VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

3 tipy na vánoční dárky pro majitele pejsků a koček

17.12.2021   

Hobby

Až budete letos vymýšlet dárek k Vánocům pro svého mazlíčka, zkuste na to jít originálně. Podívejte se na naše tři tipy na netradiční vánoční dárky pro milovníky zvířat.

Tip na dárek číslo 1:

„Poukaz“ na pojištění mazlíčka

Každý majitel domácího mazlíčka dobře ví, že péče o zvířecího parťáka něco stojí. Vedle jednorázových výdajů na čipování, hračky a další výbavičku, čekají na chovatele především pravidelné nákupy krmiva. Za kvalitní krmivo, ať už v podobě granulí a konzerv, nebo maso, a nejrůznější pamlsky přitom u větších plemen psů může roční účet přesáhnout i 20 tisíc korun. Do toho je potřeba psa či kočku pravidelně nechávat očkovat, zbavovat parazitů, čistit zuby, stříhat drápky aj. A pak jsou tu samozřejmě výdaje zcela nečekané, například když se zvíře zraní nebo onemocní. Náklady na náhlou zdravotní péči mohou být v rámci stokorun, ale stejně snadno se mohou vyšplhat až do desetitisíců. Jen léčba zánětů uší, který patří mezi nejčastější problémy, stojí průměrně 3,5 tisíce korun. Za léčbu průjmů, zvracení a dalších gastro problémů u veterináře zaplatíme v průměru 6 tisíc korun, ale klidně až 40 tisíc. Až na 8 tisíc může vyjít i taková „banalita“, jako je zabodnutá osina. A když například neuhlídáme štěně a ono pozře cizí těleso, vytáhneme z peněženky také desítky tisíc korun. Netradičním, byť velmi praktickým dárkem, který ocení každý majitel mazlíčka, tak může být třeba předplatné pojištění na rok dopředu.

Tip na dárek číslo 2:

Dárek, který podpoří zvířata v nouzi 

Žádnému milovníkovi zvířat určitě nejsou lhostejná zvířata v útulcích nebo azylech. Těmto dobročinným organizacím uštědřilo covidové období velkou ránu. Často musely omezit své aktivity a přišly o dobrovolníky, navíc se po jarním velkém zájmu o adopce opět plní nechtěnými mazlíčky. Jde nejen o navrátilce z adopcí, o které lidé po skončení lockdownu ztratili zájem, ale například také o zvířata, která zůstala po obětech koronaviru a příbuzní se o ně nemohou či nechtějí postarat. Velmi těžká je letos situace zejména pro organizace, jež pečují o kočičí bezdomovce. Podle informací z mnoha spolků a azylů i od takzvaných dočaskářů a lidí, kteří krmí kolonie koček bez majitelů, je letošní situace s ohledem na množství narozených bezprizorních koťat rekordně špatná. Sháníte-li tedy dárek, který navíc pomůže dobré věci, zkuste zabrouzdat do aukcí, bazárků nebo dobročinných obchůdků na pomoc zvířatům v nouzi. Mnoho informací tradičně najdete na Facebooku, kde mají útulky, azyly a spolky svoje profily, případně na jejich webech. Rozšířené a oblíbené jsou kupříkladu kalendáře, které v tomto ročním období mnoho organizací nabízí. Na vánočních aukcích ve prospěch útulků zase najdete třeba řadu ručně vyráběných předmětů. 

Tip na dárek číslo 3:

Výcvikové kurzy

Aby byli psí i kočičí parťáci spokojení a majitel si nemusel dělat těžkou hlavu z neposlušných mazlíčků, je potřeba leccos o zvířecím chování a potřebách vědět. A čtyřnohé miláčky řádně vycvičit. Ano, i kočky. Výcvik domácích mazlíčků je důležitou součástí jejich života. Upevňuje pouto mezi majitelem a zvířetem, mazlíčkovi poskytuje fyzickou i mentální stimulaci a podporuje jeho důvěru v páníčka. V neposlední řadě zvyšuje výcvik bezpečí zvířete – trénovaný mazlíček i v kritických chvílích lépe reaguje na povely, což mu často může zachránit život. Výcvik psů je poměrně rozšířený, málokdo ale ví, jak spolehlivě vycvičit i kočku. Pravděpodobně se nenaučí tolik povelů jako pes a bude to vyžadovat jiný přístup, ale s trpělivostí a pozitivním přístupem to jde. Populární je v tomto ohledu například výcvik pomocí klikru, kdy kočce tvoříte podmíněný reflex na zvuk kliknutí, s nímž je spojena odměna nebo pohlazení. Ne každý majitel má ale čas vše si o výcviku sám nastudovat, a proto jistě ocení podporu v podobě srozumitelných video kurzů, které vedou zkušení odborníci. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 60% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

Zdroje

Autor: Lukáš Pololáník
Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očekáváme narození štěňat. Na co se máme připravit?

V posledních týdnech březosti toho nemusíte pro nadcházející maminku dělat mnoho. Krmte ji však (jako vždy) kvalitní stravou s patřičným složením. Choďte s ní na pravidelné procházky, aby byla v kondici a fyzicky připravená na porod, který pro ni může být dlouhý a vyčerpávající.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

Hobby

10 znamení, že má váš pes či kočka možná rakovinu

Mnoho lidí se neuvědomuje, že rakovina se týká nejen člověka, ale také našich domácích mazlíčků. Rakovina patří mezi nejčastější zabijáky psů i koček. Zde je několik příznaků, které vám napoví, že s vaším mazlíkem není něco v pořádku. Nutně to nemusí znamenat to nejhorší, je ale potřeba co nejrychleji vyhledat veterináře. Stejně jako u lidí platí – čím dříve se na nemoc přijde, tím lépe.

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?