VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Anebo ano?

7.4.2017   

Odborník

Tato věta je v lidské populaci hodně oblíbená, ale bohužel ne zcela přesná. Zablešení je problém především zvířecí. Ale i člověk bývá napaden blechami, a to především tehdy, když není přítomno zvíře, na kterého by blecha skočila a upřednostnila jeho krev před krví lidskou.

Blechy nejsou ukazatelem špatné hygieny

Paradoxně nacházíme u psů v daleko větší míře blechu kočičí než blechu psí či lidskou. Příležitostně parazitují na psech i blechy králičí, blechy ježčí a blechy slepičí. Díky ne příliš dobré informovanosti o tomto problému mají mnozí chovatelé, kteří najdou blechu na svém psovi, pocit špatné hygieny a určitého odsouzení v očích jiných pejskařů a kolegů chovatelů. Proto bych ráda vysvětlila problematiku těchto nepříjemných malých parazitů.

Máme až sto druhů blech

V hmyzí živočišné říši existuje přes sto druhů blech. Pro domácí masožravce (psy a kočky) má význam pouze několik málo jejich zástupců, všechny tyto druhy ale mohou napadnout i člověka. Blecha prodělává při svém vývoji takzvanou dokonalou přeměnu. Znamená to, že vývoj jde postupně – od nakladeného vajíčka přes kuklu až po dospělce. Páření a následné kladení vajíček stimuluje u blech napití se krve hostitele. Bleší vajíčka nejsou lepivá, takže volně vypadávají ze srsti a kontaminují okolní prostředí. Od jedné samičky jich může být za její život až 500 kusů.

  1. Stádium kukly je zajímavé tím, že může v jakémsi zimním spánku přežívat několik měsíců až jeden rok, přičemž zakuklená larva často přezimuje a dospělec se vylíhne za příznivých klimatických podmínek až v dalším roce na jaře.
  2. Larvy blechy žijí na různých místech, například ve štěrbinách podlahy nebo v postelích, kde je dostatek prachu a organických látek, které jim slouží jako potrava. Celý složitý vývoj trvá v našich podmínkách asi měsíc.

V hmyzím měřítku se blechy dožívají značného stáří, a to až půl roku. Navíc je tento parazit mistrem v hladovění. Má velmi objemný žaludek, který se může několikanásobně zvětšit a pojmout velké množství krve "do zásoby". Po kousnutí blechou nejen že zůstává na kůži bolestivé místo po vpichu, ale do zvířete se spolu s blešími slinami dostanou i takzvané hapteny, což jsou látky schopné vyvolat v organismu imunitní odpověď. Organismus, který začne být postupně na kousnutí a na hapteny bleších slin přecitlivělý, reaguje silnou svědivou odpovědí. Škrabáním si zvíře zanáší do kůže různé mikroorganismy a následně vznikají až hnisavé záněty kůže. Objevují se zarudlá místa pokrytá strupy a slepenci chlupů a vlivem neustálého škrábání, lízání a vykusování kůže zhrubne a stává se tlustší. Typickým místem lokalizace kožních změn při zablešení je pruh prořídlé srsti se zarudlou kůží, táhnoucí se od kořene ocasu podél páteře k hlavě. Teoreticky stačí i jedno bleší kousnutí, aby se u vnímavého jedince vyvolaly ošklivé svědivé kožní změny.

Jak se blechám bránit a ubránit

A co proti těmto záškodníkům dělat? V dnešní moderní době je pomoc poměrně snadná, odpadá nám složité šamponování, máčení a pudrování. Stačí se držet následujících kroků:

  1. Správná diagnostika blech - v domácím prostředí vám stačí hustý hřeben, bílý ubrousek a trocha vody. Srst zvířete pečlivě vyčešeme a to, co nám ulpí na hřebeni, přeneseme na mokrý bílý ubrousek a rozetřeme prstem. Hledáme bleší trus. Ten vypadá jako malá zrnka máku, a jelikož se většina nasáté krve vyskytuje v trusu blechy, tak nám okolo zrnek na mokrém ubrousku vznikne hnědočervené zbarvení ze zbytků krevního barviva nasáté krve.
  2. Odstranění blech na zvířeti - existuje spousta přípravků, které se dají pořídit u veterinárního lékaře a někdy dokonce v lékárně. Vždy je důležité respektovat druh zvířete (pro kočky mohou být některé psí přípravky toxické), věk zvířete (u štěňat, koťat musíme používat určitou účinnou látku, množství přípravku), hmotnost (abychom zvíře nepředávkovali) a zdravotní stav (u zvířat nemocných musíme postupovat obezřetněji, stejně tak i u březích či kojících). Musíme si v příbalovém letáku k výrobku bedlivě prostudovat omezení pro jeho použitelnost. Nevíte-li si rady a máte pochybnosti, neváhejte se zeptat veterináře. Na trhu je nepřeberné množství přípravků a způsobů aplikace. Velmi oblíbenou se stala takzvaná forma spot-on. Jsou to malé pipetky naplněné tekutinou, které se vykápnou na kůži v oblasti lopatek. Z těch velmi účinných látek jmenuji především fipronil, permetrin, selamectin či imidacloprid. U štěňat doporučuji použít přípravky ve spreji, vzhledem k snadnému dávkování. V dlouhodobé strategii ochrany proti blechám jednoznačně vedou kvalitní antibleší obojky s obsahem imidaclopridu, flumetrinu, propoxuru, deltametrinu a jejich kombinace. U většiny platí, že čím vyšší kvalita přípravku, tím vyšší cena. Nově přišly na trh také léčiva ve formě tablet. Jsou velmi účinná a vzhledem k tomu, že spousta jiných účinných látek v dnešní době přestává na blechy fungovat, staly se velkým hitem.
  3. Asanace - je nutné si pamatovat, že 95 % blech žije ve vnějším prostředí, proto je likvidace dospělých blech, kukel a vajíček vyskytujících se v okolí vašich mazlíčků naprosto nezbytnou součástí "protibleší války". Lze jí provést chemicky, tedy cestou přímé likvidace parazitů a jejich vývojových stádií postřikem nebo vytřením prostředí vhodným preparátem. Používáme přípravky s účinnou látkou permetrin, tetramethrin a cypermethrin. K úspěšnému ozdravění prostředí a prevenci patří i časté luxování, praní a mechanická očista povlaků, psích pelíšků a koberců. Jen upozornění pro chovatele koček – ne každý přípravek je pro kočky bezpečný, proto čtěte příbalové informace!

Dospělá blecha bývá (ne vždy) mezihostitelem vývojového stadia tasemnice psí. Pozře-li pes při vykusování srsti takto nakaženou blechu, tak se v jeho střevě později vyvine dospělá tasemnice, která zvíře dále zdravotně trápí. Při infestaci psa blechami by měl jeho majitel vždy s veterinárním lékařem konzultovat vhodnost a možnosti odčervení.

Přeji vám hodně úspěchů v boji proti bleším potvůrkám!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

7.4.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

Zapáchající kočka má pravděpodobně zdravotní problém. Co ji trápí?

Když se řekne zvířecí zápach, kočka asi nebude první zvíře, které si vybavíte. Čistotnost je ostatně jedna z nejvíce ceněných kočičích vlastností. Pokud si tedy u své kočky všimnete nepříjemného zápachu, neměli byste to brát na lehkou váhu. Ve většině případů je zápach u kočky znamením, že je něco špatně.

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?