VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Morče-náběh na zápal plic

Otázka 20.4.2022     Drobní savci

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o pomoc mám morče kluka Mikiho a je mu 7 roků a skoro 7 měsíců co ho mám od 14.4. s ním jezdím na vet dostal ATB,protože mi řekli že má náběh na zápal plic než jsem s ním tam jela tak jedl více než teď,ale pak seděl v rohu,když jsem sním tam jela tak mi po té injekci přestal skoro žrát a pít tak jsem volala na vet a tam mi řekli ať mu dávám napít injekční stříkačkou to jsem dělala v sobotu 16.4.se to zlepšilo a pil a jedl už více,ale 17.4.udělal takovou placku s bobků a když jsem to říkala tak mi řekl že je to po té první injekci a pak dostal druhou a opět mi přestal pít úplně a skoro jíst dávala jsem mu napít a včera 19.4. dostal třetí a snad i poslední injekci a k tomu jsem dostala Rodicare,který jsem mu dala včera poprvé a dnes podruhé vážím si je každých 10 dní naposledy než jsem s ním jela na vet tak to bylo 10.4.a to měl 1 kg a 19.4. měl jen 875 g jeho váha se vždy pohybovala mezi 950 až 1025 g a dnes když jsem si ho vážila a dala mu podruhé Rodicare tak má 850 g jinak dnes měl malinký kousek mrkve a sena zkusila jsem jim vypěstovat osení z ječmene a to jsem mu dala,ale jen pár kousků 6 a to mi baští jinak jsem mu snažila dát petržel,celer,jablko,a mrkev a nať od mrkve kousek si mrkve i natě vzal mrkev dnes a nať 18.4.a to jsem mu zkusila dát i kousek toho osení a to si taky vzal jinak pořád jen leží,ale ne už v rohu v Únoru si ulomil půlku předních horních zubů,ale ty má podle vet v pořádku jen si to seno a tu mrkev co jsem viděla bere opatrně kousne a pak pustí,ale když jsem mu zkusila dát to osení a podržela tak si ho bez problému vzal ale když mu ho položím tak si ho nevezme tak nevím co mám dělat v pátek máme kontrolu.PS:zápal plic už měl a tohle mi nedělal jedl sice méně,ale pořád a i pil. Děkuji moc za odpověď.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Rád bych vám pomohl, ale bez důkladného vyšetření, toho nejsem schopen.Možná by jste se měla obrátit na kliniku specializovanou na morčata. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den, děkuji za odpověď.Chtěla jsem se zeptat jaká vyšetření by byla potřeba. Děkuji

Reakce od veterináře

Dobrý den. Určitě ko dutiny ústní včetně zubů., případně vyšetř.krve a moče .S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý večer,děkuji za odpověď.

Další zajímavý obsah

Chovatel

Vzájemné vztahy, řeč a projevy morčat

Morčata jsou přirozeně společenská a zvyklá žít ve skupině. V některých příručkách se dočtete o tom, že jen jednomu morčátku se budete muset opravdu hodně věnovat, abyste mu vynahradili absenci kamaráda. Většina chovatelů proto zastává názor, mít aspoň dva jedince. Jak je to v případě, že vám jedno morče odešlo a přinesete si domů nové? A co znamenají jednotlivé zvuky, které morče vydává?

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?