VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

10.2.2017   

Hobby

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

Agama vousatá

Navzdory nepřátelsky znějícímu jménu je agama vousatá od přírody mírné povahy. Agama získala svůj přídomek vousatá díky trny pokryté kůži na krku, kterou tento ještěr může nafouknout tak, že kůže působí jako vousy. Agama pochází z pouštních oblastí, proto vyžaduje teplé a suché prostředí. Tak jako každé zvíře, agama potřebuje několik dní, aby si zvykla na nové prostředí. Jakmile se cítí pohodlně, školáci ji mohou občas vytáhnout z terária a vzít si ji na náruče. Jako mnoho drobných zvířat, i agamy mají některé části těla křehké. Na školáky je nutné dohlížet, když s agamou manipulují, a nikdy ji nesmějí držet za ocas, protože ten se může odlomit.

Morčata

Ze všech drobných savců jsou morčata nejlepší mazlíčci do školní třídy vzhledem k jejich nízkým nárokům na péči. Protože jsou větší než křečci nebo pískomilové, je snazší s nimi manipulovat. Péče o morčata sice není náročná, ale morčata potřebují dostatek prostoru na proběhnutí a často jsou ráda ve společnosti jiného morčete stejného pohlaví. Jsou to velice společenská zvířata, která vyžadují, aby se jim denně někdo věnoval, jinak se začnou nudit. Morčata také potřebují zdroj vitamínu C, proto je důležité poskytnout jim čerstvou stravu.

Králíci

Stejně jako morčata, také králíci dobře snáší pozornost malých dětí a jsou nenároční na péči. Králíci jsou inteligentní, přátelští a společenští; rovněž potřebují být denně ve společnosti lidí nebo jiných králíků, navíc také vyžadují dostatečně velký výběh, ve kterém se mohou pohodlně proběhnout. Aby se nenudili a aby získali zdravé návyky, je třeba králíkům do stravy přidávat seno nebo trávu a dále jim nabízet čerstvé zelené listy, zeleninu a kvalitní krmivo.

Králíci nejsou ovšem vhodní pro každou školní třídu. Někteří králíci jsou plašší a lekaví, a mohou se bránit, když se s nimi neopatrně manipuluje nebo když mají příliš mnoho pozornosti, což může skončit pokousáním či poškrábáním dítěte a pláčem.

Potkani

Potkan možná není první volbou při výběru třídního mazlíčka, ale děti je mají rády díky jejich milé a přátelské povaze. Jsou to inteligentní zvířata, která mají nižší nároky na péči, produkují méně zápachu a koušou méně než myši nebo křečci. Příbytek potkana by měl být skleněný, plastový nebo kovový s pevným dnem a měl by být zabezpečený tak, aby se z něj nemohl dostat ven. Strava potkana musí obsahovat zeleninu, ovoce a suchou stravu. Vhodná je brokolice, kapusta, hrozny a banány. Potkanům je dále potřeba nabízet žvýkací tyčinky, aby si mohli obrušovat řezáky a udržovat je zdravé a v dobré kondici.

Rybičky

S rybičkami se děti sice nepomazlí, ale akvárium ve školní třídě se dětem líbí, rády rybičky pozorují, a navíc je možné děti učit zodpovědnosti tak, že je pověříte krmením a výměnou vody. Podle některých poznatků rybičky efektivně zmírňují stres a úzkost, což je výhoda pro hyperaktivní děti. Rybičky se do třídy skvěle hodí také proto, že je možné začlenit je do výukových osnov, a to od základních chemických a biologických principů až po otázky kvality vody a ochrany životního prostředí.

Péče o rybičky a údržba akvária je také poměrně snadná a nekomplikovaná, což je zásadním faktorem u třídního mazlíčka. Největší překážkou u všech zvířecích mazlíčků je péče o jejich každodenní potřeby, včetně krmení, zajištění vhodného prostředí, jeho údržba a čištění. Když jsou tyto požadavky minimální, učitelé mohou do péče o zvíře děti více zapojit a zvíře se tak stane nedílnou součástí života třídy.

Další tipy na mazlíčky do školní třídy

Než se učitel rozhodne představit třídě nového zvířecího mazlíčka, měl by se nejdříve informovat o vhodné péči o dané zvíře a také o riziku chorob, které jsou přenosné z tohoto zvířete na člověka. Zvířátko by mělo jednou ročně podstoupit preventivní prohlídku, která je zejména vhodná před jeho vstupem do třídy, aby se zkontrolovalo, že zvíře netrpí problémy se zuby, kožními problémy či parazity. Mnoho veterinářů je ochotných prohlédnout zvíře chované dětmi ve třídě bez poplatku, takže učitel by se na tuto možnost měl veterináře zeptat, aby třídnímu mazlíčkovi zajistil nezbytnou veterinární péči.

Jakmile se zvířátko ocitne ve třídě, je třeba sledovat jeho stravovací návyky, jeho vylučování a celkový zdravotní stav, aby se předešlo jakýmkoli nemocem či nepohodlí v prostředí třídy. Je také nezbytné vědět dopředu, co se se zvířetem chovaným ve třídě stane během prázdnin a svátků, během kterých musí být pro zvíře nepřetržitě zajištěné vhodné prostředí a péče.

Toho, nač musí učitel myslet před uvedením zvířátka do třídy, je mnoho a je potřeba plánovat dopředu, zejména u starších zvířat. Vždy je nutné zajistit, že zvířátko je v dobrém prostředí, dostane se mu péče po celý rok a po letních prázdninách se vždy zase vrátí do své třídy.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 69% (hlasů: 26)

Témata

Autor článku

10.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak správně čistit vodu v akváriu

Pravidelná výměna vody je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého prostředí v akváriu. Pro nádrže s živými rostlinami je nejlepší, měnit vodu každý týden, abychom doplnili hladinu stopových prvků. V neosázeném akváriu bychom měli každý týden zkontrolovat vlastnosti vody příslušnými postupy a podle toho se rozhodnout, zda je potřeba vodu vyměnit, nebo ne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?