VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak si porozumět s veterinářem?

18.4.2019   

Odborník

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

Kdo je veterinární lékař

V ČR studují veterinární lékaři na jediné univerzitě – Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a to na dvou fakultách, Fakultě veterinárního lékařství a Fakultě veterinární hygieny a ekologie. Studijní obor je šestiletý a je zakončený státními zkouškami. Absolvent má před jménem titul MVDr. Nejbližší další veterinární univerzity jsou v Košicích a Vídni. Veterinární lékař, zkráceně veterinář (dříve se více používalo označení zvěrolékař) není po absolvování univerzity nijak specializován. Volí si sice obory státních zkoušek, ale pro další praxi tím limitován není a které odbornosti se bude věnovat, je jen na něm a jeho dalším vzdělávání. Stručně řečeno, jestli bude chtít ošetřovat krávy nebo morčata není v momentě absolvování univerzity nijak určené a i dále se může veterinář věnovat takovým druhům zvířat nebo odbornostem, jakým si bude přát. Pokud máte veterináře mezi přáteli nebo ás napadají spousty zajímavých otázek při návštěvě veteriny, mám pro vás jedno sdělení, které vás možná překvapí a ušetří spoustu vysvětlování. Veterinář není zoolog. A pokud to není jeho soukromým zájmem, neví toho o zvířatech o moc víc než absolvent gymnázia. Nevíme, kolik měří velryba, co žere krtonožka ani na jaké frekvenci se dorozumívají netopýři.


Nejsou to ale jen otázky ohledně zajímavostí ze zvířecí říše, na které vám každý veterinář neodpoví. Historicky se každý veterinář zabýval vším čtyř i dvounohým, co se na vesnici vyskytlo, moderní veterinární medicína se ale vyvíjí velmi rychle a jak se zlepšuje úroveň poskytovaných služeb, tak je také stále více časté, že ten, kdo něco umí dobře, něco jiného zkrátka neumí a nedělá. Mělo by být již běžnou praxí mezi veterináři pacienty si dle svých odborností mezi sebou předávat a konzultovat, a pokud Vám veterinář řekne, že s fretkou musíte za kolegou nebo že zlomeninu ošetří ve vedlejším městě, nemějte mu to za zlé. Naopak, snaží se Vám prostřednictvím svých kolegů poskytnout tu nejlepší možnou péči, protože u něj se například zase ocitnete v těch nejlepších rukách, až vaší kočce onemocní třeba ledviny. Veterinář specialista je termín vyhrazený pro certifikované odborníky vzdělané a diplomované v evropském systému následného vzdělávání. Těchto vzácných kolegů je v ČR zhruba co by napočítal na prstech obou rukou. Ostatní odborníci vzdělaní bez mezinárodních zkoušek a titulů smějí používat jiné označení, například, že se na daný obor zaměřuje a podobně.  

Kdo je veterinární sestra, asistent a technik

Pravá ruka veterináře, asistující u zákroků, u organizování, u udržování pořádku prakticky i úředně. Pokud veterinář sestru má, ona (nebo on samozřejmě, ale žen je v této profesi násobně více než mužů) bude ten, kdo s vámi bude domlouvat termíny, kontakty, ale i ten, kdo se bude rozplývat nad Vašimi štěňátky a vytvářet příjemné a přátelské prostředí. Ne, že by to veterinář nedělal, ale sestra je zkrátka sestra. Je to práce náročná časově, fyzicky i psychicky a sestra ji obvykle dělá skutečně z čiré lásky ke zvířatům. Veterinární sestra má obvykle vystudovanou některou ze středních veterinárních nebo zemědělských škol.

Legislativa

Kromě občanského a obchodních zákoníku se na veterinární profesi vztahuje především Zákon o veterinární péči č. 166/1999, Zákon na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992, Zákon o Komoře veterinárních lékařů České republiky č. 381/1991 a dále vnitřní předpisy Komory veterinárních lékařů České republiky (KVL), zastřešující organizace veterinárních lékařů, kteří jsou pro vykonávání práce v ČR ze zákona povinni být jejími členy. Profesní řád KVL mimo jiné definuje i tyto pojmy ohledně názvů pracovišť, které jsou často pro chovatele velmi matoucí (zkráceně):

  • Veterinární ordinace (ošetřovna, ambulance) musí mít čekárnu, ordinační místnost a sklad léčiv.
  • Veterinární klinika je pracoviště s minimálně dvěma veterinárními lékaři, obsahující čekárnu, dvě ordinační místnosti  oddělené místo pro krátkodobou hospitalizaci. Toto klinické pracoviště zajišťuje každodenní provoz.
  • Veterinární nemocnice je pracoviště se dvěma a více ordinačními místnostmi a působností ve dvou a více odlišných oborech. Toto pracoviště musí splňovat ostatní podmínky stanovené pro kliniku a zajišťovat 24 hod. pohotovost, a navíc musí být vybaveno hospitalizačními prostory a zajišťovat dlouhodobou hospitalizaci. 

V nemocnici musí pravidelně pracovat dva a více specializovaných nebo odborných veterinárních lékařů. Nyní jste seznámeni s tím, ke komu a kam se svým zvířátkem vyrazíte, jak na to se dozvíte v příštím článku.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

18.4.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Sezóna blech a klíšťat začíná. Jak ochránit psa i kočku?

S přicházejícím jarem se kromě delších dní a oteplení hlásí i nepříjemnosti v podobě vnějších parazitů. Blechy a klíšťata neobtěžují jen nepříjemným svěděním, ale mohou ohrozit i zdraví vašich chlupáčů. Naštěstí existuje celá řada možností, jak je před nechtěnými návštěvníky chránit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?