VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Dotaz na křečka

Otázka 25.3.2022     Drobní savci

DOBRÝ DEN CHTĚLA BYCH SE VÁS ZEPTAT, ABY JSME VĚDĚLI ZDA JE V POŘÁDKU CHOVÁNÍ KŘEČKA. MÁME HO CCA MĚSÍC A DOCELA RYCHLE SI NA NÁS ZVYKL A VŠE BYLO V POŘÁDKU. POSLEDNÍ DVA DNY KŘEČEK VYLÉZÁ Z DOMEČKU JAKO JINDY OKOLO 18-19 HODINY (TO DĚLÁ ALE CELOU DOBU CO HO MÁME) ALE JINDY SE NAPAPA, NAPIJE A PAK SI BĚHÁ BUĎ V KOLOTOČI, NEBO PROBÍHÁ PROLÉZAČKAMI A NEBO SI HO VEZMU K SOBĚ. TYTO DVA DNY ALE KDYŽ VYJDE Z DOMEČKU TAK SE NAJI, NAPIJE ALE PAK SI VLEZE DO KOUTA KLECE A VYPADÁ JAK KDYŽ JE OSPALÝ A UNAVENÝ. ANI DO RUKY KE MĚ NECHCE. TO TRVÁ TŘEBA HODINKU AŽ HODINKU A PŮL ALE PAK SI VLEZE NA KOLOTOČ, CHVÍLI V NĚM JEN POLEHAVA A POSTUPNĚ ZAČNE POMALIČKU CHODIT A BĚHEM CHVÍLE BĚHÁ JAK ŠÍLENÝ- VYPADÁ JAKO BY BYLO VŠE V POŘÁDKU. NECHALA JSEM HO BĚHAT OBA VEČERY VŽDY TAK 2 HODINY A PAK JSEM KOLOTOČ ZASTAVILA A ZAJISTILA ABY UŽ NEBĚHAL. ON SE PAK VŽDYCKY CHVÍLI SNAŽÍ ROZTÁČET PÁR MINUT ALE KDYŽ VIDÍ ŽE TO NEPŮJDE TAK SE JDE NAJÍST A NAPÍT A ZALEZE SI A USNE. NEVÍM JESTLI NEPLAŠÍM ZBYTEČNĚ, ALE NERADA BYCH NĚCO ZANEDBALA. KAŽDOPÁDNĚ POSLEDNÍ DVA AŽ TŘI DNY JE JEHO CHOVÁNÍ JINÉ NEŽ PŘEDTÍM. MÁ I ZVLÁŠTNÍ POHLED KDYŽ SE MU DÍVÁM DO OČÍ. PŘIJDE MI TAKOVÍ POSMUTNĚLÍ A PROSPÍ MNOHEM VÍCE ČASU NEŽ PŘEDTÍM. MĚLA BYCH HO ODNÉST NA VYŠETŘENÍ NA VETERINU? DĚKUJI

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Nechte mu klidový režim během víkendu, a když to nebude dobré tak zajděte v pondělí na veterinu.S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Chovatel

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Život morčete: chování, seznamování, režim

Morčata jsou přirozeně společenská a snadno si zvykají na nového kamaráda, také se skvěle hodí k dětem. Potřebují ale hodně kontaktu, režim a rozptýlení. Dejte si pozor na to, aby v kleci byl vždy jen jeden samec, dva samci pohromadě mohou soupeřit o teritorium a nakonec začnou bojovat.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?