VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Očekáváme narození štěňat. Na co se máme připravit?

18.9.2016   

V posledních týdnech březosti toho nemusíte pro nadcházející maminku dělat mnoho. Krmte ji však (jako vždy) kvalitní stravou s patřičným složením. Choďte s ní na pravidelné procházky, aby byla v kondici a fyzicky připravená na porod, který pro ni může být dlouhý a vyčerpávající.

Co dělat před porodem

Několik dnů před očekávaným porodem bude fenka pravděpodobně neklidná a bude se hodně drbat, ať už na zemi nebo v pelechu. Snaží se tak připravit si „hnízdo“ pro přicházející mláďata. Měli byste jí připravit nějaký úkryt, ideálně takový, kam bude moci bez problémů vstupovat, ale štěňata v něm budou chráněna a nevylezou ven.

Dobře vám poslouží kartonová krabice vhodné velikosti nebo malý dětský bazének. Vyplňte toto hnízdo ručníky, prostěradly nebo starým povlečením. Nedávejte tam nic, co byste rádi v budoucnu ještě využili, protože po porodu budou všechna prostěradla nejspíše na vyhození.

Pokud znáte datum početí, měl by být váš veterinář schopen určit datum porodu. Další způsob, jak určit termín porodu, je sledovat její tělesnou teplotu. U psů se pohybuje kolem 38,4 °C a u fen před porodem spadne až pod 37,8 °C.

Jak poznám, že se blíží porod

Znakem blížícího se porodu je neklid, časté močení, těžký dech a zavrtávání se v připraveném hnízdě. Většinou se objevuje tmavě zelený výtok z vagíny. To značí, že placenta se oddělila a fena je připravená porodit. Pokud se výtok objeví a k porodu do několika hodin nedojde, kontaktujte svého veterináře. Psí maminka většinou dokáže zvládnout celý porod sama: porodit mláďata, vytáhnout je ze zárodečné blány, překousat jejich pupeční šňůry a začít štěňata čistit.

Nabídněte pomocnou ruku

Pokud fenka vypadá, že si neví rady, je vyčerpaná nebo právě rodí další mládě, můžete jí v několika věcech pomoci.

  1. Pokud mládě ještě není venku z blány, vyjměte ho z ní.
  2. Pokud musíte přestřihnout pupeční šňůru, vezměte si pevnou nit, omotejte ji pevně kolem pupeční šňůry zhruba 2,5 centimetru od těla štěněte.
  3. Druhou smyčku uvažte o něco dále než první a poté přestříhněte pupečník čistými nůžkami.
  4. Zmáčkněte kůži na zádech štěněte a pokuste se ho přimět zakňučet. Křikem se z dýchacích cest mláděte odstraní plodová voda.
  5. Pokud máte oční kapátko, můžete jemně vysát tekutinu z nosních dírek.

Po porodu vezměte fenku ven, aby se protáhla a trochu si ulevila. Vyměňte ručníky a prostěradla za čisté. Poté nechte novopečenou maminku se svými štěňaty o samotě, aby o ně mohla pečovat. Na závěr nezbývá než vám poblahopřát k úspěšně zvládnutému přivedení štěňat na svět.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 11)

Témata

Autor článku

18.9.2016

Zdroje

hillspet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: uštknutí hadem

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?