte, a její snahu odměňte. Postupně odměňujte jen pořádné zvednutí tlapky. Když kočka pochopí, za jaký úkon dostane odměnu, říkejte povel („dej pac“), než uděláte zvuk, nebo kočku odměníte.

Sedni!

Zásobujte se dobrůtkami, ale ujistěte se, že jsou malé, budete jich totiž hodně rozdávat. Ukažte kočce, že dobrotu máte. Je vysoce pravděpodobné, že ji pochopování kolem vás časem unaví a posadí se. Jakmile si sedne, použijte zvuk (cinknutí) a posed odměňte. Přejděte o pár kroků jinam a počkejte, až vás kočka bud následovat. Jakmile si sedne, opět ji odměňte (a použijte podmiňovací zvuk). Proces několikrát denně opakujte.

Kočky jsou inteligentní stvoření. Ta vaše jistě po chvíli pochopí, že za sednutí si dostane dobrotu, tudíž se může stát, že za vámi bude chodit a sedat si. To je naprosto v pořádku a můžete sedání odměnit, nejdřív však řekněte povel, nebo cinkněte. Postupně povel říkejte vždy, když si kočka už už sedá. Nejtěžším krokem bude povel zadat z ničeho nic, tudíž nikdy nezapomeňte na odměnu a spoustu trpělivosti.

Přines!

Připravte si jednu oblíbenou hračku, kterou pro toto cvičení budete používat – po zbytek času ji schovejte. Jednou nebo dvakrát denně si s kočkou hrajte – hračku vždy hoďte kousek od sebe, aby za ní kočka běžela a zavolejte „přines!“. Zatímco loví, vezměte si dobrotu a přistrčte ji kočce k čumáčku tak, aby byla co nejblíž hračce. Jakmile hračku dostanete, dejte kočce odměnu. Můžete používat i zvuk (ciknutí), když vám hračka spadne do ruky.

Po několika dnech tohoto cvičení můžete přejít k nové rutině. Hračku někam umístěte a pokuste se použít „přines!“, aby si s ní kočka začala hrát. Vždy, když chlupáč vezme hračku a posune se směrem k vám, cinkněte a kočku odměňte. Postupem času kočku odměňujte pouze pokud vám hračku přinese – buďto do ruky, nebo velmi blízko vás. Tato hra bude časem odměnou sama o sobě.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 87)

Témata

Autor článku

5.9.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?