VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Na psí a kočičí nervy pomáhá klidný přístup, psycholog nebo přírodní veterinární přípravky

27.12.2017   

Existují psi a kočky pohodáři a ti, kteří se lekají kdejakého šustnutí, stresují je cesty dopravními prostředky, na výletech zvrací, a že byste je nechali doma o samotě, si můžete nechat tak akorát zdát. Veškerý diskomfort, který vaše zvířátko prožívá a na který špatně reaguje, je pro něj stres. A koneckonců je to stres i pro vás jako pro majitele.

Co je to stres a proč vzniká

Stres je obranná reakce organismu na nenadálou situaci, se kterou se snaží vyrovnat. Je to reakce na přetížení. Toto přetížení může být psychického a emocionálního charakteru – například necháte pejska doma, on se s odloučením špatně vyrovnává, a proto vyje. Fyzikálního charakteru – psa vystavujete příliš vysoké fyzické zátěži, neposkytujete mu vhodné podmínky pro spokojený život. Sociálního charakteru – pes se nesnese s jinými psy, s dětmi, stresuje ho jejich hluk. Traumatické stresory – špatná zkušenost z dětství, přecitlivělost na hluky, bytí o samotě, zvýšení hlasu.  

Na povahu pejska, stejně jako na povahu člověka, má výrazný vliv dětství, výchova a také celkové prostředí. To, co se nám může zdát jako malý problém, může být pro psa opravdový stres, zvlášť, pokud jste si ho vzali třeba z útulku a neznáte dopodrobna jeho minulost – pravdou je, že většina nalezenců a pejsků v útulcích za sebou má celou řadu špatných zkušeností, které je ovlivňují po zbytek života.  

Existuje celá řada stresových faktorů, takzvaných stresorů, proti kterým úspěšně bojujete trpělivostí, úplatky, nebo vyhýbáním se. Občas ale psa musíte převést na veterinu, vzít ho autem s sebou na výlet nebo na dovolenou, protože je to stále lepší varianta, než ho nechat v psím hotelu nebo na hlídání u sousedky.  

Co může psa a kočku stresovat

  • Samota – vystresovaní psi, kteří nedokáží být o samotě zpravidla ničí vybavení bytu, pomočují se nebo vyjí na celý dům. U většiny z nich toto chování odezní postupem času, ze štěněte se stane dospělý pes a zvykne si.
  • Návštěva veterináře – strach z toho „Co mě zase čeká?“
  • Hlasité zvuky – křik dětí, hádky, bouřky nebo jiné zvuky zvenčí mohou psa krátkodobě i dlouhodobě stresovat.
  • Stěhování – stěhování je stresující pro všechny zúčastněné, počítejte tedy s tím, že i pejsek se bude muset se změnou prostředí vyrovnat a nemusí to být zrovna jednoduché.
  • Cestování – pokud se pejsek střese, zvrací, kňučí a trpí úzkostmi pokaždé, když jedete autem, převážíte ho v dopravních prostředcích, pak je potřeba tento stav řešit.  

Jak zvířeti se stresem pomoci

Reakce a projevy zvířete v nenadálých životních situacích můžete ovlivnit výchovou a adekvátním zacházením. Řešit stresu lze několika způsoby:

  • Klidný a trpělivý přístup – je to základ, křikem ani fyzickými tresty nikdy ničeho dobrého nedosáhnete.
  • Zvířecí psycholog – podobně jako u lidí, i psovi může být poskytnuta psychologická pomoc.
  • Přírodní veterinární přípravky, běžně dostupné, bez sedativních účinků. Mohou být s dlouhodobým nebo krátkodobým efektem, dle toho, co potřebujete řešit.  

Vychovat sebevědomé a zdravé zvíře je především o klidném a vytrvalém přístupu, s ohledem na jeho minulost (pokud ho nemáte od malička). Pokud si však nevíte rady, řešte problém aktivně a včas.

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 8)

Témata

Autor článku

27.12.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?