VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Antiparazitika pro kočku či psa. Jak si správně vybrat?

6.9.2017   

Odborník

Dnes máme široký výběr antiparazitárních preparátů působících proti blechám a klíšťatům. Tito parazité dokáží psa i kočku pořádně potrápit. Kromě toho, že sají krev, mohou být zdrojem přenosných onemocnění a přenašečem vnitřních parazitů, mohou na ně vznikat velmi nepříjemné alergické reakce. Každá forma má své klady i zápory.

Antiparazitární obojek

Obsahuje látku působící proti parazitům, která se postupně uvolňuje do srsti zvířete. Po nasazení zůstává obojek na krku po celou dobu deklarované účinnosti. Může být levnější možností než další dvě varianty. Záleží na výrobci a délce účinnosti. Je naprosto nevhodný pro zvířata chovaná v domácnostech, kde jsou děti. V některých zemích byly v posledních letech obojky některých výrobců staženy z trhu pro jejich toxicitu a nebezpečnost pro děti. Dále je zde riziko, zvláště u koček, že obojek ztratí, a při nemalé investici jste nuceni opět koupit některý z ochranných prostředků. Dalsím negativem je možnost uškrcení, pokud se, zejména kočka, někde za obojek zachytí a nemá typ obojku, který se působením tahu sám roztrhne. Zvíře může být na některé látky alergické a může dojít, většinou v oblasti krku, k zánětlivým procesům. Pokud jste i přes tato negativa příznivcem obojků, kupujte ty vyzkoušené a od renomovaných výrobců.    

Spot On

Topický přípravek aplikovaný většinou do míst mezi bází lebeční a lopatkami. Na trhu je jich celá řada, některé mají i repelentní účinek. Výhodou je dobrá účinnost, poměrně jednoduchá aplikace, příznivá cena. Je třeba mít na paměti, že se účinnost může snížit koupáním, a to před i po aplikaci. Někdy zůstává slepená srst zvířete v místě aplikace. V prvních dnech po podání byste měli zabránit, zvláště dětem, v kontaktu se zvířetem, jelikož účinná látka zůstává v srsti. Je třeba bezpodmínečně dodržovat doporučení výrobce pro použití. Některé spot on přípravky jsou totiž vhodné pouze pro psy, mohou být toxické pro kočky. Často dochází i k úhynům, pokud majitel s cílem ušetřit, aplikuje produkt určený pro psa i své kočce. U vašeho veterináře můžete dostat kombinovaný širokospektrální spot on pro kočky, který zajistí ochranu na všechny běžné vnější i vnitřní  parazity včetně  škrkavek a tasemnic. Působí preventivně dokonce i proti ušnímu svrabu.  

Tableta

Představuje nejmodernější a maximálně pohodlný způsob ochrany proti zevním cizopasníkům s vysokou mírou bezpečnosti. Obsahuje nové látky, nemůže na ně být vytvořena rezistence. Jsou ve formě pamlsků, psi je velmi dobře přijímají. Není třeba se omezovat v kontaktu s vaším miláčkem, nevadí dětem, v srsti nic nezůstává. Neomezuje psa v žádných aktivitách, může se koupat ihned po podání. Účinnost je zajištěna krátce po aplikaci, mají výborný efekt na blechy i klíšťata. Jsou k dispozici od několika výrobců s různou délkou účinnosti. Vyrábí se pro různé hmotnostní kategorie. Jeden z výrobců produkuje kombinované tablety určené nejen k ochraně proti blechám a klíšťatům, ale zajišťuje kontrolu nejčastějších vnitřních parazitóz, jako jsou škrkavky, měchovci a tenkohlavci. Tablety dostanete pouze u vašeho veterináře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

6.9.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?