VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak ochránit psa a kočku před hlukem z ohňostroje a petard? Pomůže jim vaše blízkost i různé varianty terapie

12.12.2017   

Odborník

Pomalu ale jistě přichází oslavy začátku roku 2018. Pro spoustu lidí důvod k radosti, pro spoustu zvířat, především psů a koček, důvod ke strachu a schovávání v koutě. Zkuste letos vašim mazlíčům pomoci překonat těch pár kritických hodin a připravte se na ně včas.

Jak poznám, že má pes či kočka problém s hlukem?

  • Třes a chvění – pokud není vašemu zvířeti chladno, nemá mokrou srst, je nejpravděpodobněji z nějakého důvodu stresován
  • Lpění na majiteli – nehne se od vás, prosebně hledí do očí
  • Nadměrné štěkání – bezdůvodně štěká, mňouká, nevidíte žádnou příčinu
  • Ukrývání se – hledá zákoutí, schovává se pod postel, do rohů místností
  • Snaha o útěk – stojí u dveří a zjevně chce jinam
  • Vyprazdňování v bytě – přestože je vyvenčen, najednou se vymočí, či vykálí
  • Neklidné chování a zrychlené dýchání – přebíhá z místa na místo, neposlouchá, neakceptuje povely
  • Odmítání jídla – při podání misky nezačne žrát

Pokud u vašeho mazlíčka pozorujete některé z těchto příznaků, je zřejmé, že s ním něco není v pořádku. Jedná se o typické projevy strachu a úzkosti. Často se s nimi setkáváme právě v období konce roku, kdy jsou oslavy většinou doprovázeny více, či méně velkolepými ohňostroji, a někdy pouze stačí mít v sousedství pár lidí, které baví pouštět si rachejtle jen tak.

Pro majitele zvířecích kamarádů nastává náročná noc, kdy místo oslav nově příchozího roku od rána myslíme na to, jak zajistíme klidný průběh dne a noci pro naše psy, kočky, papoušky a ostatní zvířata. Z minulých let a znalosti povah zvířat již většina z nás ví, jak reagují. Některá zvířata jsou klidnější, mají odolnější nervovou soustavu a příznaky strachu a úzkosti se téměř neprojeví, u jiných můžeme pozorovat většinu reakcí z výše uvedených. Musíme si uvědomit, že zvířata mají mnohem citlivější smyslové vnímání než lidé. Hlasité zvuky jsou pro ně více nepříjemné než pro nás. Jsou i případy, kdy se můžeme setkat s projevy agresivity.

Tipy, jak zvíře připravit na Silvestra a oslavy

Pokud vaši mazlíčci patří mezi ty citlivější, rozhodně je nenechávejte poslední noc v roce samotné doma. Připravte pelech tak, aby zůstal dobře přístupný, nechte tam oblíbenou hračku, je důležité ponechat možnost úniku do prostoru, kde se může cítit bezpečněji. Buďte na blízku, vaše fyzická přítomnost, uklidňující dotek a slovo jsou velmi důležité. Myslete na tyto situace mnohem dříve, než opravdu nastanou a zvykejte na ně vaše zvířecí kamarády.

  1. Berte psy do rušnějších lokalit nebo do blízkosti cvičišť pro psy. Využijte pro sebe dobu, kdy se služební psi na cvičácích učí tolerovat střelbu. Nejdříve se pohybujte ve vzdálenějších místech a postupně se přibližujte. Za každý pokrok psa chvalte a odměňujte.
  2. Je možné využít v domácím prostředí nahrávek bouřky a při jejich pouštění postupně zvyšovat hlasitost.

Pokud nejistota a strach přetrvávají, raději vyhledejte veterináře, který psa vyšetří a podle stupně závažnosti poruchy nabídne některou z variant terapie:

  • Homeopatika, přípravky na rostlinné bázi – na nejméně závažné poruchy chování
  • Feromony – jsou látky vylučované zvířaty jako chemické signály ke vzájemné komunikaci. Jsou druhově specifické, což znamená, že se jimi dorozumívají jedinci téhož druhu. Kočičí uklidňující feromony jsou vylučovány na tvářích koček a jsou signálem bezpečí. Psí feromony jsou vylučovány z okolí mléčné žlázy kojícími fenami a zprostředkovávají pevnou vazbu mezi mláďaty a matkou, zabezpečují pocit klidu a jistoty pro štěňata. Tyto feromony v syntetických kopiích těch přírodních jsou dostupné v prodeji ve  formě difuzéru, spreje, obojku, tablet, či spot onu. Je možné si vybrat ten nejvhodnější právě pro použití u vašeho zvířete.
  • Anxiolytika – látky snižující projevy úzkosti
  • Antidepresiva – dostupná většinou ve formě tablet, vyžadují dlouhodobější podávání před očekávaným spouštěčem stresového chování    
 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 21)

Témata

Autor článku

12.12.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Máme doma štěně: 6 (zlo)zvyků, které by vás neměly překvapit

Přinesli jste si domů kuličku štěstí a najednou se vám honí hlavou milion otázek. Proč tolik spí? Proč při hlazení chňape po prstech? Co znamenají pravidelné závody po obýváku? A vyroste z toho někdy? Ačkoli vás chování vašeho štěňátka může vyvádět z míry, většina novopečených štěněčích rodičů zažívá to samé. Následující seznam vám možná některé záhady pomůže odkrýt.

Škrábe vaše kočka po nábytku? Zde je 9 tipů, jak ji to odnaučit

Vaše sladká kočička dokáže být pěkná šelma. Škrábání je jedním ze základních kočičích instinktů. Ve volné přírodě si tak mimo jiné označují svá teritoria a odstraňují odumřelé buňky z drápů. Proti škrábání je potřeba včas zasáhnout. Pokud se vám nepodaří odnaučit ji to na sto procent, jistě tento zlozvyk dokážete výrazně zmírnit trpělivým a láskyplným přístupem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?