VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Chameleon jemenský: ubytování a potřeby

3.10.2016   

Chovatel

V minulém článku jsme si řekli, pro koho je chameleon vhodný a jaká jsou úskalí chovu. Dnes bych se ráda zaměřila na vybavení terária – co a proč kupovat a co podle mého názoru a zkušeností není potřeba. Existuje spousta informací, já píšu o tom, co se osvědčilo mně.

Kupte vysoké terárium kvůli šplhání

Co možná nevíte, je, že pro chameleona je přirozené prchat nahoru. Setkala jsem se již se spoustou dotazů na toto téma, ale pro toto zvíře opravdu není vhodné akvárium po rybičkách, morčeti, gekonech a jiných zvířátkách, jelikož tato zvířata potřebují ke svému chovu nízká akvária, popřípadě terária. Chameleon vždy potřebuje vysoké terárium. Pokud nebude mít dostatek vhodného prostoru, bude vystresovaný a dojde u něj ke zpomalení růstu. Z vlastní zkušenosti při odchovu mláďat vím, že v určitý čas je musím přemístit z takzvaného rozkrmovacícho térária do většího, aby mláďata nezačala krnět.

Rozměry a parametry terária pro chameleony

  1. Pro dospělého jedince je nejlepší terárium o rozměrech 90x50x40 centimentrů.
  2. Velmi podstatná je ventilace v horní a dolní části térária - vzduch musí cirkulovat, nikoliv stát, jelikož chameleoni jsou hákliví na plicní onemocnění! V tomto teráriu může v klidu prožít celý život, aniž by nějak strádal.
  3. Do terária jako podklad dávám písek s rašelinou v poměru 50:50 (kupuji ho v klasickém zverimexu). Rozhodně nedoporučuji větší kamínky nebo kokosové vlákno, a to ani na okrasu - chameleon při lovu hmyzu spolu s ním chytne i terarijní substrát a pokud jsou tam takové kusy, tak je pak neumí pořádně vyloučit. Zůstávají mu ve střevech, popřípadě jej poškrábou, a může i uhynout.
  4. Dále je nutné do terária umístit výhřevnou žárovku - já používám 40 W neúspornou. Vyhovuje mi nejvíce, není tak agresivní a ještě se mi nestalo, že by se o ni chameleon popálil, samozřejmě musí být v takové výšce nad klackem, aby se žárovka chameleona nedotýkala. Další je pak UVB žárovka - ta je nezbytná pro vstřebávání vápníku a vitamínů.
  5. Důležitá je také živá květina, dodává správnou vlhkost. Není ale nutné to přehánět, plně postačí jedna nebo dvě živé květiny (v teráriu rozhodně nechceme dusno). POZOR, květiny kupujeme vždy NEjedovaté, jelikož chameleon z nich líže narosenou vodu. Nejlepší je ficus benjamin a ibišek.
  6. Podstatné jsou také klacíky z ovocných stromů, které můžete nasbírat venku. Zde také pozor na jednovatost.
  7. Chameleon potřebuje vitamíny a vápník. Kupujte je vždy od výrobce, který se zaměřuje přímo na chameleony. Tyto vitamíny mají správný poměr složek přesně pro tato zvířata. Když koupíte jakékoliv vitamíny, které jsou všeobecně pro exoty, pravděpodobně nedocílíte toho správného množství, které chameleon potřebuje, protože každý plaz má jiné potřeby.
  8. Dále potřebujete rozprašovač na vodu.
  9. A samozřejmě krmný hmyz. Já krmím cvrčky, sarančaty a červy.

Po pořízení těchto věcí můžete začít uvažovat, kde a od koho svého chameleona koupíte.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 35)

Témata

Autor článku

3.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček, 1. část

Zuby zvířat mají obecně více funkcí než zuby lidské. Především masožravci je používají k chytání, držení, nošení, kousání, drcení a dalšímu mechanickému zpracování potravy. Kromě žvýkacích funkcí jsou zuby rovněž používány k obraně, útoku i při rozmnožovacím chování. Zuby dočasné jsou později vyměněny za zuby trvalé, přetrvávající po celý život.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?