VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější onemocnění králíků: potíže s trávením, zuby a úžeh s úpalem

19.8.2017   

Odborník

Každý chovatel by měl znát chování svého mazlíčka a zpozornět při každé odchylce, která by mohla být předzvěstí nebo známkou počínajícího zdravotního problému. Včasná lékařská pomoc může mít zásadní význam pro úspěch léčby nebo někdy dokonce pro záchranu života králíčka.

Pravidelná kontrola

Pravidelně sledujeme vyměšování, kontrolujeme množství a kvalitu bobků, protože právě trávicí potíže bývají velice častým problémem. Pro udržení dobrého zdravotního stavu králíčka je třeba zajistit mu kvalitní krmení správného složení odpovídající jeho věku, udržovat hygienu a maximálně omezit zbytečné stresové vlivy. Každý, tedy i v bytě chovaný králíček, by měl být preventivně očkován alespoň proti smrtelným virovým chorobám jako je mor a myxomatóza. Pravidelně by se měly kontrolovat a dle potřeby krátit drápky, stejně tak je vhodné kontrolovat zuby.

Jak poznám, že s králíčkem něco není v pořádku?

Zdravý králíček je čilý, veselý, poskakuje, pozorně sleduje, co se děje v jeho okolí a má chuť k jídlu. Má lesklou srst, čisté uši, čistý nos a oči, bez výtoku. Okolí řitního otvoru je čisté a suché, králíček močí a vylučuje přiměřené množství bobků odpovídající konzistence. Pokud králíček sedí schoulený v rohu, neposkakuje a nereaguje tak, jak jsme zvyklí, jí jen málo nebo vůbec, nebo je naopak velmi neklidný, něco se určitě děje. Stejně tak pokud má napnuté bříško a působí „nafoukle“, hrbí se v zádech. Znečištěná oblast kolem řitního otvoru a mazlavý trus jsou varovným signálem trávicích potíží provázených průjmem. Při problémech se zuby nebo při silných bolestech může králíček i skřípat zuby. Králíček může také kulhat nebo při pohybu šetřit nějakou z končetin, může držet hlavu v nezvyklé poloze, například šikmo ke straně apod.

Kokcidióza

Původcem onemocnění jsou kokcidie, které parazitují v buňkách střeva a způsobují různě těžké záněty a poruchy trávení, které mohou často hlavně u mladých jedinců vést k rychlému vyčerpání a úhynu. Hlavním zdrojem nákazy pro mladé králíky jsou dospělé samice, které většinou neonemocní. Při jaterní kokcidióze jsou napadeny buňky ve stěně žlučovodů, dochází k poruchám tvorby a vylučování žluče, trávicím potížím a celkovému těžkému onemocnění. Jaterní kokcidióza může být příčinou úmrtí i dospělých králíků. Uvádí se, že kokcidie jsou přítomné prakticky v každém chovu, prevencí onemocnění je hlavně aplikace antikokcidik, důsledné dodržování hygieny chovu a vyhýbání se stresovým oslabujícím faktorům, včetně náhlých změn krmiva, teploty a vlhkosti. 

Zácpa, průjem, nadmutí

Příčinou bývá hlavně nevhodná skladba potravy s nedostatkem vlákniny, nadbytkem zrnin, náhlé změny v krmení, nadýmavé druhy rostlin, nadbytek ovoce, rajčat, okurky, případně se může jednat i o příčiny infekční. Ideální je včas navštívit veterinárního lékaře, odhalit příčinu a zahájit vhodnou terapii. Králík nesmí hladovět více než 24 hodin!

Zuby

Problémy se zuby se týkají nedostatečného obrušování stále dorůstajících řezáků a stoliček, a to buď z důvodu vrozeného špatného postavení řezáků, ale mnohem častěji z důvodu nevhodné skladby krmiva, to znamená krmiva s nedostatkem vlákniny. Na stoličkách přerůstají háčky, které dráždí sliznici tváří a jazyk. Neobroušené zuby na sebe tlačí a kořeny takových zubů dráždí čelisti, ve kterých se poté mohou vytvořit váčky naplněné hnisem (abscesy). Větvičky a tvrdý chleba mohou být přínosné pro obrušování správně rostlých řezáků, na obrušování stoliček ale nestačí. Postižení králíčci mohou slintat, skřípat zuby, hubnout a později úplně odmítají potravu. Řešením je úprava zubů veterinárním lékařem a v případě, že je příčinou nevhodné krmení, také zařazení dostatečného množství vlákniny do jídelníčku.

Úžeh, úpal

V letních měsících při pobytu ve výběhu je třeba dbát na zastínění alespoň části prostoru, aby nebyl králíček vystaven dlouhodobě přímému slunci. K úpalu může dojít kdykoliv během roku přehřátím králíčka působením vysokých teplot vnějšího prostředí. V obou případech dochází u králíčka k poruchám termoregulace, králíček je malátný, stoupá mu tělesná teplota, zrychluje se dech i puls. Uši mohou být velmi silně prokrvené a mít červenomodré zbarvení, účinkem slunce mohou být zarudlé méně osrstěné části těla, jako jsou nos a uši. První pomoc spočívá v urychleném odstranění vyvolávající příčiny, přesunu králíčka do stinného chladného prostředí, vhodné je i umístění na chladivou podložku (např. dlažba) a přikládání chladných (ne ledově studených) obkladů na tělo a hlavu, např. ručník. Nepoužíváme koupání ani sprchování ledovou vodou ani led, přehřátému králíčkovi by mohlo ublížit. Zajistíme pitný režim. Léková podpora srdeční činnosti patří do rukou lékaře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 67% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

19.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Bojovnice pestrá: asijská kráska, která potřebuje prostor

Bojovnice pestrá je jedna z nejkrásnějších a nejbarevnějších akvarijních ryb, pochází z Asie, kde žije v močálech a rýžových plantážích. Jejich krása a majestátnost jsou také jedny z důvodů, proč je mezi akvaristy tolik oblíbená, přestože to s ní není jednoduché.

Hobby

Ubytování morčat v zimě: jak pro ně přizpůsobit bydlení venku?

Je tu zima a možná řešíte otázku, zda ubytovat morčata v zimním období venku a zda je třeba možné chovat morčata venku celoročně? Pro mnoho chovatelů nejsou zimní mrazy překážkou. Pokud ubikaci venku správně zazimujete, dáte dostatek sena a listí, budete morčátka kvalitně krmit, tak pro ně zima není problém.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?