VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Potravinová alergie mého psa Alfa: jak jsme pomohli šestiměsíčnímu štěňátku

4.11.2020   

Případy z veteriny

Alergie a intolerance na stravu se projevuje různě. Psala jsem o nich v článku Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy, jak najít alergen. Dnes se s vámi chci podělit o vlastní zkušenost u svého psa Alfa (border kolie, 5 let, kastrovaný), jemuž se problémy objevily ještě jako šestiměsíčnímu štěňátku.

Jak to začalo

Představte se, že máte doma malé cosi a to vám po jídle začne během pár minut zvracet nestrávenou potravu. Zvracení se opakuje i 12krát v intervalech po 10 minutách, po epizodách zvracení do pár hodin přijde epizoda urputného vodnatého průjmu a vy běháte se štěňátkem v noci kolem domu a nevíte, co se mu to děje. Ráno ale jako by mu nic nebylo, je to veselý kamarád, plný očekávání z nových povelů a pachů tam venku. Celý den skotačí a po zkrmení potravy, která mu nikdy nedělala zdravotní problémy, začne opět zvracet. U Alfa se toto dělo ještě za dob mého studia veteriny, tudíž jsem mířila ke zkušenějšímu veterinárnímu lékaři.

Nejčastější dotazy veterinárního lékaře

  1. Anamnéza vašeho pejska – věk, plemeno, pohlaví (kastrát x nekastrát), způsob chovu (venku x v bytě), potrava
  2. Anamnéza zdravotního stavu – předchozí onemocnění, klinické příznaky doprovázející neduhy vašeho mazlíčka, poslední očkování, odčervení, odblešení, použité přípravky proti vnějším parazitům, používaná kosmetika, aj.
  3. Klinické vyšetření – zhodnocení celkového zdravotního stavu vašeho mazlíčka, poslech srdce a plic, měření teploty, prohlídnutí kůže a sliznic, aj.
  4. Doplňková vyšetření – sonografie, RTG
  5. Odběr vzorků na laboratorní vyšetření – odvíjející od potíží vašeho mazlíčka – odběr krve, stolice, moči, kožní seškraby, aj. 

Pokud veterinární lékař neshledá jiné klinické příznaky naznačující jiné onemocnění a ani laboratoř neprokáže jiné potíže, doporučí vám veterinář změnu stravy a pozorování vašeho mazlíčka. Po škále testů, prohlídek, léků a vitamínů nás napadlo, zda zdrojem problému nebude kuřecí protein. Utíkala jsem tedy do supermarketu, kde jsem Alfovi koupila vepřové srdce a vepřové maso, které jsem uvařila se zeleninou, a hle žádné zvracení a průjem, ale spokojený pes.

Pro průkaz naší hypotézy jsem s těžkým srdcem podala za pár dní Alfovi jeho staré granule. Jak jsem předpokládala, do pár minut zvracel a měl průjem. Proto jsme přistoupili ke koupi hypoalergenního krmiva na bázi brambor a ryb. Toto složení ale firma přestala po pár letech vyrábět a brambory nahradila pšenicí. Světe div se i na toto můj Alf reagoval zvracením a průjmy. Takže zřejmě další surovinou, která jeho tělu vadí, je lepek. Rozhodla jsem se, že už se ke granulím vracet nebudeme. Začali jsme tedy s metodou krmení BARF – krmení syrovým nebo vařeným masem a zeleninou. Tato dieta Alfovi moc chutná, já sama vím, co mu dávám, a to ani nemluvím o tom, jak pestrou stravu každý den má. Někdy je to losos, někdy zase divočák nebo hovězí. K tomu velká škála zeleniny, ovoce, brambor a rýže. Popravdě i manžel tvrdí, že u nás doma si nejlépe pochutnává zrovna Alf. Obzvlášť, když Alfík má v misce krevety s jehněčím a manžel na talíři chléb ve vajíčku.

Někdy je hledání příčiny alergie či intolerance delší cesta, s pomocí vhodného postupu a třeba i za asistence vašeho veterinárního lékaře se vašemu pejskovi může ulevit rychleji.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

4.11.2020

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak zastavit průjem a zvracení u psa

Průjem i zvracení jsou velmi častým problémem u psů. Zejména proto, že někteří doslova sežerou, na co přijdou. Někteří mohou ale průjmem trpět v důsledku važných zdravotních problémů a vyžadují pozornost hlavně tehdy, pokud se potíže dostavují pravidelně nebo alespoň velmi často.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?